用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德貞幼稚園 德貞是一間很傳統的幼稚園
go

德貞是一間很傳統的幼稚園 [複製鏈接]

我大女2010年入讀, 2013年畢業!
而細女就今年入讀......剛從朋友口中得知德貞開了專區, 便想籍此提點將會入讀的家長, 因應自己的需要而審慎選擇!
我的標題是"德貞是一間很傳統的幼稚園", 它有超過90年歷史, 所以辦學理念都是著重學生的品德多於學術, 眼見大女的同學升上名牌小學後都比較辛苦, 全因當年是沒有"認字默書測驗等評估", 每月的評估表只在於學生的自理能力, 對於某些要求高分數的家長而失望, 我慶幸當年女兒遇到位盡責的老師, 女兒有個愉快的幼稚園生活!

1    0    0    0

回覆:Ah_Mi 的帖子

回覆 rbg2011 的帖子

在乎於你的要求, 我想女兒獨立所以選擇, 但有家長嫌進度慢

回覆:德貞是一間很傳統的幼稚園

我小朋友今年入讀,老師並冇主動與家長聯繫。屋企發生事擔心影響小朋友情緒打去和老師商討,但感覺老師並不關心學生家庭背景。

Ah_Mi  因每班都有3X個學生,   發表於 14-10-22 22:38

回覆 patpat904 的帖子

我每天都凑住個B接放學,老師都唔認得我是那個學生的家長,全因每班都有成3X個學生,我估老師暫時未能兼顧學生的背景!

回覆:patpat904 的帖子

回覆 rbg2011 的帖子

屋企發生事打去和班主任商討希望佢可以給予意見,換來一句"家長自行決定",當時心想什麼家校合作? 呃人

我明白學生多老師忙,但有hard feeling

回覆 Ah_Mi 的帖子

去年我抱bb接送大囝返屋村幼兒園n班,老師留意到我bb皮膚很差(可能擔心帶傳染病入學校),雖然bb不是其學生但亦主動打來問下咩事。德貞這方面比不上一所屋村幼稚園,失望

唔係喎
班主任都認到我係邊個既家長 , 主任都記得我女個名(都記得其他小朋友名)

Ah_Mi  因為小朋友身上掛住“名牌”!   發表於 14-10-30 23:36

回覆 patpat904 的帖子

畢竟開學只有2個月,我會比D時間大家(老師家長學生)適應吓

唔係呀 ,, 我女幾次無掛住名牌佢都記得

引用:回覆+Ah_Mi+的帖子 去年我抱bb接送大囝返

原帖由 patpat904 於 14-10-30 發表
回覆 Ah_Mi 的帖子

去年我抱bb接送大囝返屋村幼兒園n班,老師留意到我bb皮膚很差(可能擔心帶傳染病入學校) ...
唔好對德貞有太大期望,佢只係同同區其他幼稚園冇乜唔同,不同既係校舍大,學生多老師相對亦比較多!
不過,由於係半日制,學生又太多,老師亦冇法逐一關心都好正常。
我明白妳感受,就好似我半年前家中突然有親人過身,班主任只係問小朋友邊位家人過身,又提我記住要寫手册請假要寫明「家中有要事」!
而細囝既學校(屋村幼稚園)班老師,係經常關心我一家情緒,就連校長喺街上遇到都特登行過黎拍我膊頭問候我點。
個個人對德貞感覺都唔同,我大女亦返得好開心,所以我就算K1開學冇耐已經想轉校我都冇轉,只係細囝讀左另一間幼稚園!

引用:Quote:原帖由+patpat904+於+14-10-30+發表

原帖由 CHOR~CHOR~ 於 14-10-31 發表
唔好對德貞有太大期望,佢只係同同區其他幼稚園冇乜唔同,不同既係校舍大,學生多老師相對亦比較多!
不過 ...
學生太多認唔到都唔出奇,同埋我覺得啲老師好年輕,經驗不足,不過德貞嘅活動教學同德育方面做得幾好,小朋友讀得開心

‹ 上一主題|下一主題