用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田崇真vs 沙田循道衛理
樓主: tangma
go

沙田崇真vs 沙田循道衛理   [複製鏈接]

EMMA88 發表於 15-10-10 12:18
上年有人擺第二入了LKM, 沙蘇. 沙循(擺第3亦有人).

[/quote]
沙循係家長心目中退步得咁緊要? 我都聽過排第3都入到.

除咗地理位置差d之外, 仲有無其它原因?

October. 發表於 15-10-10 18:48

沙循係家長心目中退步得咁緊要? 我都聽過排第3都入到.

[/quote]

我都吾係不太了解當中原因, 吾少人對沙循評價都好高下, 亦以成績DSE相齊LKM/沙培,
論家長選校角度大部份都以DSE成績及入U率為首選選校因素.
雖然地理位置麻麻地, 但如果我係1C家長, 會睇DSE為先要條件選佢

回覆 EMMA88 的帖子

沙循DSE成績唔太透明(沙田好多學校都係咁),所以唔知佢具體入U %幾多?

不過, 我聽講沙循有d科目既老師好俾心機教。

如果多BAND 1C學生入讀,無可避免, 學生成績會參次。

多謝回覆!

回覆 candytl 的帖子

我都好想知呀! 可以分享給我嗎?

全港學生減少,所以全港學校學生都有下移情況。eg A   校收最叻嘅100 個學生。喺全港1000 個學生時,頭10 %入到。如果只有500 個學生,那只要keep   頭20 % 已ok.  近年沙崇培英當頭起,同級嘅自然此消彼長。排學校真係好睇其他同區選擇,仲有自行是否好多他區搶位。沙田係他區出名自行會搶嘅。沙循,沙蘇等未算最搶手嘅英中,排乙二一定有機會入,排乙三一定唔會必入,點擺法,就要睇自己輸唔輸得。亞仔學校今年有全級首10 內的入咗band 1 尾(band 2 有運都入到嘅英中)沙田有個好處,呢兩年,只要真band 1,最慘敗都係band 1 尾而已。不過,幾年後就要睇清楚形勢,以免真係去咗band 2.

October.  全級首10,自行好進取?曾記唔得,崇真都得掛。  發表於 15-10-16 23:10

October. 發表於 15-10-12 21:02

沙循DSE成績唔太透明(沙田好多學校都係咁),所以唔知佢具體入U %幾多?
正如我之前講過,就算曾記,band 1 c   都入到。所以有d   學校係刻意製造:無甘上下都唔好入嚟,用意係嚇無甘叻嘅學生唔好揀佢。

SIYip 發表於 15-10-16 20:29
正如我之前講過,就算曾記,band 1 c   都入到。所以有d   學校係刻意製造:無甘上下都唔好入嚟,用意係嚇 ...
係~所以,低調既學校好蝕章,最TOP既學生唔揀佢第一。

以我所知,有d二線學校對學生做既野更加多,只不過學校唔重視MARKETING,麵粉唔夠人地靚,就好難出品靚麵包。

SIYip 發表於 15-10-16 20:29
正如我之前講過,就算曾記,band 1 c   都入到。所以有d   學校係刻意製造:無甘上下都唔好入嚟,用意係嚇 ...

曾記BAND 1C有,不過,估計唔多,被佢嚇怕咗。

我留意咗曾記公開試好多年了,沙田唯一一間咁透明既學校,入邊間大學邊個系都公佈到一清二楚,成績咁多年都保持得好好,如果我係BAND 1C,我都會毫不猶疑揀佢,11X位入到八大DEGREE(唔包括OU、副學士、高級文憑),其中3大有7X人,咁 做乜唔博?

要計埋折損率。我唔知6 年前一班幾多人。假設40 人一班,5 班200 人,如果只有150 人考DSE, 即係有50 人喺呢6 年間離開了曾記戰場。不過,以超一線中學嚟講,佢算好有人情味。如果輸得起,乙一揀佢都唔係搏唔過。

SIYip 發表於 15-10-23 23:59
要計埋折損率。我唔知6 年前一班幾多人。假設40 人一班,5 班200 人,如果只有150 人考DSE, 即係有50 人喺 ...
今年17X人考Dse,記得唔知由邊—年開始,每班收少两個,以配合大圍殺校。佢哋平均分唔合格要留班,聽過有學生留過两三次。我只不過有d個人感受,沙田中學唔少上上落落,曾記咁多年算keep住平穩。

佢係成個沙田第一名,真係好難跌。佢好在算係對學生好。報得佢,大人細路都有晒心理準備。我識嘅一兩個學生,係開心有自信的,聽過見過嘅一兩個老師,係對學生仁慈接納嘅。可惜我仔係無鬥心嘅性格,一去到中下,係會失信心嘅type, 否則我都會搏曾記。

引用:Quote:SIYip+發表於+15-10-16+20:29+正如我

原帖由 October. 於 15-10-16 發表
係~所以,低調既學校好蝕章,最TOP既學生唔揀佢第一。

以我所知,有d二線學校對學生做既野更加多,只不過 ...
佢地個辦學團體一向 Marketing 最強

升中生成績全級排名係多少?要睇番小學程度,我估我孩子全級排名40名咁(全級好似160幾名),學校從來不排名,只會標明中位分數自己去估。我哋係自行入咗沙崇,因我哋大派位沒選沙崇。
‹ 上一主題|下一主題