用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2歲女返了4wks n班開始出現倒退現象
go

2歲女返了4wks n班開始出現倒退現象 [複製鏈接]

閒閒之前一路都好乖,返得好開心冇喊過,仲會自己行入學校,但上星期5開始就係咁喊,扭老師抱,仲訓埋覺,成件事都好突然,今個星期一又係咁,今日好啲,生日會,冇訓覺,但一送返學就喊到拆哂天,喊到我心都痛埋,但放學老師就話佢之後就冇再喊,仲笑住出黎,可能因為今日生日會好多野玩先冇事,頭先同佢傾計話聽日後日放假,星期5先再返學,佢一聽到要返學就即刻喊哂嗌唔好,叫媽媽陪,大家可以幫幫我教我點做嗎?見佢突然咁樣好心痛

6    0    0    0

回覆:cherrylammm 的帖子

佢係唔係原先冇喊,最近先喊?

上次我去聽某間pn的講座,個校長話返學第一日就喊嗰啲通常通常最易攪,因為小朋友知發生什麼事,通常返幾日就唔喊,但返學第一日唔喊嗰啲返耐咗就會喊,有啲仲會一喊喊成個月。

引用:佢係唔係原先冇喊,最近先喊? 上次我去聽

原帖由 Taka12 於 14-10-01 發表
佢係唔係原先冇喊,最近先喊?

上次我去聽某間pn的講座,個校長話返學第一日就喊嗰啲通常通常最易攪,因為 ...
咁我女咪有排搞

回覆:cherrylammm 的帖子

慢慢來啦。
返學第一日就喊嗰啲,因為佢地發覺唔見咗自己熟悉的人在身邊,所以喊。但過幾日,佢地會開始知道自己啲屋企人一定會來接番佢地,所以佢地就開始enjoy學校生活冇喊。
但一開始唔喊嗰啲,因為學校啲嘢對佢地好新鮮,新鮮到佢地都冇為意唔見咗屋企人,只掛住周圍新鮮的事物,所以冇喊。但時間一耐,啲新鮮感冇晒,佢地開始知發生咩事,所以會喊,但至於點解喊咁耐,我真係唔知,因為以上所講都係嗰位校長的經驗,我都係聽番黎。

回覆 cherrylammm 的帖子

我女一樣.開頭個星期勁開心.係咁話要返學.當新鮮感過哂後就唔肯返. 喊左到而家三個星期.
最近又肯返.當然朝早送佢返學都仍會扭扭令令

我上星期聽寶寶幼兒院簡介會,個校長都係咁講

回覆:2歲女返了4wks n班開始出現倒退現象

有d小朋友過一排發現返學原來要守規矩,才會開始抗拒,所以上星期家長會,主任都好直接話沒有喊的小朋友家長,暫時不恭喜你,因為小朋友未必已完全適應學校生活!我小朋友返n都仲喊緊,但我們知道他只是分離問題,唯有俾d耐性!

學校都有講過小朋友既表現會比較反覆, 父母要多加留意和自己要有平常心, 始終2歲人仔, 自己一個人要自己面對, 真的不易~但他們這一代的適應能力比我們強!

我見過大囝學校有小朋友喊到個幾月, 不過老師抱咗佢地入課室就已經唔喊

我小朋友一樣, 第3-4個星期開始喊, 朝朝返學打仗咁! 但老師同校長一早講左係正常! 而我小朋友入到學校又無野! 只係一起身就喊話唔返學唔肯著校服! 如是者已第9個星期返學, 今朝仍然一樣, 我都慣左, 用15分鐘強行換衫出門口….出左門口就無事, 有時仲會唱住歌返學…

我個仔返學第一日到依家都仲喊緊,仲要超級黐身,夜晚瞓覺仲會發惡夢紮醒,
呢排晚晚喊兩三個鐘,好似去返啱啱出世咁,人都癲

多謝以上媽媽心聲. 我個囡開學時都係無喊, 但近兩個星期喊住唔返學, 每朝早要搏鬥一番, 我心力交瘁了

回覆:2歲女返了4wks n班開始出現倒退現象

我個囡都係咁,每朝一開眼就喊喵口話唔後番學,又痴身,又發惡夢,須知係過程要慢慢適應,但真係好心痛,

回覆:BBBQ 的帖子

唉琴日老師仲問我女點解個個都。開始定落黎唔喊但得佢一個係倒轉頭係咁喊,個個都唔喊得佢一個喊,我聽完個心好唔開心,講到我女好似特別差咁

幣家伙! 我個小朋友本來都只係一早起身就喊話唔返學, 我都習慣, 朝朝同佢打仗咁換衫返學...

點知, 昨日佢响學校瀨尿, 呢幾日又唔係好午睡, 老師又話佢呢幾日情緒比較不穩, 有時會喊.............

慘喇! 由唔太擔心變左超擔心..............呢D真係倒退行為! 小朋友一向脾氣都唔好, 仲要連返學都咁.......

‹ 上一主題|下一主題