用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 呢個情況,大家通常會點做呢?
樓主: Bubi97
go

呢個情況,大家通常會點做呢? [複製鏈接]

回覆:Bubi97 的帖子

我個仔都試過,100變95。家姐仲成日測考主動同老師講最後扣分。如果大人自己做梗係覺得傻。但小朋友願意付出咁大勇氣應錯,對將來做人影響遠超過果份卷幾分。我個人就好讚成。

回覆 EMS 的帖子

Can't agree with you more.  It's courage to admit own mistakes.

回覆:呢個情況,大家通常會點做呢?

我仔都小一,都有份卷計多4分,第日叫老師改返,小事,幾分出賣人格,太唔值得,小朋友學咗咁嘅價值觀,更加洩!

Bubi97 發表於 14-10-10 14:05
話說阿女今年小一!上星期第一次測驗,幸運地取到一百分回來,她當然好開心地和我分享,而我亦給她小小獎勵 ...
一定要講, 這是教導誠信的好機會.如果有一日妳比零用錢, 阿女同妳講: 媽咪妳比多左一百蚊我.
妳會引以為榮.

阿囡去年小一有次中文測驗, 我見到本來98, 改咗變94, 我問佢點解,
佢話對卷時發現老師改錯咗, 話咗給老師知, 老師讚佢誠實, 仲送咗份小禮物給佢
我同佢講, 佢做得好啱, 我好開心, 誠實重要過分數

引用:幾好呵,+佢又不抗拒,+又學多一正確的回來,+

原帖由 HaYi 於 14-10-10 發表
幾好呵, 佢又不抗拒, 又學多一正確的回來, 100分同95分反而不是太重要.
同意,做人老老實實,先至係身教嘅好榜樣

‹ 上一主題|下一主題