用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 真係好唔明...攪唔惦功課就咪參加咁多課外活動喇!!! ...
go

真係好唔明...攪唔惦功課就咪參加咁多課外活動喇!!! [複製鏈接]

醒目開學勳章

我囡身邊總會有呢D同學(由小學到依家中學),成日話因為參加課外活動,返到屋企無時間做功課,就成日打好多次電話或WHATSAPP黎問我囡功課答案(包括閱讀報告),昨晚因為我囡太多功課做無覆呢個同學WHATSAPP,就鬧我囡,要脅我囡(話唔同我囡玩絕交之類說話,語氣好差);最後我忍唔住用亞囡電話語音WHATSAPP同呢位同學講"唔好再成日打咁多次電話騷擾我囡做功課"<其實係我囡叫我咁做>,最後呢位同學先唔再打黎!!我囡同我講呢位T同學有補習,以前小學還讀精英班,我真係好唔明白,功課都攪唔惦,佢哋O既父母又俾D仔女參加咁多課外活動!!!!

C-Lai  請問是幾年級?  發表於 14-10-9 13:54
   0    0    0    0

其實依家放學真係比以前晏咗, 遲放學就有功課壓力,
唔夠時間温書又吃力, 活動真係減得就減, 休息時間唔夠,
學習態度更差,  既然改變唔到同學行為, 唯有當少一個算吧

做得好!

回覆:真係好唔明...攪唔惦功課就咪參加咁多課外活動喇!!!

醒目開學勳章

回覆:真係好唔明...攪唔惦功課就咪參加咁多課外活動喇!!!

回覆c-lai

我囡剛升中一。
以前小三四年級都試過日日放學有位K同學日日4:30-5:00打黎問我功課答案,煩到我同亞囡溫唔到書,最後我要掛起電話。呢位k同學又係有補習,佢同我囡講去補習唔俾做學校功課,補習Miss係教野和做練習。唉。。。最基本連功課都攪唔惦,佢亞媽仲要佢去做補習社做練習。最後呢位K同學梗係入咗B3中學啦。

我囡小學時, 只係影功課個封面比同學, 倒絶佢同學再問答案,
佢同學仲用粗口回應佢,  後來我叫啊囡反去同佢同學講, 媽媽已將錄音留起,
比老師, 以後个同學就唔咁再打泥

我囡都有同學(小學)唔抄做乜功課, 唔帶書返屋企, 專叫囡影比佢. 同學又係有補習, 補習做練習. 唔溫默書, 多數 0 分, 但佢維持到B1b成績,

** 我地默書唔計分

TwinWong  我地默書要計分, 如果默書0分,    發表於 14-10-15 12:22

亞女學校都有好幾個同學係咁, 好現實, 不是真心交朋友! 亞女好傷心呀!

angelfan07  我囡都遇到呢個情況  發表於 14-10-23 09:15

其實不是課外活動多興與少問題,而是勤力與懶惰
我的小朋友參加7種課外活動, 全班同學都知他是大忙人,
在7:00pm才找到他問功課,但只要不影響學業,我覺得問題不大
(但唯一條件是不可用whatsapp 功課)

‹ 上一主題|下一主題