用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 [分享] 應考UKiset
go

[分享] 應考UKiset [複製鏈接]

今日啱啱考完UKiset,可以喺度分享下少少心得。不過以下都係憑記憶寫嘅,如果有錯,麻煩指點一下!
(UKiset介紹: https://hk.news.yahoo.com/%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E7%A7%81%E7%AB%8B%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%85%A5%E5%AD%B8%E8%A9%A6ukiset%E5%BC%95%E5%85%A5%E9%A6%99%E6%B8%AF-110200098.html)
1. 一定要有精神先好去考: 呢個test嘅題目好要求用腦,大部分都涉及推理,而且考時頗長,大約兩個幾三個鐘,如果冇精神一定捱唔到。所以記得食左野加去左廁所先開始考。
2. 要好好掌握時間: UKiset有3份paper,每份再細分做2-3個部分。而每個部分都有18-24題,時限大約係十幾分鐘,如果冇心理準備,好容易做唔晒。所以我建議一定要成日睇下顯示仲有幾耐夠鐘。太難嘅題目就一定要飛左先,因為佢好可能會害死你。
3. 英文題目考vocab:  全個test有兩部分係考英文嘅。第一種題型係比三個有關係嘅字你,要你揀第四個,而呢四個字都係有共同點。第二種題型係比兩set字你,例如parent->grandparent, child->?,咁你就要揀parent。所以一定要識多d字,如果唔係連題目都會睇唔明。
4. 冇複雜計算: 推理好多時都有少少計算,但UKiset主要着重諗嘅過程,唔會有好深嘅計算,簡單嘅加減乘除已經夠用,所以與其晒時間温數,不如養足精神好過。
5. 全MC: 每一題都係ABCDE嘅選擇題,唔識都記住撞下呀!

17    0    0    0

請問UKiset是什麼test?幾年班考?每學生都要考嗎?

引用:+本帖最後由+scso+於+14-10-11+22:19+編輯+

原帖由 scso 於 14-10-11 發表

請問UKiset是什麼test?幾年班考?每學生都要考嗎? ...
應該是講此考試

回覆 optimist 的帖子

我囝都約左下星期考, 我開始好緊張. 想請教你, 3份papers 中間有冇Break ? 係考完一份到一份, or 一次過放哂3份papers 叫學生在3小時內做哂? 我真係好驚呀囝會亂咁簡來做, 結果份份做吾哂.....

see"港首設英國私校UKiset考試中心"post
not worry, 知名學校只視UKiset為首輪甄別試,學生通過該試後,仍須應入學試。

醒目開學勳章

angie_ma 發表於 14-10-17 14:19
回覆 optimist 的帖子

我囝都約左下星期考, 我開始好緊張. 想請教你, 3份papers 中間有冇Break ? 係考完一 ...

份卷難嗎?

回覆 3b 的帖子

英識個consultant話心理上嘅準備好重要,學術上則無須準備。

回覆 Brianmommy 的帖子

亞仔半年前考左,result A grade. 亞仔話最緊要有精神去考,題目唔太難,但要做得快,唔係分分鈡做唔晒!

唔係計分咩?

回覆 samsam123321 的帖子

成績是每項分开計分,在成績單上方右面会清楚列明學生所考成績之Banding

好似都係分,係9 分咁解,無ABC

這是我收到的成績單,上方有列出成績所屬的band,以ABC....來區分,我是上年十月收report架,而家有冇改格式就不清楚。

del.

回覆 samsam123321 的帖子

我都係香港考,不過係上年好早期ukiset未流行時考,可能已經改左掛!

回覆:[分享] 應考UKiset

‹ 上一主題|下一主題