用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 高功能自閉症
樓主: Happypypy
go

高功能自閉症 [複製鏈接]

Olympian 發表於 14-10-9 10:57
我唔知你點發現仔有問題,不過自閉最core的問題都係社交。最近有個叫ILAUGH的社交訓練model,個理念很好, ...

We discover since he was P3. And called by teachers that he got emotional problem in school.

蕊展只TAKE CARE 到P2.  如已P3, 可考慮 "余德淳訓練機構"
http://www.cytchk.com/

引用:蕊展計畫收费如何?+是否最细要小一才报名?

原帖由 PIG1031 於 14-10-09 發表
蕊展計畫收费如何? 是否最细要小一才报名?
有理無理報定名,因為bk 家長溫馨提亦,排好耐㗎!

引用:Quote:steven+發表於+14-9-30+14:21+My+son

原帖由 Olympian 於 14-10-09 發表
我唔知你點發現仔有問題,不過自閉最core的問題都係社交。最近有個叫ILAUGH的社交訓練model,個理念很好, ...
Thanks!! 上網見課程多是設計給中學生和老師社工等,沒有通合初小學生呢!

回覆:Olympian 的帖子

ilaugh 可以去那裡有資料參考?

回覆:Happypypy 的帖子

蕊展K3開始排至小二有位上,全個課程18000元,我記得只有K3,小—,二,新加小三,但小三一定是小二原班升上去,小六適應中—!沒有插班,每個級别只有16人,毎8人一班,每班有2個教導師,1社工,2至3個義工,教院的學生就幼兒及特殊教育,將來也是投身教育!真是好多小朋輪侯,如果有興趣就快D登記!

mosquito_chu 發表於 14-10-10 01:36
蕊展K3開始排至小二有位上,全個課程18000元,我記得只有K3,小—,二,新加小三,但小三一定是小二原班升 ...

Thanks!

回覆:steven 的帖子

11月11日油麻地梁顯理中心有個升中講座。tel:2777 5588

回覆 mosquito_chu 的帖子

http://www.hkedcity.net/iworld/feature/view.phtml?iworld_id=6&category=&feature_id=1079

有資料,但係唔覺有課程,大家留意下先。

回覆 Olympian 的帖子

Thanks a lot!

引用:ilaugh+可以去那裡有資料參考? +

原帖由 mosquito_chu 於 14-10-10 發表
ilaugh 可以去那裡有資料參考?
http://www.heephong.org/webprod/cht/courses/professional-training-and-parent-education-programmes/1
有個講坐講社交,會講iLaugh

回覆:高功能自閉症

排乜治療都好耐下

請問係咪高功能係冇殘津呢?

引用:請問係咪高功能係冇殘津呢?

原帖由 checkylam 於 14-10-26 發表
唔知到丫。 相信醫生肯寫就可以攞到,但醫生也會視乎情況。

引用:請問係咪高功能係冇殘津呢?

原帖由 checkylam 於 14-10-26 發表
就要升小前評估都好大機會唔繼批。

咁醫生就係寫asds即係是什麼

引用:咁醫生就係寫asds即係是什麼 +

原帖由 szenana 於 14-11-25 發表
咁醫生就係寫asds即係是什麼
應該係 自閉症普系 autism spectrum disorder symptoms

回覆:jjcow 的帖子

Agree

㸃解Google 會有亞氏保加同高功能自閉的分別(台灣),但香港就話冇咗亞氏?
係咪評咗高功能自閉,政府都會幫小朋友排埋智力測試?

引用:㸃解Google+會有亞氏保加同高功能自閉的分

原帖由 hha 於 14-11-26 發表
㸃解Google 會有亞氏保加同高功能自閉的分別(台灣),但香港就話冇咗亞氏?
係咪評咗高功能自閉,政府都會 ...
智力測試要出去自己搵私家嘅!

‹ 上一主題|下一主題