用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好困擾!女女小四,中數不掂,學校讓她試升! ...
go

好困擾!女女小四,中數不掂,學校讓她試升! [複製鏈接]

但開課一個月已feel到教很快了!補了也未必明白,尤其數學科

0    0    0    0

學校讓她試升,代表對她有信心吧!加油呀!

唔好咁快下判斷, 未嘗試過點知唔得?
除非你小朋友有學習困難

做了評估!就冇學習困難,但思维羅輯較弱!變相影響好多事,例如作文等
記憶又不太好,要重覆教重覆教,隔幾日又忘了

tsangnamnam 發表於 14-9-28 08:12
學校讓她試升,代表對她有信心吧!加油呀!

你真係咁諗?  其實以一般學校政策, 盡量都唔會俾學生留級, 因為留級了, 就代表收少左個學生架喇, 而且係行政上就會做多左野, 所以好少會容許學生留級.

另外, 亦有一d行為頑劣的學生, 學校都俾佢升班, 點解? 因為想盡快送佢走囉.  點解有D可以留級? 好多係因為學期尾大家開會時, 該級無一班班主任願意收歸旗下, 無人肯收, 唯有留俾下一級班主任搞掂, 即係要佢留級囉.

當然, 亦有偶然個案, 老師覺得留級可以幫到學生, 先會考慮俾學生留級, 但會係好少數囉.

HaYi  agreed  發表於 14-9-29 14:19
Yanamami  Exactly~  發表於 14-9-28 17:26
沙田友

回覆 ve111 的帖子

唯有盡力幫她學習,陪她克服學習上的困難,宜由淺入深,發掘多些能挑起她興趣的學習方法,盡量希望她能有少少進步,欲速則不達!

回覆:好困擾!女女小四,中數不掂,學校讓她試升!

上學、補習……!要諗諗有無其它方法!

幫已幫許多了!佢真是不明.....
有咩方法呢!應不應該轉國際,主攻英文呢!佢英文一向很好的

回覆 ve111 的帖子

轉國際解决了中文的問題,但數學呢?其實小四的數學雖然吾係淺,但吾會係用心學、用心練都搞吾掂果隻。搞清楚究竟問題係邊,幫小朋友,再讀上去仲難。

回覆 yolayoha 的帖子

係呀!我真係咁諗架。

tsangnamnam 發表於 14-9-28 14:24
回覆 yolayoha 的帖子

係呀!我真係咁諗架。
政府野點會俾你佔多d資源吖~~ 一人一份,留班?咪用多左喺你身上?唔會啦~

分析一下失分的地方,target 一兩樣你孩子較易汁分的地方,希望見到自己進步能變成上進的動力。

中文弱通常是對字型求其, 寫字連自己亦看不明, 又好多字不懂寫, 我識個小六生, 閱讀理解OK, 如ABC 選都OK, 但要詳答就寫不出來,  私補補習社都試了, 佢媽說她冇學障, 不過我覺得佢真有, 積弱太久, 其實最好先學習寫好些字才會記得清.

數學反而一般如不是delay , 只要多做可以追上, 不如先由數學改善開始吧.

duplicated.

回覆:ve111 的帖子

可考慮轉英小,各科用英文學,重建自信,未嘗不可!我大囡是例子,英文Ok,中文弱,升了英中,得一科用中文教,變得好有心機學習。

回覆:ve111 的帖子

轉國際學校並非易事

ve111 發表於 14-9-28 12:39
幫已幫許多了!佢真是不明.....
有咩方法呢!應不應該轉國際,主攻英文呢!佢英文一向很好的 ...
睇你的舊POST, 見到你帶囡囡評估過, 你女IQ低咗少少, 所以數學較差是可以理解的.

既然你付擔得起, 贊成你用錢解決問題, 很多學校都沒有資源和時間去扶助落後的學生, 這樣下去只會越來越落後,  有能力的話, 最好由你去找間能配合你囡囡程度的學校比佢.

不知你囡囡現在讀的學校算唔算谷和程度深, 除了國際學校, 官津校之中都有些比較包容, 程度較淺, 你也可以考慮轉到程度較淺的學校 REPEAT P.4

每個人的發展進度不一樣, 有些人比較遲開竅, 可能你囡囡就係呢類, 我在小學時數學都很差, 在不合格邊沿, 但到了中一, 我遇到個講解很清楚的數學老師, 之後數學成績就大大有進步, 所以你不要灰心.

不知樓主有否上過一些針對學障的課程,本身我個有些慢,現在也跟到課程,當然成績和付出的努力不會成正比。
另外,在k3 時我只focus on 一樣:中文,有些進步後才搞英,kg 這方面亦很包容,我覺得一間比到support 你的學校會較重要
‹ 上一主題|下一主題