用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 贏在起跑線
樓主: TGTY
go

贏在起跑線 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

真係, 身不由己, 其實成個社會都變緊
我女果時, p3數學書至有乘數
到我仔, p2已經有了
唔關學校事丫, 咪又係果個出版社?! 前後幾年姐, 根本全部都一齊快左, 唔夠快就會被淘汰

至於考小一, 其實兩大種揀人方法: 1. 鬥深 2. 鬥亮眼
有時唔係小朋友唔夠叻, 真的, 個個都90分, 只要有一個92分, 已經跑左出黎, 果下突唔突出到就影響左結果, 就係咁簡單

引用:真係,+身不由己,+其實成個社會都變緊我女果

原帖由 Charlotte_mom 於 14-10-16 發表
到我仔, p2已經有了
同意呀,所以少朋友interview 當日表現同臨場發揮都好重要,未必係小朋友唔夠叻唔夠好,只係講句同學校無緣份啫

引用:真係,+身不由己,+其實成個社會都變緊我女果

原帖由 Charlotte_mom 於 14-10-16 發表
到我仔, p2已經有了
就是小学的入学試已考深,幼稚園自然要趕住加深。教科書也是学校揀選的,孩子全部提前学習,是福是禍? 問心,這樣栽培出來的畢業生,究竟有冇叻左??

麥兜MaMa  累左未開竅(提早)果d  發表於 14-10-16 16:49

Charlotte_mom 發表於 14-10-15 10:15
我唔想做怪獸, 不過亦唔會咁天真地相信童年最緊要開心, 活在香港就要跟規矩

我好同意樓上講, 咩叫準備? 與 ...
對版主的見解深度及闊度,都十分認同。
唔似某位自稱神校家長,講來講去都三幅皮!

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-10-16+

原帖由 longlokma 於 14-10-16 發表
就是小学的入学試已考深,幼稚園自然要趕住加深。教科書也是学校揀選的,孩子全部提前学習,是福是禍? 問 ...
問心,如果兒子靠大抽獎入了「寶校」,校風和同輩影響才是令我最擔心。學壞係好易。

bubuG 發表於 14-10-16 08:38
咁我又想問下你高見,間間學校幾千人報,第一輪點screen 人好?今年TSL,6700人報。

...
做幼兒教育的,應懂吧,eg , 畫畫也可看到很多特質,但有d家長不明個中玄機又會話淺或收生冇準則

醒目開學勳章 王國長老

longlokma 發表於 14-10-16 10:28
就是小学的入学試已考深,幼稚園自然要趕住加深。教科書也是学校揀選的,孩子全部提前学習,是福是禍? 問 ...
朗文數學姐, 十間有八間都係用佢, 學校無揀本深, 係的確 for unknown reasons, 全部都一齊深左

引用:Quote:longlokma+發表於+14-10-16+10:28+就

朗文數學姐, 十間有八間都係用佢, 學校無揀本深, 係的確 for unknown reasons, 全部都一齊深左
...
"for unknown reasons".......可圈可點

Charlotte_mom  多角度丫嘛  發表於 14-10-16 11:09

hosuper 發表於 14-10-16 08:46
我曾經在一次與校長面試中,校長也分享身不由己用一些較面試內容上screen 考生!
算啦!對於一些不須要考小 ...
掉返轉諗,忠言通常都是逆耳。

引用:Quote:bubuG+發表於+14-10-16+08:38+咁我又

原帖由 MrBeast 於 14-10-16 發表
做幼兒教育的,應懂吧,eg , 畫畫也可看到很多特質,但有d家長不明個中玄機又會話淺或收生冇準則 ...
為咗令小朋友張畫有紋有路D(不是要好靚),幾多人去學畫畫。我就冇喇,因為我小朋友唔like , 勉強冇幸福。

MrBeast  應不是看這些  發表於 14-10-16 11:03

Charlotte_mom 發表於 14-10-16 10:49
...
學術深不特已,朋友間幼稚園要求K3學生忍wee wee 到recess先可以去,每天校長親自在門口檢查小朋友衣飾,禮貌,如果件衫攝著出來,校長會當眾黑面叫小朋友攝好先好入去,巨覺得洗唔洗甘對一個5歲的小朋友? 但在ek,好多人說這間學校是渝快學習架!

