用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國轉校一問
go

英國轉校一問 [複製鏈接]

本身我讀緊YR12,想一月轉校,因為學校教得唔係幾好
我想轉去DAY SCHOOL,冇BOARDING的學校,到時再搵HOMESTAY
我同過AGENT講,佢話我呢個情況都幾復雜,之後佢就冇回過我啦
加上我屋企人又冇咩意見

唔知有冇人可以幫到我定係我自己去搵學校定搵AGENT幫

BTW 有冇學校好介紹

THANKS!!!
   1    0    0    0

回覆:英國轉校一問

如果agent能幫你就最好最快,否則自己就同學校聯絡,記得要一個term前通知轉校。

回覆 brother4 的帖子

姐係一月走個時要呢個TERM通知轉校?

或講詳細D,如想入邊區?入齋校定男女校等?相信有EK家長幫到手。

回覆 brother4 的帖子

請問EK係乜?

education kingdom=EK,轉校要一個term前通知,否則罰一個term學費,另轉校要做新學生簽証及照肺等,有錯請更正。

回覆:brother4 的帖子

其實邊區都冇所謂,只要唔好係london就得

回覆:brother4 的帖子

間間學校都會罰?
如果呢個term同佢講下個term唔讀要唔要罰錢咁?

回覆 janetloi123 的帖子

我都想知?雖然呀仔讀得幾好無論打算轉校,想知道多D

求高人指點

簽名被屏蔽

開學得3個星期喎!點解咁快就話唔好??了解多D先啦!

tcmsung  Agreed.  發表於 14-9-27 10:43

除了要罰一個term外,亦要從新做過student visa。
現猶豫不決的話,先通知學校有可能走,藉half term 前後參觀其他中學。
如果通知了學校,亦方便申請外出面試。若果學校話4月走才不罰,亦有時間做準備。朋友試過9月通知1月轉,不用罰。10月通知便要罰。

回覆:janetloi123 的帖子

以我所知, 如妳不是住 uk, day skl 唔收, 從前我幫小朋友 apply 過, 佢地知我地係外國學生, email 覆話只收當地住既學生, 但佢介紹左佢地一間 boarding skl 比我, 我小朋友就在這校讀了

skate 發表於 14-9-27 07:57
以我所知, 如妳不是住 uk, day skl 唔收, 從前我幫小朋友 apply 過, 佢地知我地係外國學生, email 覆話只收 ...
應該係睇間學校係唔係Tier4 sponsor,如果唔係無法出CAS比你申請Visa。所以係要逐間問。

我有兩次轉校經驗,第一次year 9 完成一年在暑假期間通知學校走,呀仔話老師教得好好,但我接受唔到有幾個香港壞份子同學,於是呀仔不願意下我亦轉走。冇一個term 通知,由於是學校宿舍一直有此問題,學校同意不罰我,但按全數退1/3。
到新校,HK Agent 未了解原來是軍訓學校,而且year 10 選不到心儀科,呀仔由開學第三日苦苦哀求了我兩個月。他和另一香港同學在UK 找Agent ,一齊走。學校要罰一個term ,我於是四月才走,按金全退。全由UK agent 同學校傾,帶他在英interview 。他同學一月走唔交罰款,學校報了警,cut visa。最後UK agent 亦搞番一月去新校。
由於第三間學校剛巧來港,我就順便選他心儀科目,UK agent 就幫手搞退校事。我損失是學費其中£4000 交agent commission 。但可取回舊校£3600 按金。

梁媽媽  好高,轉咁多次。    發表於 14-9-29 08:39
梁媽媽  嘩, 你仔接受能力   發表於 14-9-29 08:39

引用:Quote:janetloi123+發表於+14-9-26+15:18+

原帖由 tcmsung 於 14-09-26 發表
你既然有Agent 轉介此校,應該繼續追問Agent 可行的方法,看看有冇學校推介。
其實最好同家長相量下應否轉 ...
agent 要狂追他們才成的,所以你要有家人同意及幫忙一同給壓力agent. 我兒子上年想轉校,學校回覆全數學費不能退,我和兒子一面嘈學校,我在港狂嘈agent ,後來退會一大部份。
但你只讀了很短時間,想清楚先,不要衝動啊。

‹ 上一主題|下一主題