用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 軒尼詩小學用電腦
go

軒尼詩小學用電腦

引用:我係新手媽咪,+向大家請教.+請問軒小1,2+年

原帖由 mwsbb 於 14-10-14 發表
我係新手媽咪, 向大家請教. 請問軒小1,2 年班是否經常要在家用電腦做功課, 要upload or download呢? 因要轉 ...
都要上網個功課,如普通話...亦要有時上網找圖片的!

回覆:軒尼詩小學用電腦

唔洗upload or down 功課!

mwsbb 發表於 14-10-14 13:04
我係新手媽咪, 向大家請教. 請問軒小1,2 年班是否經常要在家用電腦做功課, 要upload or download呢? 因要轉 ...
Now, all video streaming (OTT) demands HLS which is same as download!

FTTH broadband is below $200!
Why not?

No one will use 3G/4G for home computer Internet access, because it incurs so much data usage charges!

最基本, 間間學校中文科都有既"每日一篇", 部份學校英文, 數學等都有網上功課.
用平板電腦做唔係唔得, 但係屋企用平板, 返到學校用傳統電腦, 又要花時間習慣.
另外, 如果屋企無得用傳統電腦(起碼都要有部laptop), 電腦科可能又有D問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。