用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 培橋in幾耐呀?
go

培橋in幾耐呀? [複製鏈接]

回覆:培橋in幾耐呀

可以到地下的禮堂,校長,副校長一直係度解答家長提問

剛剛有家長提問佔中罷課問題,什麼問題都可以直接問,你可以去了解下學校理念同你相符與否

2nd in 你會發現大多是香港人,因為培僑考學術多,今年G1只有幾個小朋友操普通話,而且佢地嘅英文好好!2nd 考學術程度比1st 更多!

hoihoima 發表於 14-10-13 15:05
校長話不用見家長。
只in 兩次, 兩次都只係見小朋友, 2nd in 冇1st 噤耐.

學校始終在山上,又只有一條20分鐘才有一班嘅專線小巴線到達,如果個個都揸車/搭的士上去,一定塞得很利害!所以提供Shuttle bus.  學校開家長會/G5 show 都有提供Shuttle bus 給學生及家長!

Dinosaur430 發表於 14-10-14 00:05
會不會是有中資背景有錢d?見到間學校唔係林伯欣樓、呂志和樓就係李兆基游泳館

...

如果學校真係噤有錢就一早開咗IB 課程.  校長已講咗好多次學校未有能力開IB, 原因都係因為無錢. 果啲都是一次性捐款, 用在興建校舍, 就好似好多大學都有校舍會用捐款人姓名命名.  學校嘅經費來源都係來自政府資助同學費, 我欣賞學校用錢永遠以學生為本, 有機會去圖書館, 你會發現學校真係好捨得買書比學生. 上一年大囝考培僑, 我同大家諗嘅嘢一樣, 什麼中資背景, 政治取向, 中學banding等等, 十萬個憂慮, 但始終一條龍, 煩少十二年真係好吸引.  今年輪到細囡考, 希望考到, 我就真係可以安落哂了.
‹ 上一主題|下一主題