用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 玫瑰崗 同st Margaret(深水埗)係咪同類型的學校? ...
go

玫瑰崗 同st Margaret(深水埗)係咪同類型的學校? [複製鏈接]

英小,有外語學,小班,天主教,中學一般般,但小學好好。可否俾d意見?
   0    0    0    0

回覆:玫瑰崗 同st Margaret(深水埗)係咪同類型的學校?

你住邊區?

現在港島,但有隧巴去st Margaret,也可以搬家。

st Margaret(深水埗): new campus
玫瑰崗: better school net for Secondary School

前日去St. Margarat's 交表,感覺個校舍都有點舊,而且都幾細。不過可能呢排去都係d大校舍嘅學校多。

st Margaret

回覆:玫瑰崗 同st Margaret(深水埗)係咪同類型的學校?

St Margaret 是小班嗎?其實我唔太介意多少數族裔(我介意大6人多啲)

sobmama    發表於 14-11-4 12:20

maomaochoi 發表於 14-10-15 16:09
St Margaret 是小班嗎?其實我唔太介意多少數族裔(我介意大6人多啲)

St Margaret是小班, 一級66人, 分3組上堂. 即每組只有22人. 聽簡介會時講, 學校希望keep到15%外籍學生以營造語景.

但請問st Margaret唔係直升自己中學嗎?雖然只係band 2,但感覺安全d, 好過玫小要再考中學… 我稔玫中唔會太多人鍾意

回覆 tantanmama 的帖子

只吾只22人?今年有人講過多左人一班,但都吾够30人一班。

引用:回覆+tantanmama+的帖子 只吾只22人?今年

原帖由 Jane1983 於 14-10-15 發表

只吾只22人?今年有人講過多左人一班,但都吾够30人一班。 ...
簡介會後問過老師,話一級兩班共66人,上課時分3組,大約22人一組。

老師講,甘應該係準確。

tantanmama 發表於 14-10-15 18:34
簡介會後問過老師,話一級兩班共66人,上課時分3組,大約22人一組。
分三組點解吾分三班?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-10-15+發表回

原帖由 tantanmama 於 14-10-15 發表
2班點分3組?1班1.5組?

my kid's school split 2班點分3組 for some classes

virgokaren 發表於 14-10-15 19:34
分三組點解吾分三班?
應該是教署只批開2班,但學校好想小班教學。帳面收33x2班。回來自己分成3班=22人/班,好有教育熱情。

引用:Quote:virgokaren+發表於+14-10-15+19:34+

原帖由 maymay321 於 14-11-02 發表
應該是教署只批開2班,但學校好想小班教學。帳面收33x2班。回來自己分成3班=22人/班,好有教育熱情。 ...
同事個囡讀緊SMC,學校真系做到愉快教學,佢個囡小四,每日功課都可以15-30分鐘內完成。英文尤其囗語部份可嫓美國際學校。校風比想像中純樸……如果我住九龍區都會考慮SMC.

;-)

我覺得玫小較st margaret傳統,st margaret 較外國學校重feel

‹ 上一主題|下一主題