用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 無記性的資優?
go

無記性的資優? [複製鏈接]

我個女今年K3,曾經有一日校長同我講話佢可能係資優,但我其實唔信。因為佢超無記性,串唔到英文字。超過四個字母的英字已經記極都記唔到。雖然我明白資優都有好多唔同方面,但咁情況在升小學真係生存都有困難。

1    0    0    0

回覆:無記性的資優?

試吓揾一個合適的時間環境單對單解釋什麼是書寫語言, 什麼是英文, 不同國家人用不同語言, 為什麼孩子要學閱讀英文, 英文字的形成, 為什麼要串字; reading 下一個便是寫, 為什麼要寫字; demonstrate 寫信給朋友.  要懂串字才可書寫.. Hope it helps.

Ic she is the type be easily distracted.  You'd better arrange a quiet environment for her to learn and grow.  Balance the time for quiet study and school.

If*

醒目開學勳章 貢獻勳章

資優嘅特質,當中包括記性好
當然,仲有d係體育、音樂、領導等資優,你有無問過校長因乜嘢話佢資優?因為坐唔定?
如果你擔心嘅可以做做評估,但如果你都唔覺得佢係,就唔駛理校長講乜
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

请问資優会有咩负面事情发生?

多謝各位意見,校長和老師講佢學野快,理解力強。不過成日鬧情緒,甚至試過打老師(不過很少發生)。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Nicholas0730 發表於 14-10-14 23:05
请问資優会有咩负面事情发生?
一般可能脾氣唔好,性格敏感,易有情緒上落有可能突然做出奇怪行為
無時停,俾人覺得似過度活躍,但其實如果揾到有興趣嘅事,係可以停落嚟,極專注,任至外面發生乜事都唔知
專注力強,但短,因為已經以極速完成要諗嘅嘢...
不停問問題... 問到你覺得超煩
上堂發夢,自己做自己嘢,但老師問問題又會答到!
有人話瞓覺時間較短
轉數快,頂咀高手!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主,照你講,我懷疑你用錯方法教英文
呢代學英文唔應該係死記,唔駛串字架喎....
我個仔兩歲自通phonics,基本上有音就串得成個字 ,唔係死記,中文就記形狀同意思,所以基本上默書唔駛點理
恐龍家

亦有可能係小朋友對英文無興趣,唔知道學來做乜。

我細仔細個時對英文好抗拒,同佢串4個英文生字,串成個鐘都仍然串錯。我當時真的以為佢蠢,放棄。

幾年後佢講返我知,佢發現自己對於無興趣的事,記性奇差。

可能好似樓上咁建議,先讓佢明白學英文的意義。有時唔一定要好鍾意英文,話佢知英文點解咁重要,或者都得。總之俾個理由佢去努力。
for every one criticism, three positives must be given.

學習方法都會影響結果。
不過普遍資優都會有較佳記憶力,亦觀察到事物細節。未必表現長時間專心,但其實已吸收到資訊。

2歲學會拼音真的早

引用:樓主,照你講,我懷疑你用錯方法教英文呢代

原帖由 小曳人 於 14-10-15 發表
樓主,照你講,我懷疑你用錯方法教英文
呢代學英文唔應該係死記,唔駛串字架喎....
我個仔兩歲自通phonics ...
我個女對Phonics 都係好差,雖然都上過Phonics 班,但問佢一個字開頭個字母係乜佢都答唔到。唉,算啦,我都唔會強求。最多自己之後辛苦啲。

回覆:michk 的帖子

學過phonics但未深化和掌握,就會出現你女女的情況。
有時候老師校長會説:你女女好似資優,要多留意或可以去做評估。背後有兩個可能,真是資優;又或可能想你睇睇女女一些情緒問題。

小曳人 發表於 14-10-15 22:20
一般可能脾氣唔好,性格敏感,易有情緒上落有可能突然做出奇怪行為
無時停,俾人覺得似過度活躍,但其實如 ...
除左訓覺短, 其他野全部中哂....我都未同阿仔去做評估, 其實令我最苦惱係佢脾氣情緒問題, 請問做左評估後, 如確定資優, 請問有咩可以幫助到佢情緒方面?

醒目開學勳章 貢獻勳章

廷廷媽 發表於 14-10-20 11:00
除左訓覺短, 其他野全部中哂....我都未同阿仔去做評估, 其實令我最苦惱係佢脾氣情緒問題, 請問做左評估後,  ...
資優教育學院同小童群益會都有搞情緒小組,係親子小組嚟嘅,兩個我都無去過,但我相信點都有d幫助另外,我個人覺得,評估後了解深咗,大人會多份體諒,多咗用佢嘅角度睇嘢,變相問題少咗,發脾氣嘅次數都少咗dd
我覺得,有時佢地發脾氣係因為無人明白佢
恐龍家

小曳人 發表於 14-10-20 13:16
資優教育學院同小童群益會都有搞情緒小組,係親子小組嚟嘅,兩個我都無去過,但我相信點都有d幫助另外,我 ...
去邊間做好呢? 可唔可以TEST埋有冇過度活躍?

醒目開學勳章 貢獻勳章

廷廷媽 發表於 14-10-20 13:34
去邊間做好呢? 可唔可以TEST埋有冇過度活躍?
個test係會睇埋有無過度活躍架但邊度做好... 我見小童群益會平少少,資優教育學院好似support好d,會有顧問同家長傾完,認為有需要先做評估 (顧問係咁同我講)
我個仔就响學校做嘅

恐龍家

引用:Quote:Nicholas0730+發表於+14-10-14+23:05

原帖由 小曳人 於 14-10-15 發表
無時停,俾人覺得似過度活躍,但其實如 ...
我個仔6歳讀緊小一,個人勁負面又勁鬧情緒。今朝至講:我好憎上小學呀~(因為今日默書),但佢已經係讀緊一間勁包容嘅小學.
發展方面,喺佢砌Lego , 畫畫和駁咀方面覺得佢好creative 轉數快!
唔知點算!我應該可以點幫佢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

NingMaMa 發表於 14-11-10 12:20
我個仔6歳讀緊小一,個人勁負面又勁鬧情緒。今朝至講:我好憎上小學呀~(因為今日默書),但佢已經係讀緊一 ...
我唔知可以點幫佢,但我估要由了解佢開始點解唔鍾意默書?上課嘅嘢明唔明?係咪識哂?咁功課呢?
佢上堂表現如果?有無搵過老師傾?佢有乜意見?

其實好多嘢可以做,去了解多d,但最終點樣令佢妥協,又係另一個難題~

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題