用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48綱 陳呂 VS 油基法
go

48綱 陳呂 VS 油基法 [複製鏈接]

你地點睇呢2間小學, 2間都喜歡, 唔點算!
   0    0    0    0
我叫曉琳豬豬 :oops: 16OCT2003係聯合出世.

回覆:samrley 的帖子

其實你有宗教信仰嗎?基督教Vs道教,理念好唔同,分數都不一樣吧!

如果得15分,基法難入。陳呂近年冒起,但課程設計,學術成績未及基法。你睇埋自己其他因素吧,基法校風嚴,太活躍小朋友就唔建議。

samrley 發表於 14-9-25 16:09
你地點睇呢2間小學, 2間都喜歡, 唔點算!
基法

外甥女在油基法畢業, 佢係文靜乖乖女黎嘅, 學業成績一向好好, 讀讀下轉左校長, 對學生成績要求更加嚴格

因係第2名子女, 又無同一宗教, 所以得10分, 所以自行選左陳呂, 但現在讀的幼稚園老師話亞囡係學校聰明乖巧, 點解唔選基法!
因當時己入左表到陳呂無得改, 現在一路怪責自己!
為有大抽獎時選1+1基法, 睇佢好唔好彩啦!

回覆 samrley 的帖子

兩間完全不能比,
更係基法啦!

咁你又唔洗咁擔心,我隔離屋兩小朋友係陳呂度都讀得好開心呀~都好乖好文靜,見佢地功課,默書都唔少,而且多一科英文科學,唔知係咪尖子班關係~所以未必係你想像中咁差!!!可能係宗教問題,唔得人鐘意掛。。。其實你覺得學校課程適合小朋友就可以了^^

引用:咁你又唔洗咁擔心,我隔離屋兩小朋友係陳呂

原帖由 夢遊仙境 於 14-09-26 發表
咁你又唔洗咁擔心,我隔離屋兩小朋友係陳呂度都讀得好開心呀~都好乖好文靜,見佢地功課,默書都唔少,而且 ...
陳呂有2班精英班,入到就好,因學校主放好多資源比佢地,入唔到嗰幾班就就慘慘!

引用:Quote:原帖由+夢遊仙境+於+14-09-26+發表咁

原帖由 samrley 於 14-09-27 發表
陳呂有2班精英班,入到就好,因學校主放好多資源比佢地,入唔到嗰幾班就就慘慘!

...
係啊!聽聞陳呂入到精英班都不錯。油基法校風好。

陳呂 同基法都好其實

陳呂今年都多左好多功課

回覆:48綱 陳呂 VS 油基法

基法

陳呂尖子班,身邊好多朋友仔囡讀更,都話好好

引用:陳呂尖子班,身邊好多朋友仔囡讀更,都話好

原帖由 29999 於 14-10-01 發表
陳呂尖子班,身邊好多朋友仔囡讀更,都話好好
入到尖子就好,而且要一路保持成績,否則入唔到尖子班就驚學校好多野都無咁照顧!

識個是讀陳呂"非精英班", 佢地小一中Dic 都要1課詞一課文, 如果幼稚園不是寫開字, 都好辛苦下, 認都認不晒.  

我真係唔明,個個都話陳呂尖子班好,有好多資源,讀普通班就慘。一間咁階級化既學校,點解仲會有人讀?仲要個個推介?

學校有精英班,唔奇,拔尖補底,但通常在高小,最早都小三先分,呢間陳呂一入學就分,要你d仔女互相競遂,互相比較,你d仔女係咁既氣氛下讀六年,大家真係覺得冇問題?就算你仔女六年都讀尖子班,將來既態度都肯定不可一世,兼物質主義。

HaYi  我想收入來的程度可能都差很多,    發表於 14-10-6 10:04
HaYi  我想收入來的程度可能都差很多,    發表於 14-10-6 10:03

引用:我真係唔明,個個都話陳呂尖子班好,有好多

lamlam24 發表於 14-10-8 23:07
基法都有精英班喎

你有聽過陳呂尖子班的形式嗎?差別並非精英班和普通班,陳呂尖子班的差別就像根本讀緊另一間學校。

有精英班的學校, 學生內部就有好大分化....
兩間也好低年級行精英班....
入到精英班咪好lor, 入唔到就.....

回覆:48綱 陳呂 VS 油基法

其實大部分學校都有尖子班/精英班,睇學校早分定遲分姐。入到固然開心,入唔到都唔洗灰心,仲可以乘機叫小朋友自己努力d^^

引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-10-9+09:04+

‹ 上一主題|下一主題