用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 秋冬用的水壺
go

秋冬用的水壺 [複製鏈接]

天氣開始涼, 係咪會用保溫水壺??? 但呢d 水壺都幾重又容量較細....
   3    0    0    0

有得保暖就當然會重d啦!是否有需要就見仁見智…我地有做。

KEKELAMLAM 發表於 14-10-8 11:36
天氣開始涼, 係咪會用保溫水壺??? 但呢d 水壺都幾重又容量較細....
我用長條型Tiger果隻, 都唔算細。但阿囡舊年用咗個零月就唔見咗, 三百幾蚊咁就無咗。

冬天我會用保温水壺

我仲覺得好熱~~~不過我家無飲暖水既習慣。

KEKELAMLAM 發表於 14-10-8 11:36

我家習慣喝暖水,仔整年都帶保溫水壺返學,我地平时出街都带保溫水壺。Thermos的超輕水壺好好用,我仔用350ml,超細超輕。

屋企本身有個tiger 500ml 彈蓋式的保暖子彈壺, 用嚟冬天時俾細路飲水, 睇嚟可以俾大囝返學用喎, 我小朋友算飲水多個種, 所以350 ml 可能唔夠

回覆 Yanamami 的帖子

我地住新界區, 凍d, 而且小朋友氣管較弱, 秋冬天氣一定要飲暖水, 初為小一生,所以問定及準備定

回覆:秋冬用的水壺

我覺得最好是彈蓋嗰種,因為可以單手操控

KEKELAMLAM 發表於 14-10-8 14:34
回覆 Yanamami 的帖子

我地住新界區, 凍d, 而且小朋友氣管較弱, 秋冬天氣一定要飲暖水, 初為小一生,所以問 ...
我囡囡果隻唔係彈蓋, 但都差唔多, 可單手操控, 但最good係有一個設計, 如果小朋友唔記得關彈蓋, 合上壺蓋時會自動關上, 你知啦, 小朋友真係估佢哋唔到的, 啲蝦碌嘢天天新款, 靜間搞到啲書濕晒就...............

吉豬島有D小牌子彈蓋款,放學D水仲有小小暖。而且平過好多大牌子,小朋友粗用,幾十蚊我覺得非常唔錯~~

回覆:秋冬用的水壺

日本城都有,都keep到,價錢又平

little_yolky 發表於 14-10-8 16:28
我囡囡果隻唔係彈蓋, 但都差唔多, 可單手操控, 但最good係有一個設計, 如果小朋友唔記得關彈蓋, 合上壺蓋時 ...
請問邊款?有無相睇?幾多錢?起邊到買?

cwhtcybb 發表於 14-10-8 19:19
請問邊款?有無相睇?幾多錢?起邊到買?
我响一田買, 我唔識upload相, 問過好多次, 都無人教我, 唔知點解禁個 "添加圖片" 掣, 會有 "網絡圖片" 及 "相冊圖片", 沒有 "瀏覽", 所以唔知點可以揀到電腦desktop張相入去。

最初買既係象印, 點知阿囡一個月就唔見咗, 個象印係大減價買, 好抵, 百零蚊。唔見咗時, 無特價了, 仲要象印無貨, 所以忍心買咗個Tiger, 貴到呢, 300+蚊, 好肉赤。兩個都係長長的, 可以放入書包側面的袋仔, 都有自動關掣設計, 我好like, 因為我囡囡係超級大頭蝦, 怕會整濕晒書包一切既嘢。

cwhtcybb  去look look 先... thanks  發表於 14-10-16 13:58

身嬌肉貴

回覆 20071974 的帖子

有沒有用過日本城HELLO KITTY那款暖水壺呢? 好不好用? 會不會很重? 謝謝!

回覆:bb1225 的帖子

無,我只用普通款

要質量好,為有Thermo, 象仔或Tiger.但當然會貴的.但貴買平用,可以用起碼3年.因我兒已用3年,仍然保溫正常.

sonkhl 發表於 14-10-9 13:50
要質量好,為有Thermo, 象仔或Tiger.但當然會貴的.但貴買平用,可以用起碼3年.因我兒已用3年,仍然保溫正常.
...
呢三個牌子真係保溫好誇張。放熱水入去, 24小時之後都仲係熱。所以, 朝朝早C6就又凍水又熱水咁做調水師, 調啱溫度, 唔係就實行熱瓜佢。

Just for information: 唔單止用3年的, 我有個Thermo燜燒壺, 已經十幾年了, 仲係日日整緊十谷粥。之前個Tiger真空煲, 結婚前買, 小朋友出世後覺得太細唔夠用, 等佢用爛換新煲, 點知用咗十幾年都無問題, 最後把心一橫送咗俾阿媽。

sonkhl  所以有時貴系値得.  發表於 14-10-9 16:01

dlee_ca 發表於 14-10-9 13:07
身嬌肉貴
真係唔好講身嬌肉貴, 我哋住新界的, 仲要响山上, 冬天出門口時天都未光晒, 日日凍到得10度(山下多2度, 市區又再多2-3度), 阿囡著到似隻糉, 只露出對眼。氣管年年冬天都出問題, 一咳就咳足一個月, 所以先飲啖暖水暖下個喉嚨, 唔係又要徙錢睇醫生, 又專心唔到上堂, 你都唔好話唔煩。

BTW, 你果個係唔係仔仔? 養女仔係要矜貴啲既。

sonkhl  而家空氣和天氣質素不同.   發表於 14-10-9 16:03
‹ 上一主題|下一主題