用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 高功能自閉症
go

高功能自閉症 [複製鏈接]

請問有無小朋友評估為高功能自閉症? 有甚麼性格及 治療 ?

8    0    0    0

引用:請問有無小朋友評估為高功能自閉症?+有甚

原帖由 Happypypy 於 14-09-27 發表
請問有無小朋友評估為高功能自閉症? 有甚麼性格及 治療 ?
就禁寫自傾咋wor,妳係边度評,几錢?thx

回覆 Happypypy 的帖子

高功能自閉症=阿氏保加

但現在已不再用阿氏保加這名稱,歸入自閉譜系。你可以找相關的書來看。

引用:Quote:原帖由+Happypypy+於+14-09-27+發表

原帖由 opuyo_kannus 於 14-09-28 發表
就禁寫自傾咋wor,妳係边度評,几錢?thx
排政府兒童評估果啲中心咋,六十蚊,醫生講呢個名詞,我都唔知原來自閉都有分高低功能

引用:回覆+Happypypy+的帖子 高功能自閉症=阿氏

原帖由 olima 於 14-09-28 發表
回覆 Happypypy 的帖子

高功能自閉症=阿氏保加
自閉譜系我都未聽過咁長嘅名

醒目開學勳章

回覆:Happypypy 的帖子

我小朋友5月政府評左自閉症譜系, 醫生提及佢係高功能自閉症~亞氏保加, 你小朋友係咪都有沈迷興趣?

引用:我小朋友5月政府評左自閉症譜系,+醫生提及

原帖由 piglet0529 於 14-09-30 發表
我小朋友5月政府評左自閉症譜系, 醫生提及佢係高功能自閉症~亞氏保加, 你小朋友係咪都有沈迷興趣?

...
係丫,你呢?

醒目開學勳章

回覆:Happypypy 的帖子

沈迷星球地埋, 5歲

Happypypy 發表於 14-9-28 22:27
排政府兒童評估果啲中心咋,六十蚊,醫生講呢個名詞,我都唔知原來自閉都有分高低功能

...

其實智力正常一般都算高功能架喇。
以前講亞氏保加,一般係智商特高嘅,而且甚少有言語遲緩。

不過正如其他人所講,依家無分,一律叫「自閉症譜系」。

引用:+本帖最後由+jjcow+於+14-9-30+11:49+編輯+

原帖由 jjcow 於 14-09-30 發表
原來係咁。。! 你地有無邊樹上堂丫?

Happypypy 發表於 14-9-30 13:13
原來係咁。。! 你地有無邊樹上堂丫?
五歲之前都係做基礎訓練,小一前評估,醫生就叫我報蕊展計劃,話要開始俾高階思維社交訓練佢。我唔知你個仔幾歲,如果係高功能,K2 要開始報,因為要等兩年至有位。

jjcow 發表於 14-9-30 13:33
五歲之前都係做基礎訓練,小一前評估,醫生就叫我報蕊展計劃,話要開始俾高階思維社交訓練佢。我唔知你個仔 ...

都係五歲半多啲, 剛評估咗 無叫我去上乜堂 只係話專注差D, 社交再大D又會差D , 唔講都唔知要排咁耐喎!  

My son did not have any training yet. As we only found out he is Asperger when he is P3. Now he is P5.  But we still keep on visit  Dr. with Medication. and CP follow up with him. We are facing another challenge is the P5 examination to secondary schools. Any parents got experience can share about that?

引用:Quote:Happypypy+發表於+14-9-30+13:13+原

原帖由 jjcow 於 14-09-30 發表
五歲之前都係做基礎訓練,小一前評估,醫生就叫我報蕊展計劃,話要開始俾高階思維社交訓練佢。我唔知你個仔 ...
蕊展計畫點報?我搵到website只講亞氏,無報名呢?

引用:Quote:原帖由+jjcow+於+14-09-30+發表五歲

原帖由 bearwhat 於 14-10-04 發表
蕊展計畫點報?我搵到website只講亞氏,無報名呢?
我上網見有份表格,填完 就 電邮俾佢地,佢地用電邮覆話兩星期會聯絡我 ,。我揀單對單跟進

引用:Quote:原帖由+bearwhat+於+14-10-04+發表蕊

原帖由 Happypypy 於 14-10-05 發表
我上網見有份表格,填完 就 電邮俾佢地,佢地用電邮覆話兩星期會聯絡我 ,。我揀單對單跟進

...
5通手機睇5到??我再搵下,thanks

引用:My+son+did+not+have+any+training+yet.+As

原帖由 steven 於 14-09-30 發表
My son did not have any training yet. As we only found out he is Asperger when he is P3. Now he is P ...
Hi
May I know What kind of medication he takes? Is it for Asperger or for strengthening concentration ?

Thanks

蕊展計畫收费如何? 是否最细要小一才报名?

steven 發表於 14-9-30 14:21
My son did not have any training yet. As we only found out he is Asperger when he is P3. Now he is P ...
我唔知你點發現仔有問題,不過自閉最core的問題都係社交。最近有個叫ILAUGH的社交訓練model,個理念很好,你留意下有冇課程。

回覆 baubaulee 的帖子

For  strengthening concentration. and make he happy.
‹ 上一主題|下一主題