用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 會否有此奇蹟出現
樓主: lulubobo
go

會否有此奇蹟出現   [複製鏈接]

回覆:會否有此奇蹟出現

我都覺得奇蹟只發生係好少數人身上。

sissysze 發表於 14-10-11 13:23
有,識人舊年全炒,但db收喎
有,我都識人舊年全炒,但DG 收喎

monchuBB  可唔可以講下個小朋友係屬文靜定   發表於 14-10-13 10:57

有,識人舊年全炒,但db收喎x2
有,我都識人舊年全炒,但DG 收喎 x2

monchuBB  請問個小朋友係文靜定活潑呀?   發表於 14-10-13 10:58

引用:回覆+櫻花公主+的帖子 即使係龍校,小一生

原帖由 Jane1983 於 14-10-11 發表
回覆 櫻花公主 的帖子

即使係龍校,小一生日日做3個鐘,都好残忍...
其實我覺得呢個已係錯配嘅signal, 睇下家長捨唔捨得放手

回覆 sissysze 的帖子

一時好難捨得放,佢果間係男龍校,家長抽到果陣係開心到喊的。
個媽媽話係小朋友手腳慢,專心做,應該1個多小時做得晒。

睇多一、兩年啦,如果小朋友太吾開心,家長都會諗的。畢竟我地呢代人,係真心錫仔女的多,你見佢日日受罪,都吾忍心。

引用:回覆+sissysze+的帖子 一時好難捨得放,佢

原帖由 Jane1983 於 14-10-11 發表

一時好難捨得放,佢果間係男龍校,家長抽到果陣係開心到喊的。
過多一二年,更加唔甘心走,有朋友kv 抽到上咗名津,小一食老本都ok, 小二開始啲老本食哂,開始年年要補考,見親校長都聽哂說話,明叫你走嗰隻,去到三年級有動搖過走唔走,又唔甘心走咗之後要煩中學,結果繼續考試唔合格,年年補考,但又年年升到班,但係幾跟唔上嗰隻。今年終於捱到小六了....

其實捱到小六亦無用,成個中學點過呢

回覆:lulubobo 的帖子

有!我姨生女考在左十幾間,得一間收左,係女拔。無任何親戚關係入左最top個間,到今日都唔明點解其它一二線唔收。佢好叻女的,現在默書次次100分。

回覆 hopeful123 的帖子

女拔果然係神校,獨俱慧眼,其他學校走寶囉

time to dream la.....

回覆 owennam 的帖子

如果德望收阿女就好啦,不過都幾難。

相信自己、相信小朋友

引用:回覆+owennam+的帖子 如果德望收阿女就好

原帖由 Cavebaby 於 14-10-13 發表
回覆 owennam 的帖子

如果德望收阿女就好啦,不過都幾難。
唔會好難la, 盡努力,我仔間直資,今年都有個女仔7月中先收到德望call waiting, 雖然已買好書本,校服都立即轉校,希望在人間

想請問下間間唔收但db收的是仔嗎?有乜特質?thank you

引用:想請問下間間唔收但db收的是仔嗎?有乜特質

原帖由 iamadc 於 14-10-13 發表
想請問下間間唔收但db收的是仔嗎?有乜特質?thank you
Db收得一定係仔,男校wor

linhorma  我都笑左    發表於 14-10-14 12:08
monchuBB  笑左  發表於 14-10-13 10:55

引用:想請問下間間唔收但db收的是仔嗎?有乜特質

原帖由 iamadc 於 14-10-13 發表

其實有D二三線,會考學術(認字呀,計數呀咁)學術唔得唔收唔出奇。但反宜德望,女拔唔考學術(暫知呢兩間,我覺得思維邏輯多D),所以有所謂"奇蹟"唔奇

引用:不要放棄,考唔到直資有好多原因,識人全部

原帖由 Isaacmommy 於 14-10-11 發表
不要放棄,考唔到直資有好多原因,識人全部直資被拒或 waiting,但最後抽到一線名津。直資後來在七月 call  ...
最攪嘢/佩服係該名小朋友性格散漫,唔會主動温習,書包唔執,幾時考試唔知,但都可以名列前茅!

carolmum  呢d米資優囉  發表於 14-10-14 23:58
AJH  話唔埋係天才  發表於 14-10-14 15:53

醒目開學勳章 貢獻勳章

當你等緊奇蹟出現嘅時候,你覺得眼前嘅小朋友有無過人之處?
上面講:入到DG個女仔真係好醒!
如果小朋友唔係入神校嘅材料,就算俾你遇到奇蹟入到,都未必係件好事~

另外,上天賜我地嘅寶貝,就算佢點叻,總有d缺點,唔會完美,而叻嘅小朋友當中 ,都有好多不善於溝通,所以面試時係無咁出眾架!

而面試就好似相睇:你揀學校時,學校亦揀緊喜歡嘅類形
無offer唔等於小朋友唔掂,只係學校覺得有其他小朋友更適合 (即無緣)
最終,都係要一個offer啫,又唔係集郵,總有d人係人見人愛,有d人係要花d時間先至發掘到美麗嘅地方,甚至有d人係要响Mr. Right 面前先會發亮!

我無奇蹟要分享,只有塞翁失馬嘅經歷,一場又一場嘅second in...聽落去好似比reject好,但其實咪一樣!

祝願大家 搵到令孩子發亮嘅學校!

kitty55    發表於 14-10-16 12:02
carolmum    發表於 14-10-14 23:59
linhorma  同意  發表於 14-10-14 12:10
恐龍家

其實係的學校走寶,家長只要相信小朋友同埋清楚知道想小朋友响乜環境/思維方式下成長,我地可以做嘅係好多
操卷式
自由式
各取所需

‹ 上一主題|下一主題