用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 懷疑bb自閉
樓主: stone9876
go

懷疑bb自閉 [複製鏈接]

回覆 stone9876 的帖子

You are not alone! Don't be upset. Early intervention is really important, starting helping your son now through some ABA training at home and bring him for training when he reaches 2 years old. He will gradually improve.

回覆:stone9876 的帖子

早幾日見完健康院姑娘
同佢講左bb情況
佢亦有同bb互動同玩,
佢話以佢既經驗話bb唔多似自閉
係有學習少少延遲
安慰我地比多d耐性比自己同bb
老實講,我個心都定左d,但亦明白姑娘都係以佢既經驗同短時間接觸未必作準
但亦都比左d希望我,我地都唔敢鬆懈
黎緊就到cac見姑娘,希望繼續有好消息拉

其實咁細check唔真.我仔2歲半check話非自閉,到4歲半再check先話有事.佢對熟人才有eye contact亦好鐘意同其他小朋友玩,會同女孩拖手添.自閉男 童多數愛玩車,仲排成一行,但人人有異...非太嚴重 的好難分得出

回覆:claudiaxxxxx 的帖子

Where to get the ABA training in Kowloon side?

可了解一下感觉運動,3歲可开始。

引用:不要太擔心,我地阿仔兩歲個陣都去做過評估

原帖由 plavix 於 14-09-30 發表
不要太擔心,我地阿仔兩歲個陣都去做過評估(因為未能說話,不聽指令,情緒波動大,不能用手指指物件等), ...
咁妳仔是否即不是自閉?

回覆:Lingyau1221 的帖子

無自閉,不過講嘢仲係比同年齡嘅細路仔慢。

想問問健康院俾左d咩test或問題俾你,你小朋友有咩test 或問題pass唔到

stone9876  我個歲半仔同你仔情況差唔多
可唔可以PM 有關資料?
我住屯門的
‹ 上一主題|下一主題