用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地啲仔仔囡囡幾年級開始教乘法
樓主: 29999
go

你地啲仔仔囡囡幾年級開始教乘法 [複製鏈接]

回覆:你地啲仔仔囡囡幾年級開始教乘法

学校升小二時已教,
其實佢自己小二已識計三位乘和除數了
只是老師冇察覺到

little_yolky 發表於 14-10-3 15:06
我隻囡根據教科書應該係小二上末段教。

我依家超愁, 皆因剛派數學測驗卷, 得77分, 前三頁每頁錯一兩分咁, ...
我識個小二的, 公文學到除, 做時全對, 但做學校功課時連簡單應用題如3盒筆每盒有7, 共有幾支都不懂列式, 所以背乘數表只是好初步, 轉下就未必掌握到

HaYi 發表於 14-10-6 14:59
我識個小二的, 公文學到除, 做時全對, 但做學校功課時連簡單應用題如3盒筆每盒有7, 共有幾支都不懂列式, 所 ...
同一情況, 題目係:一包糖有50粒, 有三包糖, 共有糖多少粒, 居然可以列式:50+3 , 老師仲要畫埋公仔响旁邊提示。佢成版文字題全錯, 可以好肯定係不能理解題目意思。同低級錯誤唔一樣, 唔明白題目好嚴重, 我首先要自我鍛練心平氣和, 然後才教佢。

學校正常應是小二教的,我囡囡學校係小二下學期開始教,但我囡之前已在外面學左,果間學校唔主張背,因為怕小朋友做數時,9X8要由9X1開始背起先做到,所以果間學校係叫小朋友唔使背,用做練習黎等個小朋友記得,重覆又重覆既題目不斷做,咁小朋友自然就記得,唔使專登背

http://www.youtube.com/watch?v=Y7XPe884wTE
幾得意的九因歌曲

小朋友系k3已識對住乘數表計2位乘數。
我覺得太快。之後沒有再比乘數小朋友計,跟返學校進度。計數又唔系鬥快。

小朋友一般好識背, 我見我個K時背唐詩等好易上口.   
我個K3時都有背下乘數表, 不過 P1冇用都忘記得7788,
不過要用時再溫會易上手D,

依家佢P3, 學校要開始背動詞表, 好多學校是P4-5才開始, 有些就會早些P2, 如九龍塘小學, 我覺得早開始好些, 寫文章錯少D.  

醒目開學勳章

小一下學期

p2 沒有教

醒目開學勳章

我自己幾廿年前都係P2教乘數,所以應該冇教快

津校,小二

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

K2 已經教佢背乘數表。
一個星期背一組 ,慢慢背所以升上小學時免咗啲方面嘅勞氣。

‹ 上一主題|下一主題