用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲留學交流
樓主: smartyou
go

澳洲留學交流   [複製鏈接]

168148 發表於 18-8-3 22:34
至於生活費,我估預10~12萬一年,我地慣性會預多錢匯給她,學費都會經佢代交,如果唔放心,叫子女寫低開支便可! ...

如果想知道多些Adelaide 例如交通資訉,介紹妳或囡囡follow instrogram hk.adelaide 會找到多些資料, 申報她不是我囡囡或朋友。

回覆 168148 的帖子

多謝你咁詳細回覆我呀,感激! 感激!

mielmiel 發表於 18-8-4 11:14
回覆 168148 的帖子

多謝你咁詳細回覆我呀,感激! 感激!

補充番Homestay,其實包餐或唔包那幾餐, 收費是不能一概而論,如經學校引薦的Homestay 可能會好跟校方通知而每個term或每年加價,原來已加到A$270一週了。補充些經驗之談給妳, 最好了解埋回港房間收費,可能會收幾多錢A$一天,至於短假例如過悉尼玩,會收足房錢,因為我都係最近先知是有分别。但當然可能妳囡囡Homestay 或有不同計法。

168148 發表於 18-8-4 19:59
補充番Homestay,其實包餐或唔包那幾餐, 收費是不能一概而論,如經學校引薦的Homestay 可能會好跟校方通知而 ...

咁係咪自己搵homestay化算過得學校介紹嗰啲呀

mielmiel 發表於 18-8-4 20:38
咁係咪自己搵homestay化算過得學校介紹嗰啲呀

妳們有途徑自己找當然可嘗試,但學校引薦得,通常多是有經驗丶可靠少少的,尤其女生要考慮陌生家庭背景,男生就真的會自己找homestay(我指囡囡有些男同學自行找),因為我地未試之前都有少少擔心的。

168148 發表於 18-8-4 23:56
妳們有途徑自己找當然可嘗試,但學校引薦得,通常多是有經驗丶可靠少少的,尤其女生要考慮陌生家庭背景,男生 ...

明白,唔該晒

回覆樓主

I want to join the whatsapp group, please add me in

想問下經學校買了指定OSHC,還需要額外購買海外升學保險嗎? 有什麼推介?

我想請問大家有關滙錢問題,本人已經開了澳洲滙豐戶口,請問從澳洲滙豐轉錢到其他澳洲本地銀行(例如ANZ,commonwealth等)大約幾多錢bank charge?  因為我TT時已在本金上加多AUD20作為bank charges, 所以我在TT 申請表填了bank charges 由收款人中扣除,但現在澳洲滙豐仍然收我AUD20 bank charges, 請問是否正確昵?Thanks!
10 Dec 03 - 3.275kg             12 Jan 04 - 5kg  14 Feb 04 - 6.4kg20 Mar 04 - 7.05kg   24 Apr 04 - 8kg12 Jun 04 - 8.4kg 11 Dec 04 - 9.67kghttp://www.babyhome.com.tw/album.php?mid=15626

NICHOLASMAMI 發表於 18-10-1 07:53
我想請問大家有關滙錢問題,本人已經開了澳洲滙豐戶口,請問從澳洲滙豐轉錢到其他澳洲本地銀行(例如ANZ,co ...

如果我冇理解錯,妳匯出一筆錢,當地匯出銀行都提供轉出的服務,收費是可理解,至於收款銀行也必然收取服務費。
我只知像囡囡若是以學生身份轉往別的銀行帳戶可以是免手續費。
我或建議在澳洲匯豐開支票戶口開支票去別的銀行或會免除手續費,不過我唔肯定收款銀扣不扣費用,因一般學生是括免,普通成人戶口最好問一問有關銀行。

NICHOLASMAMI 發表於 18-10-1 07:53
我想請問大家有關滙錢問題,本人已經開了澳洲滙豐戶口,請問從澳洲滙豐轉錢到其他澳洲本地銀行(例如ANZ,co ...

你係在香港時已在 Global banking 開左 HSBC Australia 戶口?若是,你只要直接入澳洲既匯豐戶口樹 make a transfer , 入要入錢去既戶口(選 other local banks AUD) 填上 BSB , account no 之類,銀碼呀咁...就能直接從你澳洲戶口轉錢到任何澳洲其他銀行戶口,亦無任何收費。

彥彥媽咪 發表於 18-10-1 18:35
你係在香港時已在 Global banking 開左 HSBC Australia 戶口?若是,你只要直接入澳洲既匯豐戶口樹 make a ...
即係我要選make a transfer, 不要選T/T? 如果選make a transfer, 澳洲滙豐就不會產生任何handling charge, 對嗎?咁收款人又是否收足全額呢?Thanks!

10 Dec 03 - 3.275kg             12 Jan 04 - 5kg  14 Feb 04 - 6.4kg20 Mar 04 - 7.05kg   24 Apr 04 - 8kg12 Jun 04 - 8.4kg 11 Dec 04 - 9.67kghttp://www.babyhome.com.tw/album.php?mid=15626

NICHOLASMAMI 發表於 18-10-1 21:49
即係我要選make a transfer, 不要選T/T? 如果選make a transfer, 澳洲滙豐就不會產生任何handling charge,  ...

係,你是本地戶口過數本地戶口,不需用 T/T,也不會有任何收費,過幾多人地就收幾多,但每日過數會有上限,我印象係 30000

回覆 彥彥媽咪 的帖子

唔該曬,因為第一次滙錢到學校,學校叫T/T過去,所以唔知T/T 同make a transfer係收費上有分別。想問多句是否無論T/T或是make a transfer, account number and BSB 是否也是一樣的? 只是T/T多左Swift code 同埋bank address 要落? Thanks!

NICHOLASMAMI 發表於 18-10-2 07:36
回覆 彥彥媽咪 的帖子

唔該曬,因為第一次滙錢到學校,學校叫T/T過去,所以唔知T/T 同make a transfer係收 ...

學校唔會知你用咩方法匯錢比佢,何況你應是 international student 既話就梗係叫你 T/T。T/T 就會有匯出手續費呀,對家銀行收款又會扣起少少呢d 情況出現。T/T 先會用到 SWIFT code。

你現在是同地銀行相互轉數,間間銀行在澳洲都可以咁做的而不收費的。現在香港由渣打轉錢過恒生都唔收費了。

順帶搭訕提,雖則匯豐既 global transfer 好方便,但我好少在港用匯豐買入澳元,因佢匯價貴,最平係永隆,我多數是睇岩價就在永隆買入澳元,草埋一堆先一次過 T/T 到我澳洲既匯豐戶口,再轉去學校的。咁係 T/T, 雖然會收手續費同匯費,但都會平過在匯豐兌澳元的,你自己上網睇下佢地既匯價就知,小數怕長計

回覆 彥彥媽咪 的帖子

唔該曬

I want to join the whatsapp group, please add me in

回覆 patrabie 的帖子

may i join the whatsapp group too?

May I join the whatsapp group or WeChat group?
‹ 上一主題|下一主題