用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 兼收位-- 小朋友有進步嗎?
go

[學校] 兼收位-- 小朋友有進步嗎? [複製鏈接]

小兒今年入讀I位K2, 需轉校由半日變為全日, 已經開學差不多一個月了.
暫時看不到進步, 但情緒和行為有些退步, 非常胆心。。。。
天天哭着不願上學,連其他訓練也不願上,鬧哭(之前不會這樣的)
成日希望快到星期六,日不用上學。。。
心境不太健康。

但老師說小兒在學校表現不錯,已適應校園生活。。。

大家嘅小朋友情況如何?

1    0    0    0

回覆:cheung_cnine 的帖子

我仔讀佐1年i位大倒退,之後要求轉S位,而家返佐2個月

醒目開學勳章

回覆:lovewanc 的帖子

囝囝由上年K2轉區入咗兼收位進步咗好多,老師相當有經驗,真係好用心去教同訓練,同囝建立好好關係,而老師常與我傾談囝日常發生事情,又會教我怎樣管教,令囝更進步,自信,開心。

MELODY

引用:囝囝由上年K2轉區入咗兼收位進步咗好多,

原帖由 melodylaw 於 14-10-10 發表
囝囝由上年K2轉區入咗兼收位進步咗好多,老師相當有經驗,真係好用心去教同訓練,同囝建立好好關係,而老 ...
可pm我邊間嗎?

唉.....
o甘即係好睇學校和老師...

小兒的I 位老師感覺上是有愛心的.  但是還未與小兒建立友好關係...
可能I 位老師實在太忙,   真的不知道她每天花多少時間在小兒身上.

反之, 班主任從沒有跟我說小兒情況.

回覆 melodylaw 的帖子

是救世軍嗎?

回覆 cheung_cnine 的帖子

我間學校的班主任老師在我們入讀後4個月才第一次打電話跟我說她是班主任,
當天打電話給我的目的是提醒我交留位費。

老師從不跟家長聯絡。

最慘是交完留位費,學校打電話給我說我欠交,
結果要麻煩到我回家將學校給我的收據交回學校!

crystal媽咪   咁無溝通  發表於 14-11-2 08:32

回覆 ding1 的帖子

我間學校每次都是I位老師聯絡我, 所以我有問題也只找她...
好像I位老師就是他的班主任....有點奇怪

醒目開學勳章

回覆:cheung_cnine 的帖子

我只可以答大家
係新界區明愛屬下幼兒學校

MELODY

醒目開學勳章

回覆:melodylaw 的帖子

我當初因為搬屋,又未揾到K2插班位。
所以就轉區排i位,當初對學校一啲唔認識。
第一次見兼收老師,她用咗一陣時間就睇到囝囝問題,所以我就决定入讀。
其實之前都聽有啲小朋友入咗i位都未如理想,我所指係其它i位。
但睇住囝囝進步,放學又好主動講老師教既嘢,當初囝理解係好弱,只答單字詞語,唔識講句子,揸筆又無力,寫字無色。
現在好多説話講,講嘢有條理,有問有答。
每日主動做功課,自己識做,唔需要勞氣。
但脾氣總係差啲,老師和我都發現他,每次比人話,就唔出聲定哂,加有啲唔忿氣,叫都唔采人,咩都唔做。
依個問題我同老師努力教導中。

MELODY

melodylaw 發表於 14-10-17 00:20
我當初因為搬屋,又未揾到K2插班位。
所以就轉區排i位,當初對學校一啲唔認識。
第一次見兼收老師,她用 ...
我小朋友都係有呢D情緒問題, 但係都唔知點教, 老師都未能幫到佢, 現在你和老師是用什麼方法, 可否分享吓

Good!!!
我小兒讀保良局

cheung_cnine 發表於 14-10-8 11:58
小兒今年入讀I位K2, 需轉校由半日變為全日, 已經開學差不多一個月了.
暫時看不到進步, 但情緒和行為有些 ...
請問你兒子排咗幾耐有位呢? 我小朋友今年9月先排期, 佢現在讀緊K1半日班, 社工話起碼年半兩年, 擔心中, 唔知到時

喺咪要重讀K1呢? 可否分享,謝謝!

cheung_cnine  每年四月到可以看看 每區學校wai   發表於 14-10-21 14:07

引用:囝囝由上年K2轉區入咗兼收位進步咗好多,

原帖由 melodylaw 於 14-10-10 發表
囝囝由上年K2轉區入咗兼收位進步咗好多,老師相當有經驗,真係好用心去教同訓練,同囝建立好好關係,而老 ...
Can u pm me the school name?thx

兼收位的OT, PT服務已經少得可憐,現在就連ST都減,
九月份開學至今ST都未來過學校,11月才開始上ST堂。
不是政府規定每個月有兩次嗎?

crystal媽咪  ST機構話大約每年30-33次,請唔到   發表於 14-11-2 08:34

回覆 ding1 的帖子

我仔已經上了2堂ST, 1堂OT評估了.
你小朋友的I位學校, 真的不太好...

可以同大家分享是那一間機構, 等其他家長選校時有心理準備?

新界區明愛     --- Good
新界區保良局 --- So far so good

當然要睇返小朋支本身情況和老師夾唔夾~~~

回覆 hiella 的帖子

每年四月按最新學校 waiting list 來再改小朋友的學校次序.
九月排, 明年九月入讀機會係微d...可能要簡d次選 學校.

不用重讀K1, 按小朋友年零升班.

回覆:兼收位-- 小朋友有進步嗎

好奇怪,昨天班主任老師給我打電話。是本年度第一次。說話沒什麼主題,就普普通通的隨便聊聊。

我放工回家後,發現小朋友變左隻畫面貓,額頭上有兩個手指抓痕,而且瘀了。

我本來不知道,老師為什麽會打電話給我。現在我在知道!

又一次無奈!

回覆:ding1 的帖子

班主任是想試探下你嗎?也不坦白

I 位真係好睇學校,好彩阿女果間都唔錯,今年K2剛排到
ST已有一次評估,3次訓練
OT,評估一次
兼收老師每日半小時訓練
‹ 上一主題|下一主題