用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成日計錯數
go

成日計錯數 [複製鏈接]

請教有經驗家長.阿女小二到現在小三經常計錯數.由其是減法次次借左位吾記得.點算好,試過考試計錯數扣十几分.請問學公文可以令她計數快D式準D嗎.令外理解方面佢無問題,次次方法對的就是答案計錯.點先可以帮到佢

1    0    0    0

回覆:瑩希媽媽 的帖子

錯一題 罰做多三題
我最近係咁罰樣罰亞女 佢小心左好多

一句講哂, 數學係要做得多才會錯少D, 別無他法, 就算出去學什麼數都好, 最後都係要不停咁計才會成功, 所以家長在家可不停比數小孩計已OK

sonkhl  Agree  發表於 14-10-17 14:27

回覆:成日計錯數

做多些練習!

我個女都系今年上小三。一二年班時都系經常計錯數,有時連抄個數都抄錯。

但阿女上三年班後,數學計算的準確度突然間有明顯進步,而我除左測考前會準備一下外,平時甚少比額外的題阿女做練習。無知系吾系她自己開竅了?

數學都幾特別,有人話男仔多數叻過女仔.唔知有冇專家統計過.如果通左,會話好易,如果唔通,林一晚都做唔倒.小學數只要多做便可,由其是一般加減乘除.

回覆:sonkhl 的帖子

佢已經成日做了,系屋企做好少錯的,但一系學校做就經常錯,几科成绩都ok.就系成日計錯數!

回覆:kp_sin2001 的帖子

佢成日講好憎計減法,一邊做一邊鬧,我好驚佢系咁吾中意數学,練習做吾少的,但計錯无改善

回覆:瑩希媽媽 的帖子

我嗰個都係大意,寫字好似打風咁,0 寫到好似6 字,連自己都混淆到計錯數,又唔肯上補習班...... 頭痛中。

回覆:GenevieveTNL 的帖子

考試多數大意失分,好少真系吾識做,一年級時做乜都好細心,依家越大越粗心,講死都吾聽,哎

其實如果家做ok, 學校測試唔得,可能因為佢太緊張,有冇問過佢?

回覆:HKLENAHK 的帖子

有問佢,佢话系有D緊張,同无時間檢查,平時小測例如十二,三條文字題,老師限12分钟做完,佢錯5題,全部系減法,借左位吾記得,系屋企我叫佢做16題,給半小時佢做,佢又一題都无錯,好煩

即係時間控制不到老師要求, 我覺得要計時多做才行.

我個依家上左3年級, 都覺得佢不是不懂, 但不夠快就都不會有好成績. 要訓下先得, 但比不理解易搞好多.

引用:請教有經驗家長.阿女小二到現在小三經常計

原帖由 瑩希媽媽 於 14-10-16 發表
請教有經驗家長.阿女小二到現在小三經常計錯數.由其是減法次次借左位吾記得.點算好,試過考試計錯數扣十几分 ...
公文都喺齋操. 倒不如用600自己買補充. 都唔駛咁貴.  
一喺你去淘寶訂公文數. 仲化算

对大意嘅小朋友, 公文唔會幫到佢,
初級公文数都係同一類数做几次, 做到熟, 記住答案
同你比同類型数, 比佢做多几次, 練多几次沒分別的

回覆:TwinWong 的帖子

請問怎樣可帮到她?

我仔又係小三,成日都計錯減數,例:5000-1234,佢成日還錯位,我要佢退位要寫番個數上去,進位又要寫,所以錯小左。如果佢懶唔寫,又會勁錯

Ahbee02 發表於 14-10-17 13:49
我個女都系今年上小三。一二年班時都系經常計錯數,有時連抄個數都抄錯。

但阿女上三年班後,數學計算的準 …
我仔都是,抄題都可抄錯,橫式寫30..直式變左38都得
好希望仍3年班好似你女甘會開竅

1) 先看一看她做數的過程,要找出錯在那裏,然後教她正確運算步驟。(用直式或橫式都可以)
2)檢視她的handwriting, 要教她寫整齊,令自己不會寃枉失分
3)解釋「不小心」這種錯誤是錯誤中最大,比「我不懂」更嚴重;駕車的人最大的敵人就是不小心,會死的。
4)進步是一步一步的,越罰做數、越抗拒做數;小學的數真的不難,把她嚇怕了仲麻煩。不懂的topic多講解才能「通」。
努力!

回覆:Radiomama 的帖子

講解左好多次,她都说明,知,剛大測完數学未派卷,不知有沒改善

‹ 上一主題|下一主題