用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園校長涉嫌受賄
樓主: torunpoland
go

幼稚園校長涉嫌受賄 [複製鏈接]

回覆:幼稚園校長涉嫌受賄

我識人靠關係入何文田分校,因為收生不是中央統籌,變相校長濫權,收賄機會自然大!

回覆:torunpoland 的帖子

No wonder the queue for playgroup already over a year. Sad news.

回覆 咪臣 的帖子

我都識人靠人士關係入呢間分校

小兒曾在此校讀書,李校長及老師们很愛護每一個學生,我不覺有不公平對待。希望她們可以得到公平的裁決。

小兒也沒靠任何关係入讀該校Kl,雖然因私人原因於k2轉校,但他仍十分懷念在维記愉快學習的日子!

if parents have time to take their kids to school everyday, they may see many problems with teachers or principal. Sadly its true and its not just for this kg.

回覆 licpd 的帖子

都吾一定,我九成時間自己接送,但同校長、老師都係笑吓咁,吾熟,亦睇吾到也嘢特別礙眼。

licpd  你好彩,入了一間好學校。   發表於 14-10-10 22:10

如果心議一間學校,愚見最好返學放學時間到學校門口望望老師,校長怎樣對待小朋友,看校長是否尊重小朋友,是否不理小朋友更她打招呼,是否永遠高高在上不會遵下更小朋友說話,看看校長,主任怎樣對待韋規的小朋友,這些看似簡單的事,但正反影一間學校的質素

引用:如果心議一間學校,愚見最好返學放學時間到

原帖由 licpd 於 14-10-10 發表
如果心議一間學校,愚見最好返學放學時間到學校門口望望老師,校長怎樣對待小朋友,看校長是否尊重小朋友, ...

回覆:licpd 的帖子

我呀仔上年讀Kl,佢身体有D事,老師和校長也很关心他。佢同班有个同學受傷,我工人見到李校長抱住个小朋友上的士去醫院。我如果5係有咗,想揾返間近D,因無校車,我都5想校。我也好唔捨得維記,多謝他给小兒美好的K1回憶。

licpd  對不起,我不是沖著維記說的,至   發表於 14-10-11 01:24

其實家長都應該避忌下,送禮不如做下家長義工

引用:No+wonder+the+queue+for+playgroup+alread

原帖由 twk005 於 14-10-10 發表
No wonder the queue for playgroup already over a year. Sad news.
我在囝囝出生後一星期已報它的playgroup, 但居然到他二歲(playgroup只至兩歲)也說未排到..

相信佢有收錢/禮物的機會都好大.
如果無證據,根本警方開唔到FILE / 入唔到罪

但呢個機構, 當然唔係間間. 係有時要識人靠關係入,
有朋友係搭上搭入的.

但做到校長,會唔會甘白痴為咗個 $15000 禮物做啲甘嘅嘢,好話唔好聽,$15000 咋喎,唔係百五萬,係咪甘cheap 就買起到校長嘅人格呀。 脷申,我小朋友已讀小學。

引用:但做到校長,會唔會甘白痴為咗個+$15000+禮

原帖由 sissysze 於 14-10-11 發表
但做到校長,會唔會甘白痴為咗個 $15000 禮物做啲甘嘅嘢,好話唔好聽,$15000 咋喎,唔係百五萬,係咪甘che ...
我覺得呢d就係人既貪念,唔係在乎物品既價值,唔使錢喎,有人就會覺得梗係要啦。其實送禮畀老師超過$500已涉嫌貪污,所以各位家長若想向老師表達謝意,真係小小禮物就夠了

國內送禮是好盛行,不想這風氣吹到香港,好在都有正義老師舉報,我怕連老師都同流合污試問怎樣教孩子價值觀

引用:Quote:原帖由+twk005+於+14-10-10+發表No+w

原帖由 Moonlight819 於 14-10-10 發表
我在囝囝出生後一星期已報它的playgroup, 但居然到他二歲(playgroup只至兩歲)也說未排到..

...
Me 2 la

我小朋友係讀維記嘅。担白講我同小朋友都好仲意呢間学校。每次見小朋友返学放学都係超開心,好仲意返学的。我真心覚得d老師和校長都好好。我唔知呢件事係真係假,不过如果小孩已經係園生,又有d咩可以優待呢?比你係校長你都唔会為左幾千蚊影響聲譽啦。。

校長得一個,家長就一百幾十個,就算只有十個家長送禮,都唔少野。

收禮係唔好既風氣,為人師表都唔更加小心立好榜樣,咁點好。

番學番得開心係好事,道德操手都好重要。

佢可能未必貪小便宜,係咪比人奉承慣,唔記得左條界線??

‹ 上一主題|下一主題