用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 王錦輝2nd interview 完後的問題
樓主: yinsky99
go

王錦輝2nd interview 完後的問題   [複製鏈接]

回覆 kitvivi 的帖子

嘩!浸幼D小朋友都好叻呀!相反,我囝仔都應該無乜機會啦•••(沙田區比例咁大)

回覆 yinsky99 的帖子

小朋友D同學仔有幾多有2nd in呀?

浸幼必入2nd IN ? 有多少位同學有考?

回覆 sodisodi 的帖子

k3有9X幾個,應該大部分都考,不過有second in唔代表有位派㗎!相信係滿足下我地D家長㗎咋!我都預大抽獎多,咁係最正路的做法!

其實大沙田區有幾多間浸幼?500個2nd in裡面浸幼會唔會佔咗好大比例?

回覆:王錦輝2nd interview 完後的問題

我曾經聽一個過來人提及過,如果你小朋友最後列入waiting list, 就等如叉咗半隻脚入去,因為大把人等英華、男拔、陳守仁……這些神校的offer, 到時就會有好多人放位出來,所以就算2nd in衰咗,冇offer都會列入waiting, 是有機會的,唔好氣餒!

回覆 py84ko 的帖子

多謝你嘅鼓勵!不過沙田區只得15%學額,難度會唔會依然好高?

回覆 wah0401 的帖子

唔係呀,浸幼即係香港浸會大學附屬幼稚園,喺係九龍塘浸會大學入面㗎,得一間!^_^

引用:回覆+py84ko+的帖子 多謝你嘅鼓勵!不過沙

原帖由 wah0401 於 14-10-20 發表
回覆 py84ko 的帖子

多謝你嘅鼓勵!不過沙田區只得15%學額,難度會唔會依然好高? ...
我個人認為15%for沙田區係完全冇so, 冇優勢!不過相信住得沙田區,唔多唔少都會試下囉!

回覆 kitvivi 的帖子

原來如此!唔該哂!咁有無D歷史資料話通常會有幾多個學生入到呢?

回覆:wah0401 的帖子

小朋友同學中,只有一個有second in.

回覆:王錦輝2nd interview 完後的問題

我朋友小朋友讀浸幼入咗2nd in.

回覆 fingerbb 的帖子

係呀,今年全部有second in, 有分加,讀浸幼好多家長為入wkf! 但都有不是為入wkf,只為愉快學習

原來浸幼有特別安排(必入2nd IN), 則聞有些有sibling 的只是得waiting (無2nd IN), 將來可能好多家長揀浸幼

回覆 sodisodi 的帖子

Second in都要in得好先得㗎~如果唔係都係得個in字! 自問我地抽中in校長........慘烈!如果收咗話你知.........

明日到我地去in啦, 真係怕自己講到甩甩漏漏.

我係其中一個有SIBLING 但放落WAITING 的家長,而且做過一個小小的統計,今年考的SIBLING 九成九都係放落WAITING(統計中只有一個G3的同學的SIBLING入2IN),兄姐都係來自不同級別,因為以上年為例,某幼稚園HOLD左WKF 5X位但只有1X人TAKE OFFER,未計其他放棄OFFER的幼稚園,到下年放榜時會有更多人放位。跟據校長喺家長會上表示,上年的SIBLING係100%收足,所以叫我地唔好咁悲觀,亦可能因為本身我地無需要專登浪費學校時間見家長商談對教學的理念,又肯定我地一定唔會放棄學位;到7-8月時先CALL我地,減少學校CALL WAITING的行政負擔。(我的統計之中起碼都有1X SIBLING,我果級已有3-4人)

跟據呢個安排,CALL WAITING 階段次序應該係(1) SIBLING WAITING,(2) 2IN 後的WAITING。

另外,浸幼的確係有分加,但亦有失敗的例子,同學之中最多的仍是學之園。

回覆 sze0203 的帖子

你好, 請問知不知道, 有沒有1st in waiting 的冇關係人仕, 會call返去 2nd in? WKF 是最心儀的學校之一, 現在覺得有少少灰心

sze0203  上年係有的,上年2IN 唔駛見家長   發表於 14-10-21 10:35

回覆 sze0203 的帖子

係呀!呢D我都知.......wkf有5X個siblings.........所以我有理由相信second in只不過是一個模式,浸幼人唔到wkf是一個事實,而係浸幼裏已有幾個siblings了!收浸幼變收學之園多! 呢幾年望住wkf越收越少浸幼生真不好受啊!係k1入去讀時仲講緊收5X個!

回覆 hobby 的帖子

我肯定second in hkbuk同siblings問題巳經夠學校煩..........hahaha
‹ 上一主題|下一主題