用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港同2nd interview
樓主: yushbaby123
go

港同2nd interview   [複製鏈接]

回覆:港同2nd interview

多數學校都唔俾轉

引用:+本帖最後由+mimi1102+於+14-10-22+15:31+

原帖由 mimi1102 於 14-10-22 發表

如果2nd IN 全部完結, 有冇家長可以分享下今年考左咩, 等 ...
你細果個有排bor,咁快收風,果然係勤力好媽媽

回覆:manmanchubb 的帖子

你囝囝好叻仔!記得咁細緻

考嘅內容同前年&上年差不多

爸爸愛您 發表於 14-10-23 00:50
多數學校都唔俾轉
我個組有一個家長入大門口時, 職員望她的信講左d野, 個家長就同那位職員講轉左時間.............

引用:Quote:原帖由+lingling06+於+14-10-07+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 14-10-07 發表
嗯,雖然就機會率而言,一定係港同易入。但如果小朋友真係較適合女拔,就唔好浪費機會了

...
Charlotte Mom, 想問下港同學生算很活躍型or定性型?會有小朋友中途轉校(入較傳統)嗎?謝謝!2nd in 後更喜歡這校,想了解多D...但可能冇3rd in...hee

醒目開學勳章 王國長老

學校咩類型學生都有, 不過多數主動就真嘅

轉校的話, 睇返2012-13ANNUAL REPORT, 全校有6個學生走, 2個轉校, 4個出國移民, 我見真係唔多, 多數係去到P4,5轉去國際lor, 因為唔轉就走唔到 (多數咪又係果幾個)

以前書院未有公開試, 大家得個信字, 家長有d的確無信心, 而家有公開試, 都算ok啦, 好多家長都唔想煩, 讀上去算了

引用:學校咩類型學生都有,+不過多數主動就真嘅轉

原帖由 Charlotte_mom 於 14-10-23 發表

轉校的話, 睇返2012-13ANNUAL REPORT, 全校有6個學生走, 2個轉校 ...
Thank you

anyone knows when will be the 3rd interview? Thanks

3rd In:4-20 Nov

醒目開學勳章 王國長老

學校寫31/10開始, 可能update左
http://www.hkugaps.edu.hk/zh_hk/news

Fatta  Thanks  發表於 14-10-23 13:41

Charlotte_mom 發表於 14-10-23 10:53

轉校的話, 睇返2012-13ANNUAL REPORT, 全校有6個學生走, 2個轉校 ...
咁又想8下...以往入到3rd in,而最後waiting 的話...多唔多位可以call waiting??
咁我一路waiting 而又冇其他offer,係咪可以玩住大抽獎黎等??
學校會唔會見我参加左大抽獎而放棄我個waiting位??

醒目開學勳章 王國長老

咁又想8下...以往入到3rd in,而最後waiting 的話...多唔多位可以call waiting??
call唔晒的, 會有人最後都等唔到
不過唔入400強, 過往數字睇返, 叩門無機

咁我一路waiting 而又冇其他offer,係咪可以玩住大抽獎黎等??
當然! 一路繼續考其他, 一路等, 一路參加政府派位

學校會唔會見我参加左大抽獎而放棄我個waiting位??
當然唔會啦! 學校都俾唔到咁多位, 家長都要為小朋友打算呀
以往都有6月派彩後至call候補, 有人會去, 有人會唔去, 家長個人選擇

回覆:ching923 的帖子

我鄰居正是waiting 在大抽獎之後入港同的!
我就無緣啦!第一round 出局了

bopui0607  你唔係有救恩咩 ?  發表於 14-10-23 14:30

Charlotte_mom 發表於 14-10-23 14:05
call唔晒的, 會有人最後都 ...
唔該哂丫~~~入400強真係好難....
我女漢華被reject 喇...真係攪到人冇乜信心...呢個星期好漫長呀...

ritterbaba 發表於 14-10-23 14:10
我鄰居正是waiting 在大抽獎之後入港同的!
我就無緣啦!第一round 出局了

...
呢d 咪真係中頭獎~!!我老公既同事d 仔女好多之前都有考港同...
冇人入到....=.=所以真係好難入...

evaken 發表於 14-10-23 10:30
你細果個有排bor,咁快收風,果然係勤力好媽媽
都係儲定資料啫, 依家年年都有D 唔同, 睇定有個心理準備都啱架勒...
我地以前冇咁難, 冇考數數..簡單好多...

mimi1102 發表於 14-10-23 16:51
都係儲定資料啫, 依家年年都有D 唔同, 睇定有個心理準備都啱架勒...
我地以前冇咁難, 冇考數數..簡單好多.. ...
呢個媽媽真勤力!祝你馬到功成

mimi1102  我都想....多謝多謝~~  發表於 14-10-24 08:35

回覆:港同2nd interview

終於完晒2nd interview 可以問問題。 我女考果日佢話有鬆弛熊玩, 有無人知即是什麼?

回覆 YTfamily 的帖子

應該係魔術環節,公仔調黎調去後校長問問題

又或者玩具具環節,玩具箱內真係有隻鬆弛熊
‹ 上一主題|下一主題