用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果你讀緊蘇浙,會為港島龍校重讀一年嗎? ...
go

如果你讀緊蘇浙,會為港島龍校重讀一年嗎? [複製鏈接]

我小朋友係細B,讀蘇浙,請問各媽媽意見會否為龍校如聖心,聖保祿,真光,聖士提反女子和聖嘉勒而報重讀K1嗎?
謝謝

5    0    0    0

如果真心極心儀該校中小學嘅話:會!
如果純為逃避小一大戰:唔會!
隨遇而安

引用:+本帖最後由+crispin+於+14-10-9+13:40+編

原帖由 crispin 於 14-10-09 發表

如果真心極心儀該校中小學嘅話:會!
( 如果純為逃避小一大戰:唔會!), why???

引用:我小朋友係細B,讀蘇浙,請問各媽媽意見會否

原帖由 Siusammama 於 14-10-09 發表
我小朋友係細B,讀蘇浙,請問各媽媽意見會否為龍校如聖心,聖保祿,真光,聖士提反女子和聖嘉勒而報重讀K1嗎 ...
聖士提反不是龍校,小學系津小。

回覆:如果你讀緊蘇浙,會為港島龍校重讀一年嗎?

我都有同一個困擾 , 定報左名先算?

True Light and St Clares - no more guarantee to P1
SH - overheard the rate of getting to SH private is not too high
SPK - possibility the highest rate to get into P1, but still no guarantee
SSGS - unrelated with kindergarten as primary is a subsidy school

So it depends you would like to repeat one year just for higher chance.  But if you really like the school above i think no harm to try.

引用:我小朋友係細B,讀蘇浙,請問各媽媽意見會否

原帖由 Siusammama 於 14-10-09 發表
我小朋友係細B,讀蘇浙,請問各媽媽意見會否為龍校如聖心,聖保祿,真光,聖士提反女子和聖嘉勒而報重讀K1嗎 ...
反而蘇小多收蘇幼生。不過介意唔係小中一條龍同唔係神級就另計

有朋友就係repeat一年入聖x, 佢比較過兩間學校的程度,發覺聖x成個課程都比蘇淅深,蘇淅k1完全唔使理,聖x就唔得,一d都唔似repeat。

winnietingting 發表於 14-10-9 13:59
( 如果純為逃避小一大戰:唔會!), why???

做大b可以有好多個理由如果我d係細b,我一定俾佢個超大B,因為學習上比較有信心,學都學得開心d,當然,有超能力嘅另計

但如果你對重讀一年要考慮,要問人,咁即係你唔係超大B嘅fans

個人揀學校重視學校本身是否適合小朋友,唔會因為龍校,可以 "唔駛煩小一"而迫小朋友讀一間未必適合嘅學校
咁當然,到真正要決定,都仲有好多嘢要考慮,e.g. 交通、返學時間等等

但我一定唔會單純為逃避小一大戰而放棄爭取更適合嘅學校

但如果你好喜歡呢間小學,咁就當然幾唔鍾意做超大b都要試一試啦!

隨遇而安

引用:+本帖最後由+crispin+於+14-10-10+09:03+編

原帖由 crispin 於 14-10-10 發表
謝謝

多謝大家嘅意見。
因為小朋友只讀了蘇浙1個月,未感好適合好開心,所以先諗會唔會重讀龍校。

我小孩也是蘇浙k1,她雖然返了只一個月,但很開心適應,返了兩星期已經能說日常国語,我反而很希望她能夠升到蘇小,開開心心去學習

回覆:Jchau 的帖子

英文又教成點呢?

回覆 Ammeyogi 的帖子

不錯啊,每天都有40mins英國人老師教授,亦有教phonics, 有晚在廚房煮飯,突然聽到亞女在廳自己唸"而"似phonics...我心想…乜咁快已經教?再打開本handbook的schedule....哗…又真係有教喎!所以蘇浙語境真的不錯!

回覆:Jchau 的帖子

龍校唔一定最好, unless your kid is not happy in the current school...

我女返蘇浙頭兩個星期都唔習慣, 都有話唔返學, 又問我點解唔讀返PN 的學校, 我都有一刻考慮過同佢轉校, 但某日因打風冇得返學之後, 佢就突然冇再扭唔返學. 依家返得幾好, 我屋企本身唔會同佢講英文, 伴讀英文書除外, 但返左一個月, 明顯講多左英文, 依幾日仲開始講句子.

普通話方面, 由於之前冇接觸過, 我知佢仍然有好多地方唔明老師講咩, 但依個星期開始肯主動講普通話. 扮老師用普通話教書, 而且普通話歌仔不離口, 相信佢之後會越講越多.

蘇小雖然要面試, 但眼見只有人考到/派到更好的放棄蘇小, 而冇想讀的唔收.

至於蘇公, 基本上讀蘇小的人的目標中學都唔會係蘇公, 因為佢地可以考到更多好的BAND 1 學校, 例如張祝珊, 庇理羅士.

個人不讚成低年級重讀, 不過, 若你的小朋友真係唔適應蘇幼生活, 咁就另計.

heidya  謝分享  發表於 14-10-15 12:06

回覆 mimi1102 的帖子

咁你有没有打算比小朋友留下讀蘇小吖?

想問下樓主點解要為龍校而重讀k1? 那些龍校不可以在k2插班嗎?
我係新手媽媽好多野唔識的.

Jchau 發表於 14-10-15 17:40
回覆 mimi1102 的帖子

咁你有没有打算比小朋友留下讀蘇小吖?
uhmm....其實蘇小的教學理念同我有D 唔同, 同埋我仲未睇得出我囡係邊類型, 所以到時先諗, 不過考就一定會考...
‹ 上一主題|下一主題