用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實得果歲半人仔⋯
go

其實得果歲半人仔⋯ [複製鏈接]

其實得果歲半人仔,interview要識切野/講野/砌野/指眼耳口鼻等等,又係咪真係做得到呢?(男仔,到依家都淨係鍾意掟野⋯
   1    0    0    0

我睇啲舊post, 係啲家長講小朋友in完嘅表現,我真係嚇左一跳
(男仔too,未夠歲半,但言語能力才剛起步)

平常心啦,諗真,如果學校收嘅全都係高程度學生,自己小朋友被收都好大差距同壓力,咁即學校根本唔適合自己小朋友

引用:其實得果歲半人仔,interview要識切野/講

原帖由 cat128 於 14-10-12 發表
其實得果歲半人仔,interview要識切野/講野/砌野/指眼耳口鼻等等,又係咪真係做得到呢?(男 ...
係真係可以做到的。但要train.

kabemama  Agree  發表於 14-10-12 12:35

引用:其實得果歲半人仔,interview要識切野/講

原帖由 cat128 於 14-10-12 發表
其實得果歲半人仔,interview要識切野/講野/砌野/指眼耳口鼻等等,又係咪真係做得到呢?(男 ...
上年我都有同樣既疑問,但有時小朋友會有你估唔到既表現! No worry!

回覆:其實得果歲半人仔⋯

歲半已經算好,細b得1歲未夠

全世界只有香港係咁

真係有D小朋友可以做到.
當然每人都有快慢.
可以的話教下, 唔得的話, 最基本聽到名笑下(有反應/望下對方)
樂於玩不同的玩具.

走的時候揮手BYE BYE / 飛吻

我仔仔月尾歲半,間中我都教佢新嘢,雖說不上叻(尤其講嘢直頭係水皮添!),但經過我竭而不捨咁重複教,各方面都算識多咗少少,誰知N班interview考嘅嘢仲深!我地兩公婆又要返工,唯有放工後再努力d,唉……

我都係咁諗……我仔19個月多d in  N,而家仲未好叻咁指到五官,講野又唔多識,砌併圖唔識……都唔知點算

我上年同小朋友N班 interview, 同樣疑問! 我小朋友當時只識眼耳口鼻, 我已經覺得好叻! 點知見到好多小朋友同年紀但又真係咩都識,我都眼突! 當然最終大部分學校無收!

但我安慰自己, 果D學校捨難取易, 商業味比愛心大, 所以不是我杯茶!

的確香港情況好奇異! 苦了小朋友又苦了家長! 現實迫到本應有好快樂既童年, 但………..

回覆:cat128 的帖子

I totally agree with you. My baby is just a few months old and I am now worrying about playgroup and pre n etc. Can a young kid really achieve so much? I honestly don't think that schooling is necessary for kids younger than 2 years old, but then it seems like if we don't enrol our baby in PG, we won't be able to get into a proper Pre N and K1 etc... Any comments?

平常心啦!勉強無幸福。教養之路咁漫長,總不能每一步都咁擔心。

回覆 cat128 的帖子

平常心就好。我小朋友18m,  明白眼耳口鼻,說話都係剛起步。
我都係全職媽媽,靠的只係每日湊去婆婆度,搭車的時間,同佢傾計同佢講,講下講下就開始明。
大家共勉之啦。

cat128 發表於 14-10-12 00:27
我個小朋友都係咁....好似咩都唔識咁....心諗:點in呀?

lee度啲媽媽真係好叻呀,識得教小朋友做咁多野

The idea of interviewing kids is crazy to begin with.

其實之前我in較好的pn,真的大部份學生可以做到,甚至英文說出食物如bread,我囝囝也做到大部份。

回覆 cat128 的帖子

其實講野唔難教,比佢睇多啲電視,每日當佢大人咁同佢傾下計,BB就學得好快。
我仔歲半時可以講三個字的說話,依家二十三個月,會同我投訴比隻貓打,叫爸爸番工賺錢買嘢,番完學可以話我知學校有哥哥拖佢手手,...講得出學校名同喺邊到, 屋企喺邊到, 最近識得講自己叫咩名....

我仔亦好早識砌lego,雖然只係不斷疊高...但我冇帶個仔去interview,因為我覺得歲幾人仔interview好古怪,所以依家讀緊既都係一間唔使interview既學校。

‹ 上一主題|下一主題