用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York升小成績
go

York升小成績 [複製鏈接]

有York K1 offer,正考慮K1是否轉York.

York 用家可否分享York升小成績,以作參考,萬分感謝。

2    0    0    0

回覆 Queenie1028 的帖子

我都收到offer了,但我有另一個問題:
既然York 係好重視小朋友考Cambridge試,平日會否非常吹谷? 還是家長們自行吹谷自己的子女在外面讀其他課程?
如果我比較hea...唔吹谷自己個小朋友,學校會不會給我們壓力?

回覆:laubabybaby 的帖子

回覆:York升小成績

我琴日聽york個talk, 校長不停講點教學生英文,學生英文、學術有幾叻,考幾多cert, 將來如何透過英文爬上社會上層,仲將香港幼稚園劃分為兩類:childcare vs academic,唉,幼兒教育為何會變得如此功利。

引用:我琴日聽york個talk,+校長不停講點教學生英

原帖由 Jules_S 於 14-10-15 發表
我琴日聽york個talk, 校長不停講點教學生英文,學生英文、學術有幾叻,考幾多cert, 將來如何透過英文爬上社 ...
但佢地都只係配合市場需要,如果而家唔係咁多怪獸家長,追求學校課程深同谷,我諗D 學校都唔會以此為賣點。。。我覺得York 校長都只係"太坦白"姐

我琴日聽york個talk, 校長不停講點教學生英文,學生英文、學術有幾叻,考幾多cert, 將來如何透過英文爬上社 ...
雖然我是York 家長,但好多時我地一聽校長講嘢都一額汗!講真,其實佢唔識講嘢!真心覺得佢成日倒自己米,不過事實如何,始終入班房的是老師,作為家長最清楚。而且我相信好多學校唔講唔代表無考cert嘅。我只知york學生不用出面上堂,靠平時老師上堂教嘅,都可以去考Cambridge試。

cpc608  thx :)  發表於 14-10-18 01:38

引用:Quote:原帖由+Jules_S+於+14-10-15+發表我

原帖由 ky201105 於 14-10-15 發表
雖然我是York 家長,但好多時我地一聽校長講嘢都一額汗!講真,其實佢唔識講嘢!真心覺得佢成日倒自己米, ...
係呀,佢唔太識講野,但佢唔係我聽過講野最差嘅名幼校長喇

cpc608  haha, even the interview + sem   發表於 14-10-18 01:40

回覆:York升小成績

York家長們,可否分享一下york的課程?N1, L1 及L2每天功課量及主要學習內容、目標?幾時開始寫字,默書?係米有名次?謝謝

回覆:Aanngguuss 的帖子

thanks

回覆:sakbbjaijai 的帖子

同意,坦白我覺得唔係壞事

回覆 Jules_S 的帖子

agreed, it's the point still wondering if continue apply or not.... feel stressful after the talk..

Could you share your comment on York? thanks.

有同感,聽完好大壓力

回覆 PandaWhite 的帖子

Maybe that's what they want from the parents - driving parents to drive their kids harder so that they will do well and gain reputation for the school. i guess if parents are targeting 傳統名校 they would have to get used to the scenario... it would be similar

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Jules_S+於+14-10-15+發表我

原帖由 ky201105 於 14-10-15 發表
雖然我是York 家長,但好多時我地一聽校長講嘢都一額汗!講真,其實佢唔識講嘢!真心覺得佢成日倒自己米, ...
我聽講左有劍橋試英文班,唔上都夠考嗎?

回覆:Queenie1028 的帖子

乜吾係入到可以hea咩

回覆:sakbbjaijai 的帖子

最深刻記得佢話 “我知出面d competitors個個都想我死!“
我即時忍唔住笑咗出嚟!

平日,由PN到現在我都唔覺學校谷。相反,眼見學校個課程表深,都有諗過洗唔洗同小朋友溫習,但由PN到宜家的班主任只會叫我地放手等學校教,等老師同佢地溫,從無PUSH過我地家長,更無叫過我地出去邊度學嘢之類。我個人感覺係佢地唔會為咗想有個靚靚升小成績而係咁題議家長去邊去邊學咩學咩(我真係有朋友讀另一名幼,老師係叫佢去某處多學中文同PHONICS),所以你都留意到學校好少講升小結果!講真,如果個個家長咁谷個小朋友,讀邊間都一樣啦!但都唔係話YORK升小成績唔好,只係不是學校賣點吧!我小朋友的同學都有好多哥哥姐姐都係讀YORK,從媽咪GROUP得知其實不少都有唔錯的升小OFFER,或者,唔係好多人會有神級好似DGS ST PAUL之類,但TSL CKY KTS TW都不少,亦有好多最後係叩門入返心儀津校!可能我識喱班家長都唔係VERY VERY AGGRESSIVE 果類啦!平日大家星期六日都係帶小朋友做吓運動,周圍去玩,最多都係返吓學校個CAMBRIDGE 班。但有樣嘢係真,就係好多個上到小學都會輕鬆,亦有好成績,因為基礎打得好。
至於功課,暫時K1都係一日一份,有時連線,有時填色,有中文有英文有MATH,一星期有一次要家長幫手的功課,不過都係口頭報告,即係俾個主題你,叫家長同小朋友揾資料圖片等,小朋友返到學校會用口頭滙報俾老師聽。
一年內,家長要去學校機會不多,成年PN有HALLOWEEN PARTY同PICNIC兩次。

cpc608  Thx! 請問中文到小學夠用嗎?   發表於 14-10-22 00:25

校長講野有時都幾倒自己米不過佢又真係好鬼好魄力講足咁多場。英文係York強項,N1會教letter sound (好似B讀"ba",聽到boat字會知第一個字母係B)寫字母,L2開始教Blending同寫單字。我個女L2暫時冇默書,頭10名才會在成績表show名次。同上,冇出面補自己可睇題目做功課。

劍橋試其實好睇父母選擇,學校會勁sell不過唔一定要報。除了串字外校內課程足夠應付考試。

引用:平日,由PN到現在我都唔覺學校谷。相反,眼

原帖由 ky201105 於 14-10-18 發表
平日,由PN到現在我都唔覺學校谷。相反,眼見學校個課程表深,都有諗過洗唔洗同小朋友溫習,但由PN到宜家的 ...
Sorry, what is TSL, KTS and TW?

‹ 上一主題|下一主題