用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 王錦輝2nd interview 完後的問題
樓主: yinsky99
go

王錦輝2nd interview 完後的問題   [複製鏈接]

引用:上年係唔需要見家長的, 我女今年都係見副

原帖由 hknote 於 14-10-18 發表
上年係唔需要見家長的,
我女今年都係見副校
我地都見副校長,她最後話如果waiting都唔駛灰心,因為根據往年經驗,waiting list 最後都可以有offer.  請問你地見副校,她有冇同你地咁講?還是因為我地表現差,所以佢俾定心理準備我地呢?:toocold

引用:Quote:原帖由+hknote+於+14-10-18+發表上年

原帖由 ltpp 於 14-10-18 發表
我地都見副校長,她最後話如果waiting都唔駛灰心,因為根據往年經驗,waiting list 最後都可以有offer.  請 ...
副校冇同我講,不過我覺得仔仔連waiting 都冇....

引用:Quote:原帖由+ltpp+於+14-10-18+發表我地都

原帖由 alichan130 於 14-10-18 發表
副校冇同我講,不過我覺得仔仔連waiting 都冇....
點解?

引用:Quote:原帖由+alichan130+於+14-10-18+發表

點解?
入得2nd in有500人, 就算冇offer, 都會係1st. Waiting.

引用:Quote:原帖由+alichan130+於+14-10-18+發表

點解?
In 得極差,坐得唔好、講故事又唔好...

回覆:王錦輝2nd interview 完後的問題

我地主任見+小朋友見得唔好,應該冇行

引用:Quote:原帖由+ltpp+於+14-10-18+發表點解?

原帖由 alichan130 於 14-10-18 發表
In 得極差,坐得唔好、講故事又唔好...

我仔一樣

似乎在此回應的,多是小朋友in得唔好!

有2nd IN 已不錯,則聞有些有sibling 的只是waiting

引用:似乎在此回應的,多是小朋友in得唔好! +

原帖由 py84ko 於 14-10-18 發表
似乎在此回應的,多是小朋友in得唔好!
可能大家都想分享下...

我小朋友對答及講故事都流暢。反而我覺得自己回答得不好,擔心因而會影響校方取錄小朋友😔

其實我都想知到喺 2nd interview ,家長同小朋友邊個嘅表現重要D呢?
另外,我哋係in校長嘅,唔知有無其他人都係in 校長呢?

回覆 Tammychan48 的帖子

即刻知收定唔收?

引用:其實我都想知到喺+2nd+interview+,家長同

原帖由 wah0401 於 14-10-19 發表
其實我都想知到喺 2nd interview ,家長同小朋友邊個嘅表現重要D呢?
另外,我哋係in校長嘅,唔知有無其他 ...
2nd in 見家長重要定小朋友重要,我答唔到你,因為我唔知校方在2nd in. 用乜準則來決定收生,但校長曾經被訪問也透露過2nd in 家長,係想知道家長對佢校之教學理念是否相近,in 小朋友係睇佢對圖書理解能力及表達能力。我都係校長去in我地,我自己小朋友in得極差,直頭非常非常坦白同校長講,怕自己唔識睇圖書裡啲字,校長就問佢係咪怕唔識睇英文字,不如睇中文字圖書!我小朋友都話怕唔識睇中文字,結果校長比咗本只有圖畫沒有文字的圖書比我朋友睇,佢最後只形容到書裡其中兩幅圖畫出嚟!
其實我知我小朋友都好緊張,又好驚做唔到,因為佢感到在房内全是大人,只有佢一個小朋友,佢週身唔自在,但校長in 我短短數十分鐘,我小朋友完全冇搔擾校長和我,只是埋首自己睇書,所以見佢已經盡咗力便算數!

回覆 py84ko 的帖子

我地都是in校長,我估in校長,無邊個唔差!因為佢個樣太古肅了!

其實4 / 5 歲小朋友在陌生環境下進行Interview, 好難要求有平日的正常表現. 我相信作為有經驗的校長/主任/老師亦會明白此點.

請問幾時知結果?

唔好意思, 想搭單問下, 2ND INTERVIEW WAITING 果批其實有咩用? 2ND IN 都有成500人, 甘點解仲要有WAITING?

回覆 msbear 的帖子

我估係因為總有D人唔去2nd in,所以需要waiting list for 2nd in。當公佈結果之後,相信會有第二批 waiting list for 學位o既。

引用:回覆+py84ko+的帖子 我地都是in校長,我估

原帖由 kitvivi 於 14-10-20 發表
回覆 py84ko 的帖子

我地都是in校長,我估in校長,無邊個唔差!因為佢個樣太古肅了! ...
我小朋友閱讀中文書正正是佢強項,沒想過佢如此坦白老實咁同校長講,之後返屋企途中,佢都好内疚咁同我講話佢自己沒有努力講圖書出來,令到媽媽唔開心,佢咁講,我邊到再忍心話佢,佢壓力真係大!我只同我小朋友話,唔使担心,一定有學校收,一定有書讀!

‹ 上一主題|下一主題