用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大留學agent
go

加拿大留學agent [複製鏈接]

We have no friends or relatives in Canada, any recommended agent?  Thanks.
   6    0    0    0

回覆:PrinceAaron 的帖子

回覆 PrinceAaron 的帖子

想讀公校定私校?想住homestay定寄宿?寄宿學校都有分普通的和貴族私校。其實都唔一定要找Agent,可以直接向學校申請。你可以看看星島出版個本「打開優質寄宿中學之門」,今個星期六在逸東洒店有展覽。

我之前有朋友跟過一間去左加拿大讀書,果度d consultant都幾詳細架,我pm你啦,唔想開名。

我舊年幫我女報讀G10, 參考了星島那本「打開優質寄宿中學之門」,選了兩間優質寄宿學校, 因為我們都是沒有親朋戚友在加拿大, 選寄宿學校因為比較嚴D, 生活比較有規律, 唔怕冇皇管。 我們是自己向學校申請, 自己在網上 submit application, 然後將成績表, transcript, portfolio, reference form 等寄過去。 好多此類寄宿中學都會派人來香港做收生, 到時會出 email 通知我們幾時有 reception, 可以安排學生在香港做 written test 和 interview。我囡報的兩間學校都安排在酒店做 written test 和 interview, 我們重去埋學校攪的 reception, 好似推介會咁, 即場重可以訪問一些正在就讀的學生和家長。我覺得重好過幫襯一些不知質數的Agent, 推介埋d不知好壞的私校。

我舊年的經驗話比我知, 唔可以信哂Agent, 因為他們為做生意為抽佣金, 通常介紹的學校都唔太理想。我當時去過幾間幾出名的Agent, e.g. 大x, Max xxx等, 想幫阿囡報讀幾間書入面推薦的寄宿學校, d Agent 都唔想幫我地做, 都推說這些學校好難考入, 只收香港傳統名校學生, 又貴又唔值, 然後介紹一些名不經傳的寄宿中學, 或一些超多香港或中國留學生的學校。結果阿囡兩間都考到,所以我覺得, 如果有時間, 可以自己嘗試自己報讀!

10月和11月份或年頭3月份都有好多升學展, 可以去多幾次取d資料, 會有好多學校過來推介和收生的。

上面的分析好仔細,我都好認同唔係每一間agent都可以好客觀咁比意見家長和學生,我知道有d agent 會好睇commission,但樹大有枯枝,總唔可以話全部agent都咁既,可以自己搵完資料,再問下d agent,睇下佢地識唔識野,岩既咪搵佢地報名,唔岩既咪自己報,費用又唔係貴好多。

我有朋友去過某間agent,真係幾ok架,最緊要係反應快,同真心對客。

vf_mom 發表於 14-10-9 14:42
我舊年幫我女報讀G10, 參考了星島那本「打開優質寄宿中學之門」,選了兩間優質寄宿學校, 因為我們都是沒有 ...
多謝你呀!  請問本「打開優質寄宿中學之門」是不是在書局買的?

請問從paper中點知間中學好唔好?  請賜教.  Agent收不收家長commission?

引用:Quote:vf_mom+發表於+14-10-9+14:42+我舊年

原帖由 PrinceAaron 於 14-10-11 發表
多謝你呀!  請問本「打開優質寄宿中學之門」是不是在書局買的?
我是在教育展中買的,可以問下星島售買書的商店。教育展今日在逸東酒店舉行!

我想介超一個加拿大教育展給你, 我去年都有去, 它是加拿大駐港總領事館辦的, 不同於那些 agent 辦的升學展, 冇咁商業化, 可以去拿些有用的資料參考下:

http://www.educationcanada.hk/home-zhu-ye/

vf_mom 發表於 14-10-13 17:08
我想介超一個加拿大教育展給你, 我去年都有去, 它是加拿大駐港總領事館辦的, 不同於那些 agent 辦的升學展, ...
Thank you very much.

有冇家長搵過加拿大Elementary (Primary)school 資料? 市面上多數都係大專,大學升學展.

我同事個囡2年前去左加拿大讀中學, 周不時聽佢提佢囡在當地的生活情況, 見佢讀得幾開心. 佢亦周不時打俾agent要求佢地幫手跟佢囡既野. 我可以pm agent 資料給你參考下.

glorialee923 發表於 14-10-16 17:00
有冇家長搵過加拿大Elementary (Primary)school 資料? 市面上多數都係大專,大學升學展. ...
If you plan on living in Canada to look after your child, then your choice of elementary school depends on where you will live.  It doesn't make sense to travel far.  
For Toronto and surrounding areas, the 70+ schools here is a good list.
http://www.ourkids.net/expo/toronto-expo.php

Did anyone know Pickering College?

引用:回覆+PrinceAaron+的帖子 我同事個囡2年前

原帖由 angie_ma 於 14-10-17 發表

我同事個囡2年前去左加拿大讀中學, 周不時聽佢提佢囡在當地的生活情況, 見佢讀得 ...
請問可以pm你同事女兒申請學校的agent資料給我嗎?謝謝

引用:回覆+PrinceAaron+的帖子 我同事個囡2年前

原帖由 angie_ma 於 14-10-17 發表

我同事個囡2年前去左加拿大讀中學, 周不時聽佢提佢囡在當地的生活情況, 見佢讀得 ...
請問可以給我資料嗎?

‹ 上一主題|下一主題