用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲留學交流
樓主: smartyou
go

澳洲留學交流   [複製鏈接]

MC媽 發表於 16-2-17 16:53
請問有冇朋友知道Sydney James Ruse 呢間學校,中學如何申請,阿仔係澳洲公民, 但而家留港讀小學, 想中一 ...
James Ruse 係 Sydney 神校, 每年6年級的3月中, 有一個公開考試, 報名的考生約1萬3千多.

James Ruse 收生人數只有 120個學位, 即係 top 1% 嘅考生先有機會入.

MC媽 發表於 16-2-17 16:53
請問有冇朋友知道Sydney James Ruse 呢間學校,中學如何申請,阿仔係澳洲公民, 但而家留港讀小學, 想中一 ...
如果要考 James Ruse, 你個仔最遲要 4年級開始嚟準備, 考試內容係7-8年級水平,

答題要快而準, 英文閱讀考7-8篇文章, 每篇文章長 半版A4紙, 答4-6道題. (其中包括2-3篇 poem)

數學 和 general ability 都一樣唔簡單, 平時冇訓練過都幾難做得快, 目標係鬥快.

網上雖然會有模擬試題, 但和真題還差一段距離, 而且過去十多年的 past paper 從未公開過.

引用:Quote:MC媽+發表於+16-2-17+16:53+請問有冇

原帖由 wiiabcd 於 16-02-19 發表
如果要考 James Ruse, 你個仔最遲要 4年級開始嚟準備, 考試內容係7-8年級水平,

答題要快而準, 英文閱讀考7 ...
好詳細呀!謝謝你

去啦咁正

回覆:supermbnz 的帖子

le cordon bleu 法國藍帶餐旅學院

回覆:澳洲留學交流

想了解一下從香港去澳洲,一般大學女生, 滿了十八歲, 要買Student Health Care, 一年要花多少錢?
同時應該不必硬性同本身學校買, 因為我見Qoute 回來價錢好貴, 已問了Agent 查詢, 但未回覆, 想看看大家有冇經驗分享!

polo819  女兒澳洲讀中學,除了在學校買了一份,在香港也買了一份,一年HK$3000(有9折)。   發表於 16-3-18 21:36

polo819,
首先多謝你的回覆, $3,000 只是指香港買果份價錢, 買兩份的原因係?
想了解多㸃, 因為有時可能一下子忽略了一些因素!

polo819  因為有一份是基本的,你必須購買才可以出STUDENT VISA,在香港買的那份,比較全面,類似旅遊保險,每一次搭   發表於 16-3-18 22:52

其實我知道一定要買
問題1. 想知不一定要同學校買?
問題2. 想參考十八丶九歲女生一年health care 費用?
問題3. 一般看醫生是否有墊底費?
個人理解若cover 唔全面, 自己私下幫囡囡花多港幣三丶四千一年當然可接受。
總結: 歡迎各家長在此分享澳洲student health care 心得及實際個案, 自己係新手好多嘢唔係咁清楚!

回覆:168148 的帖子

我幫呀仔買505澳幣一年,冇經學校買,自己上綱買,claim錢都可以經綱上,24小時自動入返你澳洲銀行户口很方便,呀仔睇過普通醫生,40澳紙claim到37澳紙。

回覆:洋子 的帖子

睇完洋子妳的回覆, 我有以下假設, 小女大學這項student health care 要付A$2,4xx, 有好大可能係cover全個約三年半課程(因有幾個月要take 多少少intensive course, 咁又想知其實續年買得唔得, 唔通硬要一次過比晒whole course 的health insurance 才批student visa 咩?
請指敎!

我呀仔去讀中學,我唔肯定大學係點要求,起初我都準備逐年買,所以我買左第一年就去申請簽證,但最後移民局通知我,會跟我買保險日期批簽證,話如果想批三年高中簽證要我補返後兩年保險,所以我最後都冇符,補齊三年保險後佢D批三年簽證我。

多謝洋子回覆!
諗諗吓可能計了我囡囡四年醫保, 查實是否沒有半年計算, 妳幫兒子網上買完, 用咩來proof 比澳州移民局來進行學生簽證呢?

你可以用google search 澳洲overseas students heathly cover, 網上會有幾家澳洲政府approved 做留學生保險的澳洲保險公司,你可以逐家比較先決定買邊家。购買方法應該都一致可以上網填哂資料用信用卡付款即可,最後保險公司會即日email俾你保單和收據,保單上會有齊小朋友嘅全部資料,咁你上綱辦學生簽證時候email保單俾澳洲政府即可,非常方便,不用擔心。

再多謝妳的回覆!
咁妳可透路她經邊間買給我參考?
舉例妳兒子要看醫生, 即係要他用現金付帳, 如醫保批了, 便退回妳之前登記了的户口, 對嗎?
但何解又有幾蚊澳元Claim 不足, 等我知通一下, 謝謝!

回覆 168148 的帖子

https://oshcaustralia.com.au/en
我俾上面gei網址你去研究, 我之前都系麼都吾識都系跟上面gei網上介紹去compare.

囝囝果家保險公司好似系規定睇普通科醫生可以claim $37.05, 而吾會理你真正最後paid幾錢, 系我囝囝甘arm果個醫生收費系$40.00, 所以我自己只需paid幾蚊澳紙jer.

冇錯, 系你睇醫生果時付現金, 之後記住拎返張receipt, online claim時跟保險公司要求填晒資料, 佢d會話你聽幾時轉返錢去你戶口, 幾耐前要寄返張receipt, 總之跟返晒要求做就得, 非常簡單方便.

引用:+本帖最後由+洋子+於+16-3-20+21:01+編輯+\

原帖由 洋子 於 16-03-20 發表

回覆 168148 的帖子
Some clinic can do the claim in the same time when you are paying, just need to pay the gap

Smartyou,
Already pm you.  Please add me into your Whatsapp group.  Many thanks!

請問澳洲那間大學的精算學出名,DSE要什麼成績才入到呢?

我想兒子2017去澳洲year 11, agent 介紹這間,請問知不知好不好
https://www.immanuel.sa.edu.au/Learning/Senior-School/

他想boarding school , Ib ,之後想轉大學foundation 俢performing arts drama ,請問知不知那間大學出名performing arts?

168148 發表於 16-3-19 21:34
多謝洋子回覆!
諗諗吓可能計了我囡囡四年醫保, 查實是否沒有半年計算, 妳幫兒子網上買完, 用咩來proof 比 ...
而家 E-VISA, 簽證一簽就係成個COURSE既年期, 醫保好似都係要COVER成個COURSE既年期.
‹ 上一主題|下一主題