用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 聖方濟各的面試
樓主: richwong
go

聖方濟各的面試 [複製鏈接]

引用:回覆+maomaochoi+的帖子 我果2個都話無考

原帖由 kitkitkissme 於 14-10-11 發表
回覆 maomaochoi 的帖子

我果2個都話無考數,中,只考英文PAPER,對話,同畫畫。。我都好奇怪
我個仔考d野同你一樣,讀段英文約有2行

回覆:daddyday 的帖子

同我個仔一樣。 冇數, 淨問。

聽以上,似乎組組唔同

引用:聽以上,似乎組組唔同

原帖由 manmanchubb 於 14-10-11 發表
聽以上,似乎組組唔同
我仔果組,做卷(2頁、圖案,只有3個中文字,其中一題要聽 cd), 畫畫(畫紙有一個打直既 oval, 自己要畫完其他,寫英文名),有D小朋友開始見老師,一張圖 (有消防員、警察、及其他)要介紹其中一樣,讀英文句子,老師介紹聖方濟各。唔知係咩咁次序,因為佢分開幾次講。

引用:Quote:原帖由+manmanchubb+於+14-10-11+發

原帖由 lhingw 於 14-10-12 發表
我仔果組,做卷(2頁、圖案,只有3個中文字,其中一題要聽 cd), 畫畫(畫紙有一個打直既 oval, 自己要畫完 ...
我個仔同你所講既一樣,冇數。worksheet 2 pages, 第一頁有9題,係中文listening。第2頁有搵sad faces 同圖形推理。
根主畫畫,自由畫的。
根住單對單讀英文句子,唯一唔同是老師問佢喜歡食咩水果,根住要講果隻水果既特性。根住就再畫畫,直到30人都獨立見晒為止。

回覆:聖方濟各的面試

請問2nd in, 住年考乜?見家長嗎?謝謝

回覆 helenanip 的帖子

我兒子跟你一樣,一條文字題數,老師問問題。無做卷!唔知是否做漏了

引用:請問2nd+in,+住年考乜?見家長嗎?謝謝 +

原帖由 kim927 於 14-10-12 發表
請問2nd in, 住年考乜?見家長嗎?謝謝
冇見家長,形式同first in 差不多。我仔上年2nd in 比1st in 多問了一題處境題、普通話跟讀句子。

阿囝起左身,佢話昨天paper 仲要中英默約8至10個,同埋問左一題處景問題

回覆:helenanip 的帖子

阿囡話睇圖畫寫字。中文有:香蕉,蘋果,橙,車,巴士。英文有:car, bus。另外有畫畫,自由畫

回覆 manmanchubb 的帖子

英默?

回覆:bigbigtummy 的帖子

要默寫?

回覆:聖方濟各的面試

應該只是認字。

回覆:bubuG 的帖子

阿囡話喺要默寫,唔喺認字咁簡單,我估唔喺每一組都考同一樣嘢

manmanchubb 發表於 14-10-12 10:04
阿囝起左身,佢話昨天paper 仲要中英默約8至10個,同埋問左一題處景問題 ...
英默, 咁誇張.

我小朋友說有數apple tree, 數有幾多個apple, 佢話有30個red apples, 20個green apples, 仲話要用兩個一數.

就算真係英默,亦有好多小朋友過到關,考咗starters和movers果批,d字都應該識串。

有 SFA offer 的小朋考到 mover 好普遍。

回覆 CMFun 的帖子

咪係,Starters和Movers串咗幾百個字,cover晒可能會考的有突。
不過,小朋友可能會吾記得一d,亦可能因為緊張有d甩漏。

中英都有默,大約中英各約8至10個生字,
中文係一時普通話一時廣東話咁默,
中英文默書內容都各有一條長句子。
對,形式接近starters..movers 內容,
其實英文部分唔難。起碼3,4個係簡單,有3個生字係約8 letters,
識運用拼音,或溫過starters.movers 內容會認識的。
中文就相對難d...始終計時,
阿囝話20分鐘內完成兩頁paper ,連默書中英各約10條
‹ 上一主題|下一主題