用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 跨境童轉戰大埔沙田
樓主: elbar
go

跨境童轉戰大埔沙田 [複製鏈接]

ha8mo 發表於 14-10-3 21:12
經過今午的事件後,我覺得
這個年代的香港人真的除了認命,別無選擇
係...真係冇選擇, 除非有錢, 有錢就可出走了.

tiggeryyw    發表於 14-10-9 12:32

isamchan 發表於 14-10-6 00:49
據聞跨境學童有另一條隊。學校會預留幾個位俾跨境學童嗎?我有朋友話交表時問過老師,說有幾個給跨境學童嘅 ...
大抽奬係, 大埔熱門學校就有幾個位, 唔熱門的有幾十個位留返俾佢哋。

hongk 發表於 14-10-3 06:44
我都覺得好奇,你點知雙非?講普通話的都是雙非麼?
你唔好睇得我哋大埔媽咪咁膚淺至得架, 緊係唔係講普通話就係雙非啦, 佢哋交表時學校要求回郵信封, 佢哋係用大陸信封的, 仲唔係雙非!

hongk 發表於 14-10-3 22:08
不是有地址證明麼?就算申請,也是排在最後的,擔心什麼?
自行時唔計地址。其實, 佢哋用15分自行報三寶咪得囉, 又有專門跨境校巴服務, 跨境同學仔又多, 同聲同氣, 又唔駛博大抽奬抽咗去屯門。

回覆:little_yolky 的帖子

我發覺佢地唔係咁順攤,點都鍾意爭一争,即使無誇境車!

tiggeryyw    發表於 14-10-9 12:32

Qooie@@ 發表於 14-10-8 13:58
我發覺佢地唔係咁順攤,點都鍾意爭一争,即使無誇境車!
爭唔到派咗去東涌佢就知死

回覆:little_yolky 的帖子

派左東涌未上電視亮相,哈哈哈!

我住在沙田..... , 我女依然是幼稚園. 佢出生那年, 仍有雙非.... 報幼稚園, 滿口普通話人加幾個AGENT 一起排隊報名....
工作關係, 間中上深圳.... 會看到和女穿同一校服既小朋友
  好氣餒.... 雖則不是什麼名校.... 但也在討論區看到其他沙田小朋友入唔到沙田幼稚園....

在幼稚園迎新日, 那小朋友和媽媽都不懂廣東話... 只是問一星期有多少堂是說普通話...
出去學PHONICS, 有位操不純正廣東話媽媽,外 籍老師會用中文寫學習評估... 不禁O 咀

tiggeryyw 發表於 14-10-9 12:44
我住在沙田..... , 我女依然是幼稚園. 佢出生那年, 仍有雙非.... 報幼稚園, 滿口普通話人加幾個AGENT 一起 ...
其實果位雙非小朋友應該去讀英普幼稚園。
至於另一位小朋友, 點解位外籍老師咁犀利, 識寫中文評估

回覆 little_yolky 的帖子

所以PHONICS 學校既香港STAFF 咪話.... 不要講笑.... 外籍人士點會識中文.....
那操流利 "外語 - 普通話" 小朋友咪只有自己和媽媽玩.... 現在怎樣, 就唔知...

tiggeryyw 發表於 14-10-9 13:00
回覆 little_yolky 的帖子

所以PHONICS 學校既香港STAFF 咪話.... 不要講笑.... 外籍人士點會識中文.....  ...
叫位外籍老師小心, 唔係好似HKU單嘢, 唔識寫中文評估俾人打一鑊。

我估計外語小朋友應該好快適應, 小朋友學嘢好快的。當年, 我老細囡囡只識講日文(佢係漢奸娶咗個日本老婆), 入到幼稚園幾個月就識講廣東話了。

mechwts  說的對!! 外國人不懂國語要打的!   發表於 14-10-10 13:19

little_yolky 發表於 14-10-9 13:04
叫位外籍老師小心, 唔係好似HKU單嘢, 唔識寫中文評估俾人打一鑊。

我估計外語小朋友應該好快適應, 小朋友 ...

漢奸... 好好笑...
我估計那香港STAFF 唔會被那位女士衝擊補習社...
但我們所住的地方, 總有一個在附近既(  )....  好似藥房和金舖
‹ 上一主題|下一主題