用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一點溫書???
go

中一點溫書??? [複製鏈接]

小學補開習,但宜家已經冇補。
我想比佢自己溫,但係啊女溫中西史dict溫到訓著左
你地仔女有冇溫溫下訓著?

3    0    0    0

當然有!
以前小学補習,有补習老師/家長/同學與她互動,可能無咁眼瞓!
而中学上堂時間長了,学科科目及內容多了,思考及消化力度大了。 課外活動或功課多了。
如是全英授課,對中一生來說,上堂須加倍專心,都令他們累!

醒目開學勳章

回覆:中一點溫書???

初中學生需要時間慢慢去適應的,我囡上星期有一日覺得好攰辛苦(未適應),喊咗出黎,安慰咗後無事。呢排開始慢慢適應,成日主動講和同學相處趣事,又開開心心有時間睇電視。

我囡話小學和中學好唔同,小學日日要交功課,但補習後回家就可以玩。中學唔係日日要交功課,但多功課做和預備,用嘅時間較多。

我囡自動參加咗學校逢一二嘅功課班(免費);另外參加咗學校逢星期六嘅英數補習班(需付費),逢三和五需有學會要參加。

為了防止不專心及瞓著,我會要求他大聲讀出來,效果很好,還節約時間

木子 發表於 14-10-4 15:54
為了防止不專心及瞓著,我會要求他大聲讀出來,效果很好,還節約時間
me too要他大聲讀同寫出來,小學只是上門補english一科

回覆:華之里 的帖子

我就叫囡串key words,學下答題技巧,叫佢自己重新整理筆記,並用point form 點列重點。

del

‹ 上一主題|下一主題