用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 驗敏感出左報告,好唔好照介食呢?
go

驗敏感出左報告,好唔好照介食呢? [複製鏈接]

仔仔是自閉症,昨天收到BIOTEK 報告,上面見酪蛋白,乳酪,都係 0 級別,即無敏感
牛奶是 I 級別,有小小敏感,但都可飲用
乳清蛋白是 II 級別,要小食用

我見到好多奶製品都有乳清蛋白,咁都係介左奶好D

蔬菜類,除了白蘿蔔要小食, 其他全部可食

調味料中,薑 要小食

豆類 /穀類
見到大豆,黃豆,小麥麩質,燕麥,芝麻都是 I 級別,有小小敏感,但都可食用

生果類方面,就有較敏感了

椰子 是 III

西柚,檸檬,橙 ,柑之類都是 IV, 橙最嚴重....細細個時成日炸橙汁俾仔仔飲....@@"
而家要介晒了

肉類/家畜類
牛肉,雞肉,是 I
豬肉 是 0,無敏感
雞蛋是最高級別  VI ,超敏感...................唉,之前仲成日蒸蛋食,D人仲話一日一隻蛋好健康....其實最衰係蛋....
鴨蛋都係高敏感 IV,應該蛋類唔食得
羊肉都敏感 III,不過好小食,幾年都唔食一次

海鮮類
鮪魚,吞拿魚,鱸魚,盲鰽,鱈魚,高敏感 IV,
鮑魚,蠔 都是II

應該海水類海鮮野都有敏感,但個檢測無淡水魚類???

=========================
總結,見到論壇上家長,檢測無敏感既奶 / 蛋 / 小麥麩質,,都需介口
就我仔仔黎講,蛋 一定要介,蛋 糕從始都不能吃了.......

至於奶 ,小麥麩質,都可食用,但需小食,不可長時間食用
這樣應該無問題吧??
未出報告前,介了三大類,奶 , 蛋, 小麥,幾乎真係完全唔食得包類,
只係食得米飯,豬肉....蔬菜等....但小朋友咁細個,發育會有影響....

有一直介食既家長,請問你們有驗出是無敏感的三大類,奶 , 蛋, 小麥,你們有繼續介嗎??

4    0    0    0

回覆:hongbbn 的帖子

你好,我仔都想驗有乜敏感,可否pm我在那處驗,大約幾錢呢?謝謝!

回覆:驗敏感出左報告,好唔好照介食呢

我見你的報告都幾詳細,起馬知食乜會有問題,當然盡量介啦,不过小明友一年生日一次,食一小件蛋糕尼D我會放寛既!

HK BioTek Ltd
係炮台山

我九月頭CHECK,$3200蚊

約2-3星期有報告,上到去垃小小血驗
你打去問問,係唔係有人介紹就九折,我可以俾我仔仔名你,有九折
之前我都係自己上去,跟住佢話有人介紹有九折

可以驗96種亞洲 / 歐洲 / 其他地方既食物

但我地香港尼邊,有淡水魚.....但佢份野無驗.....

小麥係影響腦部發展的根源問題之一,最好全戒。講真,戒口唔易呀,一係唔戒,一戒戒到足,測試下效果有幾好。其實蛋糕麵包,也有無蛋奶小麥的,選擇很多。

我唸住同個仔返大陸讀住幼稚園先....但介食方面真係好大問題.....要返學既話...睇下可唔可以好似你咁,煮飯拎返學俾佢.....

回覆 free_style 的帖子

去過好多大型超市....選擇其實唔多.....
多數都係米做....而且我見到你網志,有D肉類.....係有小量 OR 微量...麥類 / 奶類係入面.....

想請問一下,你個小朋友介緊邊幾樣野?

hongbbn 發表於 14-9-26 10:22

有部份食物是標明 GFDF ,即無蛋奶小麥,但有些用料無,但仍標示可能有微量,是為保障佢自已。我的經驗係,若用料本身沒有致敏源,又屬貴少少的,可試。亦可打電話去供應商,叫佢CHECK。

戒口兼食營養補充劑後,我仔女都有好大改善,食錯野,睇樣已知,所以係測試到食物是否OK的。

hongbbn 發表於 14-9-26 10:23
想請問一下,你個小朋友介緊邊幾樣野?

我女戒好多的喎,牛雞羊及部份魚(三文魚、比目魚),蛋奶小麥,單係呢個組合,已經夠難度。基本上只吃豬、蝦、蟹、少量魚、菜及生果。

hongbbn 發表於 14-9-26 10:22

你新手籌備中,會突然覺得無選擇,若戒口的話,日後慢慢搵,會越搵越多的.....

睇黎都係最好食瓜瓜菜菜了......

回覆:驗敏感出左報告,好唔好照介食呢?

我比你的意見是,報告只是參考,一定要試GFCF(或加上SF, depending)起碼6個月。A 仔可能會對食物敏感,但更多是intolerance(也是A主因之一) ,報告話安全的不等於不影響身體,自己對A仔行為,言語等細緻的觀察是最好的報告

SF 是指?

THX提供意見
介左三大類約大半個月,感覺真係聽話左D,明白多左大人講野,動作小左DD,無咁成日走黎走去.....(唔知係唔係心理作用?定係.....真係WORK.....)

我會繼續介食的,THX  ALL

引用:SF+是指?THX提供意見介左三大類約大半個月,

原帖由 hongbbn 於 14-09-26 發表
SF 是指?

THX提供意見
Soy free

回覆:驗敏感出左報告,好唔好照介食呢?

One more thing, A 仔對食物的敏感或intolerance 是可能會變的(如有適當治療,通常變好),治療後可再試之前敏感/intolerance 的食物,當然要 stable 了後,one by one 咁試

回覆 hongbbn 的帖子

請問炮台山邊度吖 間診所叫咩名呀

三文魚點解唔食得?我成日比仔仔食,因有omega 3.
‹ 上一主題|下一主題