用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 仲返唔返童軍好?
go

[其他] 仲返唔返童軍好? [複製鏈接]

小朋友有自閉傾向,情緒較差,返左一個多月幼童軍,由面試果日已經話唔想返,跟住到依家都係,本來想佢學獨立,但見到佢好多時因小事而同人嘈,嬲時更會打人踢人,跟住就被其他人笑或杯葛,我好心痛!而且又覺得那裏的老師甚至社工係唔識點handle呢類特殊需要的小朋友,唔啱就罰,或者由佢自生自滅,我想幫佢退團,空出來的時間讓他參加其他活動,去下公園活動下身體或者同其他小朋友玩都好(學下社交),因為佢升小一都平日都無咩時間做運動,我的想法對嗎?依家佢都成日同我講想自己返學,我開始覺得唔一定要返童軍才學到獨立。
   1    0    0    0

引用:小朋友有自閉傾向,情緒較差,返左一個多月

原帖由 小冬 於 14-10-12 發表
小朋友有自閉傾向,情緒較差,返左一個多月幼童軍,由面試果日已經話唔想返,跟住到依家都係,本來想佢學獨 ...
他已表示不想去,我會專重他的決定。況且不是必要的。

回覆 小冬 的帖子

聽落童軍導師唔識HANDLE, 係一個問題。成日被罰、被冷落,對小朋友的成長都唔係咁好,但對其他人來講,參加童軍就係要服從紀律,所以做錯咪罰囉。佢地唔會明白A仔的難處同埋感受。

你當初想小朋友參加童軍係想佢獨立,除此之外,有無其他原因呢?你衡量下有無其他課外活動都可達到你想要的目的?如果可以,咪退出囉。而且小朋友越大越難迫佢做D唔喜歡的事,沒必要為了小小活動影響到親子關係吧。

老公同導師話我應該帶佢回中心參加童軍後即刻走,我留一陣小朋友又成日向我發脾氣投訴(導師通常遲十分鐘才入去),再係咁第時我要同埋佢返工!所以我都唔知點好。老公仲話一個星期得兩個小時在童軍,除左學校,佢仲可以去邊度學聽指令同紀律?

學習聽指令,其實有好多活動都有教,如果你硬要小朋友返童軍,我怕佢的自尊心同自信心會愈來愈低!會唔會攪好佢的情緒先,才參加這些比較嚴格守紀律的活動呢?
spw
‹ 上一主題|下一主題