用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 贏在起跑線
樓主: TGTY
go

贏在起跑線 [複製鏈接]

回覆:贏在起跑線

「我見過無操練無cert無portfolio嘅小朋友有offer」—》 一定係少數

yuenkw  贏從來只屬於少數  發表於 14-10-15 13:17
crystalpui  AGREE  發表於 14-10-15 10:06
happyty  Agree  發表於 14-10-15 08:12

引用:Quote:bubuG+發表於+14-10-15+07:55+「我見

原帖由 crispin 於 14-10-15 發表
更多嘅係手持一大埋無謂cert去考小學,空手而回
你都定性咗果D係「無謂」Certs 啦,難道會呃到小學校長咩。

引用:"操"0既演譯人人唔同,但我認為操唔淨係等

原帖由 Lam3Tai 於 14-10-15 發表
"操"0既演譯人人唔同,但我認為操唔淨係等如上堂。語言表達,睇書/伴讀,郊外探索,性格培養,都可視為"操" ...
Agree. Certs 唔係最重要,有D學校都唔收portfolio

引用:我唔想做怪獸,+不過亦唔會咁天真地相信童年

原帖由 Charlotte_mom 於 14-10-15 發表
我唔想做怪獸, 不過亦唔會咁天真地相信童年最緊要開心, 活在香港就要跟規矩

我好同意樓上講, 咩叫準備? 與 ...
「我唔想做怪獸, 不過亦唔會咁天真地相信童年最緊要開心, 活在香港就要跟規矩」炒絕

引用:體驗,實踐,經歷,對一個小朋友來說已經很

原帖由 cream997 於 14-10-15 發表
體驗,實踐,經歷,對一個小朋友來說已經很足夠了。
入咗寶校,唔知會體驗,實踐,經歷D咩..

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-10-15+發表入咗

原帖由 Argyle 於 14-10-15 發表
我今年嘅体會係: 如果小朋友唔抗拒,盡量幫佢預備等佢有机會考學校有多D offer楝,因為嗰D好難考到嘅學校, ...
我地大家想法相同。在香港,不要過份空談快樂童年,如果唔準備好,唔知會上咩小學,上咗小學,跟唔上,隨時家變!現在,我孩子入了開心學校,功課不多,活動多多。

引用:考小学时要幼兒有小二、小三知識;+考幼稚

原帖由 longlokma 於 14-10-16 發表
考小学时要幼兒有小二、小三知識; 考幼稚園时要婴兒有k2、k3的表現!荒謬地竟然有這么多人说好,说應該, ...
如果我家子弟能穩入41神津,我會跟你說同一翻說話。

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-10-16+發表如果

有什麼学校,用什麼方法是可以稳入的呢?请指教。
前幾年手持的25分等入LS世襲子弟,又或者自行階段必收生,好似阿細佬跟哥哥。

而家揸25分都未必可以說你的漂亮話。算啦,你唔會明今時今日考小一幾嚴峻。如果小朋友唔抗拒,父母做到幾多咪幾多,幾千人考學校,學校點screen 人好?考 a for Apple , b for boy  人口大小?

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-10-16+發表前幾

做到幾多做幾多,同拍哂手叫好是兩回事
咁我又想問下你高見,間間學校幾千人報,第一輪點screen 人好?今年TSL,6700人報。

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-10-16+發表咁我

有網友已提出,要全人发展。

在群體遊戲、群體谈话中可觀察孩子操行、合作性,要考学術也可以,但要越考越 ...
Ok, 考完合作性,全人發展表現,觀察埋禮貌,加D學術 a for Apple, b for boy , c for cat 人口大小,點在6700人要找150人呀!又要screen 得快,唔可以過份影響現有學生課堂。

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-10-16+發表Ok,+

点解揀唔到? 个个都同等地咁有礼貌??咁口齒伶俐??咁合作??
咁都揀唔到,点解考深既試可以揀到??

...
要揀幾耐?學校老師要停課幾多日嚟面試?

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-10-16+發表要揀

因為考学術試最快最方便,越深越易剔除考生,所以便用这方式………………你真係覺得岩?

...
一般我兒子經歷過的interview 都考得頗全面。除咗學術性強的學校, 擺明只考學術。就算CKY/TSL,第一輪面試都要考深少少學術(又未去到小三level 咁誇,只要多閱讀不難應付), 唔係話學校啱哂,但這個就是比較客觀的標準,而又對本校學生上課影響比較少。

longlokma  理解  發表於 14-10-16 10:19

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-10-16+

就是小学的入学試已考深,幼稚園自然要趕住加深。教科書也是学校揀選的,孩子全部提前学習,是福是禍? 問 ...
問心,如果兒子靠大抽獎入了「寶校」,校風和同輩影響才是令我最擔心。學壞係好易。

引用:Quote:bubuG+發表於+14-10-16+08:38+咁我又

原帖由 MrBeast 於 14-10-16 發表
做幼兒教育的,應懂吧,eg , 畫畫也可看到很多特質,但有d家長不明個中玄機又會話淺或收生冇準則 ...
為咗令小朋友張畫有紋有路D(不是要好靚),幾多人去學畫畫。我就冇喇,因為我小朋友唔like , 勉強冇幸福。

MrBeast  應不是看這些  發表於 14-10-16 11:03

引用:Quote:licpd+發表於+14-10-16+11:06+學術深

原帖由 hkpapa852 於 14-10-16 發表
其實某程度上呢間幼稚園係為個小朋友著想就真, 而且亦係自理能力的訓練.

以我所認識的十多家官津, 直資同 ...
如果個個小朋友一舉手就可以去廁所,對課堂係有interuption。老師其實想俾清楚訊息佢地咩時候做咩嘢。

引用:系ek居然聽到有人認爲叫5歲小朋友忍尿是ok

原帖由 licpd 於 14-10-16 發表
系ek居然聽到有人認爲叫5歲小朋友忍尿是ok的,那些校長聽了間直沾沾自喜了,可以繼續弱待小朋友! ...
5歳忍尿可能未必忍到好耐,所以真是要好好教佢咩時候好去定廁所,唔好等到急爆才出聲。

‹ 上一主題|下一主題