用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 little montessorian vs mass preschool
go

little montessorian vs mass preschool [複製鏈接]

囡囡係13年12 月 小B
N班報左,不過我估多數都唔收,

想問下

little montessorian 中環o個間
同causeway  bay mass international preschool 比較
邊間好d?
兩間都價錢相約
打算一個星期返三日左右

囡囡唔算坐唔定
都可以自己玩一陣

不過去到公園就鐘意跟人玩

little montessorian會唔會只係好lonely 咁上堂?
   2    0    0    0

引用:囡囡係13年12+月+小B+N班報左,不過我估多數

原帖由 Phyphy424 於 14-10-15 發表
囡囡係13年12 月 小B
N班報左,不過我估多數都唔收,
請問你係想報佢地既playgroup定n班?
同埋佢地既教學法係完全唔同,你想你囡囡接受邊種教學?

八卦一問,佢地一個月幾錢?

回覆:little montessorian vs mass preschool

返三日兩邊都係3800
其實我都有research過D資料
Montessorian比較獨立玩,老師會輪流spend 單獨時間俾小朋友
小朋友較多時間自己研究
不過我擔心會似我自己陪佢玩,
冇左一班之間嘅interaction

Mass 就唔太清楚狀況
同埋佢注重嘢
有冇媽咪可以理解share ⬇️?

引用:返三日兩邊都係3800 其實我都有research過D

原帖由 Phyphy424 於 14-10-16 發表
返三日兩邊都係3800
其實我都有research過D資料
Montessorian比較獨立玩,老師會輪流spend 單獨時間俾小朋 ...
小朋友要3歲之後先開始發展社交,3歲前就算俾佢地一齊玩,佢地都好少有interaction.
Montessori 係3歲前會著重小朋友一d既基本發展,例如感官、大小肌肉、自主、自理、同自信。

我個女都11月開始Little montessorian
之前因為覺得個女係屋企會悶, 所以已經去過好多不同的PLAYGROUP. 但我的感覺都覺得好麻麻, 沒咩實在的東西學到. 可能因為我BABY 還細.
但Montessori 真的可以針對她的發展而教, 可以加強他們的感官、大小肌肉發展、自主自理能力、同自信。我個人覺得這是0-3歲比教重要的體驗~

而且教室內也會有別的小朋友, 有同齡或比教大的可以互相學習, 也會有唱歌一起交流的時間.

如果你還是覺得不夠, 我女平常如果沒課我會帶她到CLUBHOUSE 去跟別的小朋友玩. 剛開始可能沒有甚麼朋友, 但去了幾次她跟其他BABY 做Friend la.

另外你也可以帶你的BABY 去參加baby gym. 一個星期一次. 真的很 不錯~ 可以讓他們去體驗一些我們平常不容易找到的活動

我是一個讀完montessori 課程的媽媽跟其他對montessori有興趣 的家長開了一個FB group. 如果有興趣請PM 我EMAIL 我可以加你們入GROUP

回覆:wibbyandhubby 的帖子

‹ 上一主題|下一主題