用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 今日係CAC做左評估,係自閉譜系,好down
go

今日係CAC做左評估,係自閉譜系,好down [複製鏈接]

阿囝刚2歲,今日係cac見兒科做左評估,正正是我估計一样,阿囝係屬自閉譜系,排I位,但要一年半時間,係呢段日子俄可以做乜訓練好??

6    0    0    0

回覆:honok2010 的帖子

我仔都係2 歳,排s位。你排I位應不太嚴重,CAC有俾份不同機構提供的課程俾你,選最近方便個間去問下啦。

你幾時排?甘快2歲有得做?i位與s位區別?

同意2#嘅媽咪,睇下社工俾嘅機構資料,搵間適合嘅做下訓練,最好就一個星期返四五日嘅課程,比較全面。如果經濟許可,都係要堅持做私人訓練,把握小朋友嘅黃金期

回覆:今日係CAC做左評估,係自閉譜系,好down

你可以上協康會/耀能/基督教服務處/明愛兒童發展中心等機構的網頁,download份報名表,選擇你想要的服務(言語治療/職業治療/幼兒導師訓練)然後fax回去排服務,大約三個月至六個月左右應可排到服務

回覆:xingrola 的帖子

係我仔在1歲10個月時playgroup老師sense到仔仔有自閉所以即刻叫家庭医生写转介信去cac排,但姑娘回覆要等约1年才可以見醫生,於是帶小朋友返健康院見姑娘見埋医生再同BB做兒童發展測試,结果BB整體小肌肉及溝通只有15個月,慢了8個月。因此健康院fax左份report去cac,然後 cac打黎話会安排3个月內見dr即12月之前,然後咁好彩有cxl位所以問我要唔要即琴日9:00做評估!

回覆:Alam123 的帖子

係呀,dr話我仔吾算太嚴重,只係行為情緒社交三方面弱,辛好言語及智能發展已有1歲9個月情度,所以派住主流pn再排I位!我仔而家讀緊一星期一次明爱自閉訓練計劃!你都要努力呀!

請問你仔仔有咩情緒行為社交上的問題被醫生評估為自閉証呢?因我仔仔被懷疑階段,請指點下,謝謝。

引用:請問你仔仔有咩情緒行為社交上的問題被醫生

原帖由 unfunny 於 14-10-01 發表
請問你仔仔有咩情緒行為社交上的問題被醫生評估為自閉証呢?因我仔仔被懷疑階段,請指點下,謝謝。

...
佢社交方便弱,容易攻擊其他小朋友,不愿意分別自己玩緊嘅玩具!同哥哥关係也差!
另有自殘行為,喜歡必自己損左的結朝,整到見血都吾怕痛!
另他眼神eye contact差,
望陌生人只有一秘時間!
另他情緒十分十分弱,经常用发皮氣大喊大叫來表達不滿,又扒地

honok2010 發表於 14-10-2 09:07
佢社交方便弱,容易攻擊其他小朋友,不愿意分別自己玩緊嘅玩具!同哥哥关係也差!
另有自殘行為,喜歡必自 ...

整損還未好的傷口,唔算係自殘,咁細個唔識的,佢地係感覺遲鈍些,所以唔係好知痛,又或者覺痕,所以成日整損佢。我女以前都有呢個情況,唉,瞓醒覺,張床單及被,都有血印呀........其實可能係佢地有敏感,成日覺皮膚痕,所以成日抓,結果體無完膚。戒口後已經無左呢個問題。其實戒口及食 supplement 後,唔單止皮膚,就連情緒、專注力及眼神接觸,會有好明顯改善的。
當年我女,一尺都唔夠的距離,捧住佢塊面仔,都無法接觸到佢的眼神,可想而知係幾飄。戒口第一個月,已開始感覺到跟她有對望的片刻,感覺好唔同,係有望到的,那時才明白,原來眼神接觸在溝通方面係咁重要。

情緒方面,我仔及女都分別在戒口後,有極顯著的改善。

引用:+本帖最後由+free_style+於+14-10-3+00:47+

原帖由 free_style 於 14-10-03 發表
Thank you free,style, 我已在你介紹的兒科做checking, blood test report已出,结果真的是駱蛋白·、蛋、和小麥敏感!另花生和杏仁也有敏感!我會試試生物治療。
其實我已為他戒牛奶五天,正正這五天他的皮氣及情緒比未戒更失控,係乜野原因?是否在戒牛奶初期身體未适应到突变所以有吾舒服感覺?free style, 你幫女女介奶係米又係咁,要几奈先有情緒改善?
Anyway, 因為我仔仔只刚2歲,我有信心未來憑著FTM的我可以改變他的問題。

咁啱我都係介了奶四曰,咁你飲什代替奶?我仔唔肯飲豆奶,現早上俾啲果汁佢飲。

回覆:今日係CAC做左評估,係自閉譜系,好down

我仔仔係排緊E位即早期訓練班而並非混合I位。

honok2010 發表於 14-10-3 08:40
Thank you free,style, 我已在你介紹的兒科做checking, blood test report已出,结果真的是駱蛋白·、蛋、 ...

