用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇媽咪試過係香港導師會搵老師?
go

有冇媽咪試過係香港導師會搵老師? [複製鏈接]

香港導師會其實係中介人,唔知好唔好,有冇保障。請問有冇媽咪試過用依個方法搵上門老師
   2    0    0    0

回覆 heitong21 的帖子

我試過經佢地請過一個,補英文,自稱有四年經驗,但以我觀察,我覺得佢唔似囉,所以我只上了兩堂。

我有,請咗個大學生姐姐幫阿囡補習英文

其實佢地只係中介人, 只係一個網上媒介去撮合想搵補習的老師和學生,  老師唔會只係登記一個網站, 所以唔會存在一個私人補習中介網站"好唔好"的問題, 亦唔會有一個網站會"保証老師有質素", "有保障". 因為個個網站都係差唔多個班老師登記, 好唔好只係睇你"好唔好彩"配對得宜.
沙田友

回覆:有冇媽咪試過係香港導師會搵老師?

我有搵過香港導師會,也找過另一家。

另一家在配對後容許我同導師先通電(三人會議,中介在旁聽住),雙方先溝通,心裡起碼有個底,隔山買牛感覺無咁強烈。

仲有,導師會要我把介紹貴直接入比導師會,另一家我只需直接付費給導師,導師與中介怎樣分佣,我完全無需理會。

所以,我只用過一次導師會。

回覆:有冇媽咪試過係香港導師會搵老師?

家長最關心的,導師質素:

1) 導師會介紹的,上完4課就停了。因為,導師會好像並無將導師資歴上網,全憑他給家長配對,事前也不能先溝通再落實,結果來了,有落差(不能說貨不對辦,因為根本無辦)。為甚麼仍上4堂? 因為頭2.5堂要付佣,不忍叫老師白做。

2) 另一家介紹的兩個導師,都是先在網上看了資歴,再叫中介指定聯絡的。當然,也經過有種種原因而不接的,到最後敲定時,雙方在電話中溝通過再落實,來到比較合符期望。一個用了差不多一年,私人理由停了;.另一個快1.5年,像朋友一樣,時間岩還會留下晚飯。

以我經導師會找導師的經驗,我上了兩堂,覺得導師真的不似他們所講的有四年經驗,而且,學歷也有出入。

如第一堂起之後14天內通知,導師只付一半行政費,講真,你要賺錢,我也要畀錢,而且唔平!$180/hr。沒有白做不白做之理。

bb0405 發表於 14-10-1 21:38
我有... 搵左一個普通話, 一個補全科(中學), 普通話個個好好, 仲好老實,. 補小2, 但全科個個就一般, 次次兩 ...
You expect the teacher will bring some gifts to your family?

1010mum 發表於 14-10-2 15:45
家長最關心的,導師質素:

1) 導師會介紹的,上完4課就停了。因為,導師會好像並無將導師資歴上網,全憑他 ...
請問你另一家是邊間?因為我都想再比較一下。現在我在導師會都搵左一個英文老師上左一堂。但佢同我講佢係一名小學英文老師,但佢又冇任何野可以證明。唔知可唔可信。我見佢幫我囡囡上堂時好一般。講左一個短英文故事,畫畫。讀左幾個生字。我之後同佢傾我想要既野係讀音正確同加強串字。佢好似唔係好想跟我講既去教。所以都想再睇多個老師。再決定用唔用佢

heitong21 發表於 14-10-2 23:40
請問你另一家是邊間?因為我都想再比較一下。現在我在導師會都搵左一個英文老師上左一堂。但佢同我講佢係一 ...

I want to know too!  Kindly pm me, thanks.

回覆 1010mum 的帖子

I want to know too!  Kindly pm me, thanks.

回覆:naritakudo 的帖子

通常上門補全科幾錢同每次幾多個鐘架?

回覆:kenwong888 的帖子

可能覺得應該要帶教材工作紙之類

I want to know too!  
Please pm me, thanks

I want to know too!  Kindly pm me, thanks

我都想知,  可以 PM 或電郵[email protected] 給我? Thank you.
‹ 上一主題|下一主題