用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成績差的小二生
樓主: 兩條魚
go

成績差的小二生 [複製鏈接]

MrBeast 發表於 14-10-4 06:39
eca 可令孩子輕鬆一下,我覺得好depends, 有時只是父母一廂情願,比我就學業為重,有時間會自己教,不過教 ...
所以劍橋、奧數俾我就第一時間cut咗佢, 如果媽咪自己鐘意做手工, 手工都cut埋佢。

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+14-10-01+發表

原帖由 兩條魚 於 14-10-01 發表
咁劍橋英語呢?
我地未上過劍橋英語,不過會否針對弱點上英文班較好呢?例如Writing 弱就上writing 班等等....

同小朋友傾下先好啲,你一廂情願CUT左去,小朋友會唔開心的
佢成績差係因為唔識? 定唔專心? 還是無興趣? 對症落藥先有效

MrBeast  同意,當事人意願也要考慮   發表於 14-10-7 20:33

唉, 我個女都係小二, 情況好似你甘, 同佢點溫都吾上心, 唉, 吾通真係要好似我D朋友教我甘, 打!

回覆:成績差的小二生

課外活動反而係其次,最重要係睇返小朋友到底學習出現乜野問題!唔合格係因為預備不足,定係學習能力唔夠!我個仔就係學習能力較慢,所以上完堂返來我自己要跟得好緊,唔理解既地方要盡快清。二年級啲野深左好多,我都驚緊,特別數學,佢理解能力唔好,成日解錯題。

千其唔好打,打只會增加佢壓力,減低學習興趣。同埋習慣用打來宣泄自己情緒唔係好事。嘗試從佢角度出發,因為好多功課我地覺得好易,但對於七歲小朋友黎講有難度架。

回覆 carmanmiu 的帖子

吾好打。除非佢係學習態度有問題,掛住玩、吾志在、擺明hea你,否則責罰亦無用。
搵辦法幫佢,打鬧有一時的成效,但讀書係十幾年既事,摸到方法最緊要,吾通日日打咩,咁會影響親子關係。

carmanmiu 發表於 14-10-7 15:45
唉, 我個女都係小二, 情況好似你甘, 同佢點溫都吾上心, 唉, 吾通真係要好似我D朋友教我甘, 打!  ...
梗係唔好打啦~
小朋友會學大人,你打佢,佢就會覺得打人係用黎解決問題,一陣佢0係學校打人仲死啦~

你話佢唔上心,係某一科定全部都係咁先? 如果係一兩科,可能係佢無興趣,咁你就要諗啲有趣啲既方法黎同佢溫習,提起佢既興趣,再唔係就用獎勵,我以前同我囡囡用儲星星黎獎勵佢,儲夠100粒星星可以去迪迪尼

如果全部科都係咁,咁你要小心留意,會唔會係專注力不足,多啲同小朋友傾下學習上既困難,打係解決唔到架

佢一定係專注力不足架啦, 科科都差, 都冇心機讀, 我吾鼓勵打, 只係我朋友佢成日話我點解吾打佢姐, 我都想搵方法另佢有興趣, 不過未搵到

回覆 Jane媽咪 的帖子

我就已經cut晒啦。。。
今年開始去左補習社補習,但好似仲差過之前。。。
晚晚做功課做到7-8點,食完飯仲要同佢check多次功課,因為一係漏做,一係d字寫得衰。。。
溫書就只有星期六日可以同佢溫。。。
我仲試緊依個方法得唔得,個仔本身底子弱

回覆 righteous 的帖子

囝囝幾多年级???

回覆:囝囝mama 的帖子

2年級

我個女都係寫字衰

仲駛問,好明顯啦。
‹ 上一主題|下一主題