用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2015/16年度(2003出生)升中自行討論區,今年人數少過上 ...
樓主: freeman108
go

2015/16年度(2003出生)升中自行討論區,今年人數少過上年 [複製鏈接]

austism 發表於 14-10-8 18:07
仲未諗掂,究竟係咪只係填自行一間,非君不嫁!

我識人真係非君不嫁,自行只填一 ...
填兩間好d

回覆 TwinWong 的帖子

有得填兩間,當然填兩間好D,到時可以選擇唔去!

當然填兩間, 多個機會

2003 年SARS世身率低, 相對學位也減小

freeman108 發表於 14-10-10 12:45
回覆 TwinWong 的帖子

有得填兩間,當然填兩間好D,到時可以選擇唔去!

點樣選擇唔去?你自行揀咗,人地又收你,你就會派去咖嘞,無得玩統一階段喎。
自行第二志願唔係用來做保險,如果你大機會在統一階段抽中心儀學校 (即心儀學校係你本區),你要小心填自行第二志願,唔好填比心儀學校差的學校,否則,自行第一志願唔收,自行第二志願收,你都無得在統一搏番第一志願那間學校。

唔好以為交完自行表格,唔去第二志願學校 interview ,人地就唔會收你,人地想收你,有你份表格就收得,你唔去 interview 都收。(有EK 網友試過)

自行第二志願唔係用來做保險的。

自行兩個選擇,要填兩間是旦俾你入到任何一間都咁開心無後悔既學校。

gwan 發表於 14-10-9 09:05
梗係報兩間啦,如果真係甘情有獨鍾,另一間就越級挑戰或報神校,見識下都好呀 ...

最煩係無第2間心儀中學, 非君不嫁

最幣係咁岩中一果年開少一班... 嗚....

如果子女是 BAND 2 學生的話,自行階段報的學校是 BAND 2 學校,不要以為不出席面試便等於放棄該校。

今年學生數目下降,許多 BAND 2 學校會在派位階段被派較多 BAND 3 學生,所以可能有些 BAND 2 學校見自行報名的學生成績不錯,操行不錯的話,即使不來面試,仍會取錄這些學生。
(因為收多一個 BAND 2 學生,等於獲派少一位 BAND 3 學生)

成績和品行皆好的 BAND 2 學生 (特別是女生),務要小心選擇自行的志願,不要透過不面試去放棄機會。

學校在自行階段收不足心儀的 BAND 2 學生時,有機會從沒有面試的人中選學生的。

自行階段時,學校上報的學生名單有正取生和候補生名單,因為學校不清楚家長填他們是哪一個志願,所以部份學校是會將成績次第高及品行好的學生全部填入正取生和候補生的名單中,沒有面試的學生隨時會透過候補生 (甚至是正取生) 名單進行該校。

因 BAND 1 學校收了許多女生,所以部份 BAND 2 學校都會收一些成績較次但操行好的 BAND 2 女生 (不管她們有沒有面試),大們要留意!

----------------------

如果子女是 BAND 3 學生,報的是 BAND 3 學校,相信更有機會出現這情況,因為 BAND 3 學校均擔心收生不足,有機會被縮班。

會自行入2間,
我女都係第一次呈分衰左 , 而家都唔知點算好,
跌了2名就變左2A.

回覆:2015/16年度(2003出生)升中自行討論區,今年人數少過上年

唔知有冇資料可以知道2003年的男女比例如何?

dlh525 發表於 14-10-10 23:32
唔知有冇資料可以知道2003年的男女比例如何?

我都想知,有冇家長有這方面資料?thanks

回覆:freeman108 的帖子

想知x3

我叫曉琳豬豬 :oops: 16OCT2003係聯合出世.

samrley 發表於 14-10-12 00:17
想知x3
今天上過政府網站,都是找不到,希望有家長可以提供。謝謝

引用:Quote:samrley+發表於+14-10-12+00:17+想知

原帖由 freeman108 於 14-10-12 發表
今天上過政府網站,都是找不到,希望有家長可以提供。謝謝
可以去edb網頁->有關教育局->統計及刊物->統計資料->香港統計年刊p. 372,根據年齢估計。

回覆 khmama 的帖子

Khmama, 你好犀利

我一直以為女多男小, 原來香港學同男多女小.

回覆 khmama 的帖子

thanks

引用:+本帖最後由+憫父+於+14-10-10+17:44+編輯+

原帖由 憫父 於 14-10-10 發表

按 KHMAMA 的資料顯示:
想請問自行再報多一間體藝,如自行有一間收左,咁體藝係咪就冇機會???

小女現小五,想清楚了解個遊戲玩法!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 14-10-13 10:37
想請問自行再報多一間體藝,如自行有一間收左,咁體藝係咪就冇機會???

小女現小五,想清楚了解個遊戲玩法! ...
據我所知,次序如下:
1. 報了體藝,體藝收了,教育局電腦便不會理會自行和派位選擇
2. 體藝不收或沒有報體藝的話,教育局電腦會看自行志願,若自行有學校收了,便不理會派位選擇。

所以即使自行收了,只要體藝收的話便會入體藝。

引用:Quote:gracelam+發表於+14-10-13+10:37+想

原帖由 憫父 於 14-10-13 發表
據我所知,次序如下:
1. 報了體藝,體藝收了,教育局電腦便不會理會自行和派位選擇
2. 體藝不收或沒有報體 ...
謝謝解答

引用:Quote:gracelam+發表於+14-10-13+10:37+想

原帖由 憫父 於 14-10-13 發表
據我所知,次序如下:
2. 體藝不收或沒有報體 ...
再請問如體藝收左小女,是否也要一起等到7月才知結果,期間也要填甲,乙部玩大抽獎

gracelam 發表於 14-10-13 10:55
再請問如體藝收左小女,是否也要一起等到7月才知結果,期間也要填甲,乙部玩大抽獎
  ...
所有學生不管有沒有報體藝,都是同一天公佈派位結果。

不管有沒有報體藝,自行志願、甲部和乙部都要填寫。
‹ 上一主題|下一主題