用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 王錦輝2nd interview 完後的問題
樓主: yinsky99
go

王錦輝2nd interview 完後的問題   [複製鏈接]

ozoz 發表於 14-10-21 20:08
你覺得係點排?
應該排位從先由入到2nd in. 之後的 waiting, 而這班waiting之後還有位剩, 才輪住waiting for 2nd in 的人去(至於是不是有sibling 或浸幼就讀, 什至乎是不是沙田區, 相信校方亦會自行決定先後次序). 我相信是正路排法.

所以,如有2nd IN才算大機會,而今次又好似有較多浸幼生入圍,即是今年大部份sibling在1st IN 的表現失準,故只得2nd IN waiting.

不過,現階段都只是大家各自推測,待21/11 揭曉答案。

引用:Quote:ozoz+發表於+14-10-21+20:08+你覺得

原帖由 py84ko 於 14-10-21 發表
應該排位從先由入到2nd in. 之後的 waiting, 而這班waiting之後還有位剩, 才輪住waiting for 2nd in 的人去 ...
Wkf往年都有一部份不用2nd in,先出conditional offer,到2nd in完就一次過公佈名單。今年唔知係咪咁。至於1st in之後即出waiting,我唔記得往年有冇。

回覆 wah0401 的帖子

計埋中學部就會有1500-1600人.  如中學部有弟妹apply P1, 就不計算?

回覆 Alice1919 的帖子

有道理, 但視乎實際投考人數, 如不是太多 sibling (i.e. 30人), 全部俾晒offer 他們都只佔用20%.

ozoz 發表於 14-10-22 00:12
Wkf往年都有一部份不用2nd in,先出conditional offer,到2nd in完就一次過公佈名單。今年唔知係咪咁。至於1s ...
yes, 你提起我今年真的無出CONDITIONAL OFFER,會唔會呢批學生同時放埋WAITING 等11月出OFFER 時一齊CALL 就真係要學校先知個政策係點做,

幾年前有朋友的SIBLING 係WAITING 到7月唔駛再IN 家長直接出OFFER。

Alice1919 發表於 14-10-22 10:00
回覆 wah0401 的帖子

計埋中學部就會有1500-1600人.  如中學部有弟妹apply P1, 就不計算?
中學部就很少了吧?見過相差10歲上下的麼?還是小學緊跟的多一些。

sze0203  頭腦仍然好清醒~~   發表於 14-10-22 11:08

hongk 發表於 14-10-22 10:53
中學部就很少了吧?見過相差10歲上下的麼?還是小學緊跟的多一些。
又係喎

不排除有這個可能性吧!

回覆 sze0203 的帖子

其實今年是否一定要2nd IN 才會有OFFER ? 因上年好似有同學不是rejected / waiting 而是 Special consideration,他們不需2nd IN, 在13年12月2日出OFFER 時與有出席2nd IN 而成功的同學一齊獲得OFFER.

回覆:王錦輝2nd interview 完後的問題

希望大家都有好消息!

剛in完,想問:見主任和見校長有咩分別?見校長係咪入到機會大啲?

引用:剛in完,想問:見主任和見校長有咩分別?見校

原帖由 carcar318 於 14-10-22 發表
剛in完,想問:見主任和見校長有咩分別?見校長係咪入到機會大啲?
應該冇乜關係,不過我覺得佢地好似已經安排好,邊啲人上課室見主任,去校務處見校長及副校咁,而唔係邊個得閑就見有人就見咁。唔知其他家長有冇咁樣感覺?

回覆 py84ko 的帖子

thx

回覆 hongk 的帖子

同意!

點解你會有咁嘅稔法?願聞其詳。

我早過另一家人報到成15分鐘,但我們一同被安排入校務處,跟住有位類似秘書既人出黎叫另一家人入校長室,我就入副校園室

所以,我都覺得好似一早安排好了

引用:回覆+py84ko+的帖子 點解你會有咁嘅稔法?

原帖由 wah0401 於 14-10-22 發表

點解你會有咁嘅稔法?願聞其詳。
其實我只是猜測,因為當日報到完等叫名,有個女職員隨即叫咗5组人,我是其中一組,職員比咗3個label比其中3組家庭,叫佢地去課室,而我同另一組家庭去校務處,我倆組到校務處,我見到副校長出來,可能去洗手間,有另一組家庭等緊,跟住校務處內有另一位女職又問我同另一組家庭嘅小朋友名,副校長返來,便叫之前等緊家庭入去見副校,同我一齊去校務處的家庭便入去校務處近門口的會議室。(當時我唔知裡面是校長,因為我坐的位置有柱之類物體擋住會議室門口) 而我繼續等,跟著會議室門打開,同我一齊到校務處的家庭便離開,隨後跟著校長送完佢地,便出來問我: 請問係咪xx嘅媽咪?我話係,跟著叫我同我仔入會議室坐及面試了!所以我覺得學校好似已安排好,邊啲家庭去見主任,副校長及校長咁解!
而我見完出來,已經冇其他家庭在外等候,因為當日我見下午5點鐘,可能是當日係最後一個家庭!

引用:所以,我都覺得好似一早安排好了 +

原帖由 kowmum 於 14-10-22 發表
所以,我都覺得好似一早安排好了
連你都有這想法? 我仲以為我想多咗!

‹ 上一主題|下一主題