用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 請問真道很IB風格嗎?高年級的功課家長有困難follow嗎? ...
go

請問真道很IB風格嗎?高年級的功課家長有困難follow嗎? [複製鏈接]

我十分喜歡真道的教育理念,不過太太有些擔心不適合兒子讀,原因是之前有一篇前喇沙副校長的報導說IB不適合學習較被動的小朋友。而我兒子的確在學習上傾向被動。另外我倆自少受傳統填鴨式教育,對IB的project 形式功課不熟悉,怕幫不了兒子的功課。所以請問真道家長,真道很IB風格嗎?高年級的功課家長有困難follow嗎?謝謝

1    0    0    0

引用:我十分喜歡真道的教育理念,不過太太有些擔

原帖由 cyukp 於 14-10-07 發表
我十分喜歡真道的教育理念,不過太太有些擔心不適合兒子讀,原因是之前有一篇前喇沙副校長的報導說IB不適合 ...
我諗係家長要學習點樣放手,相信小朋友,相信學校,放心同學校合作引導小朋友自己主動學,呢個技巧重要過諗點去貼身跟進。假如父母係喜歡每星期有個表講明小朋友要識邊d字,學到乜,方便家長跟進,確保一定識個表入面d嘢,覺得咁先有安全感的話,真道唔太啱呢個家庭。

爸爸遇到朋友同阿囡都是讀真道,她說小三已經放手,現在中學部選讀IB 。

回覆:請問真道很IB風格嗎?高年級的功課家長有困難follow嗎?

我囡囡係15-16年度凖FS1學生,好想知道學校有冇家長講座或指引,教家長點樣去引導小朋友做d啟發性既功課/搜集資料

引用:我囡囡係15-16年度凖FS1學生,好想知道學校

原帖由 braziljoe 於 14-10-08 發表
我囡囡係15-16年度凖FS1學生,好想知道學校有冇家長講座或指引,教家長點樣去引導小朋友做d啟發性既功課/搜 ...
學校有很多家長講座,講親子!不用担心小朋友不懂做资料搜集,他們在學校自然會學曉!

引用:我十分喜歡真道的教育理念,不過太太有些擔

原帖由 cyukp 於 14-10-07 發表
我十分喜歡真道的教育理念,不過太太有些擔心不適合兒子讀,原因是之前有一篇前喇沙副校長的報導說IB不適合 ...
我相信高年级的功課,就算家長想follow,可能都會力不從心!我囝囝今年DS5,其實高小開始,他已自己做功課、温習!小朋友都是聰明的,他在學校自自然然找到一套適合自己的學習方法,做家長的其實不用擔心!

好開心剛收到真道的 FS1 offer.  但有人淋泠水, 話我個仔第二批才收, 佢話無咁叻的學生會編埋一班, 操行都會差啲. 我有些擔心, 有無清楚情況的家長可以分享下.

anitalym 發表於 14-10-15 12:26
好開心剛收到真道的 FS1 offer.  但有人淋泠水, 話我個仔第二批才收, 佢話無咁叻的學生會編埋一班, 操行都 …
從來未聽過FS1會咁編班,淋你冷水嘅人似乎「唔知扮知」,咩人嚟㗎?

引用:好開心剛收到真道的+FS1+offer.++但有人淋

回覆 littlefaith 的帖子

講的人是同一屋苑住, 我吾識佢. 大家在等囡囡放學, 一班媽媽講起小學interview, 佢就一齊傾. 自稱大女在讀真道, 已經中學. 他還說, 大女現在已中學, 要轉太遲了.  但他還有一個細女今年K3, 如果其他收, 佢就吾會去真道.

回覆 cherryird 的帖子

我是昨天收信.
我會take offer, 只係有人咁講, 便上來問多兩句, 了解多些.  

希望你都好快收到信.

我囡囡及囝仔FS1都係以居住地分班,應該要過二年先會看成績分班的,但學校都不會講,只是看其他同學成績估計到,但現在是否一樣就唔敢肯定,因我2個小朋友已經係Ms2同Ms4啦

回覆 cyukp 的帖子

我十分欣賞真道一條龍的教育, 若學生們的學習態度及學習習慣不好, 他們也受害!
我十分慶幸, 在這裡學習的女兒從來不用去補習, 也算自動波及熱心返學.

Logos really train my girl to be self-learning.  Trust your kids and the school.  It amazes me on her development here.  

回覆:請問真道很IB風格嗎?高年級的功課家長有困難follow嗎?

我女是今年的DS3插班生。課程比以前學校深,但很開心,不用為考試而學習。好後悔不早兩年插班。

那些功課,我完全可以不用插手,但還是忍不住要比亞女一些啟發。

不過我覺得考慮真道, 不要只睇課程程度或功課量,要好好考慮小朋友的學習性格,同父母能比幾多啟發。例如中史,一開始教是不會派notes的。如果小朋友自行先找資料,自制筆記,上課時就更投入。父母能啟發小朋友先備課,效果一定更好。我好鐘意學習不只從書本,也從自行找資料和學習。

richwong  請問插班的試卷是全中文的嗎?  發表於 15-6-9 17:40
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

yuenwa 發表於 15-4-16 13:26
我女是今年的DS3插班生。課程比以前學校深,但很開心,不用為考試而學習。好後悔不早兩年插班。

那些功課 ...

我女今年都係DS3,誠然,社會科、中史科我哋都係同小朋友一齊做筆記,不過過程又的確幾有得著,又可以增加親子互動。

引用:好開心剛收到真道的+FS1+offer.++但有人淋

原帖由 anitalym 於 14-10-15 發表
好開心剛收到真道的 FS1 offer.  但有人淋泠水, 話我個仔第二批才收, 佢話無咁叻的學生會編埋一班, 操行都 ...
你放心啦!邊度有間學校係冇操行既學生呢?最重要係自己如何教導小朋友分清是非黑白,我兩個仔既班內都有幾個攪事既同學,但唔會影響到佢地都變左攪事。而以自己觀察,真道既學生係比較活潑帶少許頑皮,但絕對唔算壞。

anitalym 發表於 14-10-15 12:26
好開心剛收到真道的 FS1 offer.  但有人淋泠水, 話我個仔第二批才收, 佢話無咁叻的學生會編埋一班, 操行都 ...
不要信傳言!
講事實:

阿囡第一批十月收正式offer , 而我知道班中有waiting 入。

再者,一年級都未正式上堂,又怎知道學生學習的進度呀!

非常心儀真道, 要被學校選上, 當然要做好自己啦, 但有沒有需要轉讀名幼嗎?我想唔通

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1
‹ 上一主題|下一主題