用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果心儀學校屬他區學校 ?
go

如果心儀學校屬他區學校 ? [複製鏈接]

1.
小朋友的小學屬灣仔區, 但心儀學校屬中西區學校.
雖然根據EB資料, 灣仔區的學校選擇有一些他區學校, 包括那所心儀學校.
但想問如把那所心儀學校放乙一位置, 抽中的機會是否比小學/住所屬中西區的為少呢 ?還是大家機會均等 ?

2.
心儀學校也有自已的聯繫小學, 甘是否抽中的機會更少 ?

2    0    0    0

1) 通常俾他區學生簡既學位較少, 所以機會當然比本區少.
2) 都係要睇番俾幾多學位他區簡.

有錯請指教.

他区真係學位少, 老師多数唔建議你在放乙一,
乙一最好放多位的學校, 有聯繫小的中學位也少,
最好睇小朋友成績真係B1头 可博高一綫, 我個人就選擇保守一點

自行IN兩間最心儀學校后, 小朋友會有反影返泥有几大信心,
你到時大抽獎再睇下点排乙一

機本上提供學位少, 感覺成功抽中的機會 會細D。
但若果本區學位有50個, 有200個學生選擇, 咁機會係1/4。他區學位有3個, 有12個學生選擇, 咁大家機會都係1/4。
其實位多自然多人揀, 位少就少人揀。最後果年有幾多人揀, 唔會有人知, 都係靠估同運氣.

thanks for all the replies.  know more la.

王國會長

minmin 發表於 14-10-17 10:16
1) 通常俾他區學生簡既學位較少, 所以機會當然比本區少.
2) 都係要睇番俾幾多學位他區簡.
其實唔一定, 雖然比跨區的位少, 但還要看有幾多同學選跨區. 如果同區多熱門學校, 多數學生不跨區, 那選跨區的學生機會不一定少. 聽聞試過有中西區的B2 學生跨到去東區的熱門B1中學.

引用:Quote:minmin+發表於+14-10-17+10:16+1)+通

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-10-17 發表
其實唔一定, 雖然比跨區的位少, 但還要看有幾多同學選跨區. 如果同區多熱門學校, 多數學生不跨區, 那選跨區 ...
所以睇你夠唔夠膽搏,這遊戲實在太太......太刺激

醒目開學勳章

請問在那裡可看到他區在本區的學位數目? 各間學校放出來的跨區學位數目?

回覆:如果心儀學校屬他區學校

khmama 2014填表分析,應有齊你要嘅資料,簡單清楚易明。

回覆:如果心儀學校屬他區學校

1.
小朋友的小學屬灣仔區, 但心儀學校屬中西區學校.
雖然根據EB資料, 灣仔區的學校選擇有一些他區學校, 包括那所心儀學校.
但想問如把那所心儀學校放乙一位置, 抽中的機會是否比小學/住所屬中西區的為少呢 ?還是大家機會均等 ?
=====
如果係B1生,以我所聽所聞,都絕少有人敢放得3個位嘅他區學校在乙一,所以我相信抽中的機會接近百分百,但因得3個位,機會誤差可以好大,例如只要有其他3個人有此想法,你嘅機會(假如全部4個人自行同甲部都失敗)就得返75%,乙二就冇乜機會入熱門學校了(其他他區校仍然博得過)!

一般而言,他區學校嘅值博率極高。

2.
心儀學校也有自已的聯繫小學, 甘是否抽中的機會更少 ?
====
多數聯繫位B1生派完仲有剩俾部份B2生(官校除外),所以唔影響B1生抽獎機會。

回覆 Band5 的帖子

請問大家:

如果我心儀學校都是他區, 到了乙部本區都沒有這間他區學校供應選擇, 咁點算呢?

王國會長

WaiWai媽媽 發表於 14-10-19 14:43

如果我心儀學校都是他區, 到了乙部本區都沒有這間他區學校供應選擇, 咁點算呢?
搬屋或放棄

瑩瑩老豆 發表於 14-10-19 16:32
搬屋或放棄

王國會長

WaiWai媽媽 發表於 14-10-19 17:52

仲有最后一招-叩門 , 但應比自行更難.

我見過有人甲部全港2個位碌咗入油尖旺某名校,真係好大嘅膽亦好大嘅彩!!

引用:回覆+Band5+的帖子 請問大家:如果我心儀學

原帖由 WaiWai媽媽 於 14-10-19 發表

請問大家:
其實到咗統一派位,除咗部份聯繫或冷門學校,或B1生揀B2/B3學校,根本冇人有絕對把握,大家只能夠在有位嘅學校中在心儀同機會取一個平衡嚟選校,然後等放榜!

有資格講一定要入心儀學校嘅,多數係B1頭尖子或擁有特異功能嘅經自行取錄,其他學生只能在選校策略上多加功夫,以增勝算。如果連一個位都唔派你果區,真係神仙都唔識邊,唯有先騎牛搵馬,扣門再試!

‹ 上一主題|下一主題