1. 戒奶五天未見效?.......
- 以我幫兩個小朋友戒口的經驗,要用一個月、三個月、半年來做評估標準,當中即或有反覆,唔好懷疑方法是否有效,集中處理是否未戒清? 是否仍有致敏源食左落肚。我的策略是,一係唔做,一係做到最好,測試下效果。起碼俾半年時間自已,到時可作階段性評估,決定如何調整策略。

我有一個經驗,當初阿女開始戒口,一直見改善,怎料突然有幾日好差,信心動搖了,後來菲傭幫我詳細檢查預製包小吃,居然有一盒有奶,買的時候睇漏眼!!!!!  另一次,係飲左有阿斯巴甜(一種常用但又唔健康的人造代糖)的濃縮橙汁,唔好睇少呢款野,我女飲左後,會情緒波動,平時好好湊的,那天即發脾氣兼大叫,情況令我同菲傭都覺有異樣,所以又四圍檢查食物,從此戒左佢,問題又消失了。

- 情緒差可以有很多原因,若他很喜歡飲奶,但無得飲,心情有機會因而唔好。==> 解決方法,搵D佢食得而且係更好食、更好睇的東西做代替品。這點,是考驗媽媽的小宇宙。放心,師奶的小宇宙,分分鐘深不可測過本紅簿仔。努力搵就好了。

- 我女自三年前戒口以來,一直持續有進展,可以說,有好無轉差。我有一個朋友,個仔早我地一年戒,我是睇住佢好轉程度很理想,才開始生物治療的,當時我問同你一樣的問題,佢的答案就如我今天的一樣。祝願你日後也有一樣經歷。俾心機!

- 我女的戒口開始後,第一個月:眼神開始無咁飄,終於感覺到佢有眼神接觸。
第一季:感覺到情緒無咁差、眼神進一步穩定、說話及說話的意慾開始多了
第一年:所有問題均有不同程度、及令人對前景感到盼望的改善 (這麼說是因為,我女的起點太低了.....所以,當睇住佢好轉,即使未去到完美,但心中感到有盼望,就不再太擔心了)

但要小心的是,有時進展會很快很顯著,有時好像停了下來。去到這時,有兩個做法:
1. 俾些耐心。我女,第一年極速進步,第二年慢下來,甚至K2升K3的暑假,老師曾建議我地留班,因她在創作性的答案方面很弱,例如學環保,佢諗唔到有什麼環保的方法,其他小朋友隨口都講到一堆。但我同醫生及言語治療師研究過,佢地都建議照升班。結果K3阿女又突然進步很快。我相信,理解、語言等能力,需要一定時間積累,才可以出現爆炸性增長,所以進展會有快有慢,但總體是向著同一個方向的。

2. 排毒。我女第一年戒口,無食排毒藥,原因是驗重金屬又係要錢的,當時怎知這方法是否一定得? 而且也想逐步來。戒口一年後,感覺效果好好,但仍未改善的係,佢同你講野,總係無法接續討論,感覺係......好似打兵乓波,球球都出界,無得話有來有往的,咁溝通會停留在淺層。在呢個時候,我同醫生研究並提出想驗重金屬,咁就做埋呢一步。

Alam123 發表於 14-10-3 10:14
咁啱我都係介了奶四曰,咁你飲什代替奶?我仔唔肯飲豆奶,現早上俾啲果汁佢飲。

...
其實奶有很多的,除了牛奶、羊奶,仲可以有米奶,椰子奶、豆奶,腰果奶,杏仁奶,紫米溝豆奶又得,糙米奶又得,而且,這些奶,大部份可以自已整,當中,杏仁奶香滑,腰果奶夠營養。要多些口味嘛,豆奶可以變朱古力奶,腰果奶打些士多啤梨加糖醬,又可以變士多啤梨奶(呢款我未試過整,但構思上應該做到)。其實有好多選擇的.....

回覆:free_style 的帖子

多謝你十分詳细的回覆!阿囝刚介牛奶一星期也停了之前食緊的咳藥水(已病好)……近呢2日,的確见阿囝的情緒穩定左,我昨日第一次可以拉佢埋冷靜角冷靜一下,雖然佢一住喊一住離開冷靜角,但明顯眼神接觸多左,說話意慾也明顯多左好多,雖然係鸚鵡式說話,我也十分满足!上週五第一次上pn,有我陪伴的上課天冇喊成曰回頭揾媽咪!明顯全班只有我囝吾識用开口杯饮水,擺吾正个杯囗係mouth上,搞到件衫濕晒,明天第一天獨立上課好擔心佢tim.

honok2010 發表於 14-10-6 07:39
多謝你十分詳细的回覆!阿囝刚介牛奶一星期也停了之前食緊的咳藥水(已病好)……近呢2日,的確见阿囝的情緒 ...
擔心的話,做d美味小點,俾佢帶返學做茶點。有無睇過我的lemington蛋? 當年我造了這個,給她帶返學,望下靚靚蛋糕,點都有助安靜心神。

請問一下..我個bb得18個月,bb eye contact 同社交都好弱,擔心bb有自閉...

介食物可以幾歲開始介?

介之前係咪要做blood test???定係要見一見醫生先???

我地好擔心bb...麻煩可以pm我嗎?

回覆:free_style 的帖子

我已買了麵包机,但吾知從何入手好?
淨係買左包GF 麵粉!

honok2010 發表於 14-10-7 08:26
我已買了麵包机,但吾知從何入手好?
淨係買左包GF 麵粉!
GF麵粉不夠的,先買 xathan gum,它可以令GF麵粉即使無小麥蛋白,但仍然可以有些筋性,睇 PACKING 按比例加。記得,做什麼都好,要先將 GF 麵粉,先同 xathan gum 用打蛋器打勻,等佢可以平均地入返麵粉裡面。

XATHAN GUM 是粉狀東西,狀態似幼糖或 baking powder 之類。都幾好用的。但唔好買咁多,因為有排用....通常用唔哂。

可以咁的,搵個食譜,將加左 xathan gum 的麵粉,代替普通高筋粉,來試下效果。呢個真係要試。你預左會失敗先,做一次出來,睇下效果,再 adjust 乾、濕料比例及當中的成份。
‹ 上一主題|下一主題