麥兜MaMa  印尿唔岩. 應教佢表達要去   發表於 14-10-16 16:51

醒目開學勳章 王國長老

licpd 發表於 14-10-16 11:06
學術深不特已,朋友間幼稚園要求K3學生忍wee wee 到recess先可以去,每天校長親自在門口檢查小朋友衣飾,禮 ...
所以做父母更加要了解多d, 做好功課, 揀間自己鐘意lor

licpd  但他揀時不是這樣的  發表於 14-10-16 11:15
licpd    發表於 14-10-16 11:13

licpd 發表於 14-10-16 11:06
學術深不特已,朋友間幼稚園要求K3學生忍wee wee 到recess先可以去,每天校長親自在門口檢查小朋友衣飾,禮 ...
其實某程度上呢間幼稚園係為個小朋友著想就真, 而且亦係自理能力的訓練.

以我所認識的十多家官津, 直資同私立小學, 都要求學生只可在小息時間才可以去洗手間, 校服一定要整齊(有D一線學校會發現學生校服唔整齊會寫家課冊添), 所以係幼稚園早D訓練定, 上到小一又少一種變化要適應
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-10-16+10:4

原帖由 licpd 於 14-10-16 發表
k3可能要学習小学模式,咁小学生又真係要習慣小息去洗手间,或者,幼稚園校長温柔d,家長会感覺好d

引用:Quote:licpd+發表於+14-10-16+11:06+學術深

原帖由 hkpapa852 於 14-10-16 發表
其實某程度上呢間幼稚園係為個小朋友著想就真, 而且亦係自理能力的訓練.

以我所認識的十多家官津, 直資同 ...
如果個個小朋友一舉手就可以去廁所,對課堂係有interuption。老師其實想俾清楚訊息佢地咩時候做咩嘢。

hkpapa852 發表於 14-10-16 11:17

以我所認識的十多家官津, 直資同 ...
你講得對,幼稚園是推前學習小學生的禮儀,我朋友是接受唔到校張用這樣的態度和不覺得有需要提前訓練,當然有家長是覺得沒問題的

licpd 發表於 14-10-16 11:24
你講得對,幼稚園是推前學習小學生的禮儀,我朋友是接受唔到校張用這樣的態度和不覺得有需要提前訓練,當然 ...
如果變化唔係一個一個去適應, 而要同一時間適應十多個變化, 可以係一件好慘痛既事.
小一生活同幼稚園生活可以係好極端的變化, 早點作部份既適應, 可以日後少點痛苦
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+14-10-16+11:17+其

原帖由 licpd 於 14-10-16 發表
你講得對,幼稚園是推前學習小學生的禮儀,我朋友是接受唔到校張用這樣的態度和不覺得有需要提前訓練,當然 ...
有些家長就是这么有趣,只着眼幼兒学術是否追上初小程度,但,训練自理能力不是更(或同等)重要嗎? 或者年幼未能把上厕所的頻率控制好,但整理衣衫應該不難吧

longlokma 發表於 14-10-16 08:55
有網友已提出,要全人发展。

在群體遊戲、群體谈话中可觀察孩子操行、合作性,要考学術也可以,但要越考越 ...
乜小學唔教 操行和合作性 咩? 點解考呢D會公平過学術?

引用:Quote:longlokma+發表於+14-10-16+08:55+有

原帖由 AgapePa 於 14-10-16 發表
乜小學唔教 操行和合作性 咩? 點解考呢D會公平過学術?
操行、礼貌、合作性等等性格德育是培養出来的,知識才是教出來的。

‹ 上一主題|下一主題