用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想問小朋友今年讀有學卷N班既朋友 15-16年上K1是否不能 ...
go

想問小朋友今年讀有學卷N班既朋友 15-16年上K1是否不能直升? [複製鏈接]

想問讀有學卷N班既 15-16年上K1是否不能直升? 要重新再面試考過還是怎樣?

本來一心想直升免得又煩過 問過學校話跟教育署規矩 但又暗示直升機會高, 攪到十五十六 因現在已是報名期開始 是否應該報多幾間以防不能直升做準備?  (學卷學校)

1    0    0    0

回覆 metaltse 的帖子

係呀。教署話唔可以直升。剛才於另一post,有家長話唔可信,否則大把人嘈,好彩你出此post.
都好煩,如果覺得升番上去機會大,又未必需要報太多間,報番1-2間當保險。

我個POST "做左一大輪工夫, 最終決定原校讀上K1 " 後面咁啱有人講開呢樣野!
係教署規定wor! 但可能有學校唔跟, 細聲講例如我果間!  

引用:我個POST+"做左一大輪工夫,+最終決定原校讀

原帖由 megwong1 於 14-09-25 發表
我個POST "做左一大輪工夫, 最終決定原校讀上K1 " 後面咁啱有人講開呢樣野!
係教署規定wor! 但可能有學校 ...
總有人跟總有唔跟,妳小朋友學校答左,就唔駛擔心。

回覆:metaltse 的帖子

我女讀果間村校以往一直係直升,但校長話今年教育局規定冇得直升,所以讀緊n班的都要再面試,但會優先取錄。

通常都話跟教育署嘅,不過直升都要循例面試做下樣,
同埋學校自己都可保障番自己,
可以唔收比較唔適合嘅小朋友嘛。
‹ 上一主題|下一主題