用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學 升中派位
go

升中派位 [複製鏈接]

學校剛update 了升中派位,但好似不大好,大部分都是Band 2 學校,band 1好少,好似只有8,9位,請问我的理解對吗?

請指教thks.

2    0    0    0

回覆:升中派位

push

bbcathe 發表於 14-9-26 12:05
學校剛update 了升中派位,但好似不大好,大部分都是Band 2 學校,band 1好少,好似只有8,9位,請问我的理 ...
培道一向都係band 2最多, 不過, 根據khama既表, 點數都唔止8-9個喎。

引用:Quote:bbcathe+發表於+14-9-26+12:05+學校

原帖由 little_yolky 於 14-11-04 發表
培道一向都係band 2最多, 不過, 根據khama既表, 點數都唔止8-9個喎。
其實要攞咩成績先可入返培道中學呢?

bon_bonny 發表於 14-11-4 19:26
其實要攞咩成績先可入返培道中學呢?

1. 最少Band 2
2. 乙一放第一志願

最緊要健康 發表於 14-11-16 07:13
回覆 little_yolky 的帖子

請問band 1 有幾多成呢?網頁只post13-14年的升中成績,之前幾年平均係點呢?數 ...
我都係對照Khmama個置頂帖對照, 今年band 1的百份比都只有約30%, 但舊年同前年就覺好啲, 有足三成。年年都好似band 2的比例最大。

聞說高班有英文班, 我都仲未知發生緊咩事, 但小一至小三肯定係中文教。

回覆:bbcathe 的帖子

2012-2013 年度, 約15個學生升band one 中學。

回覆:bbcathe 的帖子

約24% 學生升band one 中學。 培道小學既賣點根本就唔係學術同升中派位。

回覆:Bigtaoc123 的帖子

請問賣點是什麼?

Star0410 發表於 15-2-18 01:09
請問賣點是什麼?
賣點梗係幼稚園直升小學,又有25%聯繫女中學啦。

25%,減除男仔及有人未必選唔中,其實如果全級150人,考幾多可以入到培道中學?

cat9898 發表於 15-3-3 20:52
25%,減除男仔及有人未必選唔中,其實如果全級150人,考幾多可以入到培道中學? ...
一級約100+人左右(四班計), 校長話, 考80名以內保險D。

回覆:Star0410 的帖子

開心學習

引用:Quote:cat9898+發表於+15-3-3+20:52+25%,

dubdub 發表於 15-9-7 13:04
成績去唔到培中級數只要100名内都入到?
暑假前老師就話要30名內
你唔好嚇我喎, 校長話80名內都安全的。我諗落都好合理, 因為每級約120人, CUT咗約一半男生, 即60人, 考80名, 即係大約女仔計40啦, 頭band 1生好多應該唔揀, 咁計落收返25%聯繫都應該好合理咁。

如果要級30名內, 分明係B1生, 培中應該未駛去到咁高要求。我講既培中係培道喎, 你有無理解錯咗?

回覆:little_yolky 的帖子

dubdub 發表於 15-9-7 14:30
我女全級9x 幾人, 考4x 全級。問佢班主任以佢成績升唔升到培中,佢話難喎。我數口唔精,唔多識計25% 係咩 ...
但係9X人考4X, 點計都係B2喎, 有乜理由入唔到。25%應該係中學大抽奬既學額入面最多25%。校長話年年都用唔晒的。如果9X人, 頭25人應該唔會同你爭,  剩番的考2X-9X, 仲減約一半男仔, 如果你自行又揀, 乙一又揀, 嬴面應該好大喎。

不過, 有無問老師考級4X, 等唔等同呈分排名次弟係4X呀? 如果某一科主科成績較浮動, 級名次同呈分次弟可以好唔一樣的。但師姐你一級9X人, 應該係今年升小五生, 未有呈分成績, 可能老師係根據你各呈分科的分數向你評估, 總之仲有機會, 主攻中英數三科搞掂佢。呢幾年個聯繫位都未用盡的。小五小六無名次, 唔知點算, 有勞師姐到時報料。

回覆:little_yolky 的帖子

dubdub 發表於 15-9-7 16:15
今年小四,由四班變三班。我睇返之前派位,入培中唔多。我女中英數average 70-80分。以佢成績係咪band 2 都 ...
小四啫, 駛乜自己嚇自己。可能係小三突然課程深咗, 一時唔適應而已。操一操, 主科平均分上返80, 就sure band 2啦, 9X考4X都唔係咁惡夢啫, 只要係B2, 乙一填培中, 機會好大喎, 因為校長話年年都用唔晒個quota, 咁即係只要係B2就收硬啦。記得要操好科英文同注意操行, 因為自行時培中操行佔好多分, interview又有機會俾NET in的。
‹ 上一主題|下一主題