用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 k1開學3星期,老師說小朋友專注低……
go

[過動] k1開學3星期,老師說小朋友專注低…… [複製鏈接]

……老師話因為我小朋友唔應人,反應慢,同有時好似遊雲,今日老師仲同我媽講,話小朋友好似無帶腦返學咁~~
上年我小朋友讀n班時,老師都講過話我小朋友好多時上堂四圍望,但問佢野又識答,所以老師話佢一心二用,反而叫我唔好太限制佢。

我應該點做呢?專注力低的小朋友係咪都有我小朋友嘅特點?請求各經驗家長分享。
   2    0    0    0

回覆:cindyyip21 的帖子

特點 坐唔定,行黎行去 同有些會周圍走,suggest 去大眾,商務參考一些,關於專注力既書,再去理解下

如果真係 方間好多專注力 班幫到你

濼晴 發表於 14-9-26 02:46
特點 坐唔定,行黎行去 同有些會周圍走,suggest 去大眾,商務參考一些,關於專注力既書,再去理解下

如果 ...
我小朋友無以上情況,外人覺得佢算斯文添。我小朋友應該無過度活躍,但唔知係咪專注力低
如果係,有咩班可以改善呢?多謝建議

回覆:k1開學3星期,老師說小朋友專注低……

我仔在太子上緊一個專注力班幾好,有興趣你pm我比資料你打去問下

雪晴25 發表於 14-9-29 14:46
我仔在太子上緊一個專注力班幾好,有興趣你pm我比資料你打去問下
今日我接我小朋友放學時,班主任話佢今日專心聽課,好左好多。不過都多謝你地意見。

回覆 cindyyip21 的帖子

會不會孩子仍在適應k1生活中?

濼晴 發表於 14-9-26 02:46

如果 ...
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2702742&pid=37670515&fromuid=836456

回覆 HappyCheerBaby 的帖子

應該唔係,因為佢係屋企都係咁,不過我地唔覺得有大問題,一直無理。
讀n班時老師都話佢經周圍望,但覺得佢一心二用,仲叫我唔好比咁多限制小朋友。

我同我小朋友傾過,佢知道自己無回應老師,但答唔到點解要咁樣,不過教左佢要回應老師後,近兩星期老師都讚佢有專心同乖,我安心曬。

多謝大家回應。
‹ 上一主題|下一主題