用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 贏在起跑線
樓主: TGTY
go

贏在起跑線 [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 14-10-16 10:49
朗文數學姐, 十間有八間都係用佢, 學校無揀本深, 係的確 for unknown reasons, 全部都一齊深左
...
學術深不特已,朋友間幼稚園要求K3學生忍wee wee 到recess先可以去,每天校長親自在門口檢查小朋友衣飾,禮貌,如果件衫攝著出來,校長會當眾黑面叫小朋友攝好先好入去,巨覺得洗唔洗甘對一個5歲的小朋友? 但在ek,好多人說這間學校是渝快學習架!

麥兜MaMa  印尿唔岩. 應教佢表達要去   發表於 14-10-16 16:51

hkpapa852 發表於 14-10-16 11:17
其實某程度上呢間幼稚園係為個小朋友著想就真, 而且亦係自理能力的訓練.

以我所認識的十多家官津, 直資同 ...
你講得對,幼稚園是推前學習小學生的禮儀,我朋友是接受唔到校張用這樣的態度和不覺得有需要提前訓練,當然有家長是覺得沒問題的

系ek居然聽到有人認爲叫5歲小朋友忍尿是ok的,那些校長聽了間直沾沾自喜了,可以繼續弱待小朋友!

TGTY 發表於 14-10-15 01:03
其實唔贏在起跑線又點樣同人爭私小or 直資!even 二線嗰d 都好難有offer! 過幾年出生率大跌就或者有可能!i ...
我是幼稚園私校校長,看了你這個post, 回去馬上加深課程,K3做project,寫周記是不夠的,一天功課量加多一小時才行,加上作文100 字就差不多了,一定更多家長報讀我們學校的。

longlokma 發表於 14-10-17 00:34
家長的道德價值觀正好反映在孩子的行為表現上。你認為冇問題,即管继續。難怪現今孩子越来越自我中心,不知 ...
唔好做井底之蛙,你去國際學校觀下課,老師不會理會小朋友件衫有沒攝好,小朋友要去wee wee就自己直接去,問都不用問,去完返回自己的位置,這些小朋友的家長道德是否很有問題?告訴你,這些小朋友長大了還上哈佛,劍橋呢!
‹ 上一主題|下一主題